Gerhard Heiberg rammet av kreft: - Innstilt på at også for meg har livet en slutt

Alvorlig syk.

SYK: Gerhard Heiberg forteller i kveld i et intervju med TV 2 at han er rammet av lymfekreft, og at han er innstilt på at han ikke har lenge igjen å leve. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
SYK: Gerhard Heiberg forteller i kveld i et intervju med TV 2 at han er rammet av lymfekreft, og at han er innstilt på at han ikke har lenge igjen å leve. Foto: Jon Eeg / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Gerhard Heiberg er alvorlig kreftsyk. Det forteller han i kveld til TV 2.

- Jeg har begynt å innstille meg på at også for meg har livet en slutt, hvilket jeg ikke trodde for en del år siden. Det som skjer, det skjer, slik Doris Day sang. I øyeblikket ser jeg på livet som jeg skal prøve å takle videre, men jeg har også begynt å innstille meg på at går en strek et sted. Og for meg, så går trolig den streken om ikke så altfor lenge, sier han til kanalen.

Sørgebåndsaken Heiberg forteller at sykdommen ble oppdaget etter at han i september i fjor fikk store magesmerter under et besøk i Argentina. Da han kom tilbake til Norge fikk han diagnosen lymfekreft med spredning til skjelettet.

Fra høsten 2013 til våren 2014 gikk han på cellegift - blant annet midt under OL i Sotsji.

Det var her han igjen havnet i samtlige riksmediers søkelys i forbindelse med sørgebåndsaken der langrennsjentene gikk med et sørgebånd for å markere at broren til Astrid Uhrenhold Jacobsen gikk bort. Selv tror han at sykdommen kan ha påvirket håndteringen av saken.

- Ifølge mine nærmeste så gjorde den det. Jeg var ikke meg selv, fikk, jeg beskjed om. Men jeg valgte å gjøre det som var forventet av meg, og så gikk det som det gikk. Jeg gjorde det beste ut i fra den tilstanden jeg var i. Det kom ut litt annerledes enn jeg hadde håpet og trodd, men sånn er livet, sier Heiberg.

Trakk seg tilbake Under innspurten av diskusjonen rundt OL i Oslo 2022, holdt Heiberg en lav profil. I et intervju med Dagens Næringsliv i slutten av september forklarte han at det var fordi han følte han hadde mistet all troverdighet i mediene og den norske offentligheten.

- Mine opptredener i mediene ødela mer og mer, og bidro til at entusiasmen rundt et OL i Oslo ble fullstendig borte, sa Heiberg.

- Uansett hva jeg sa, fikk jeg kjeft og skyllebøtter. Det sto at jeg syntes nordmenn var arrogante, at jeg var kynisk og ussel. Kritikerne fikk fritt spillerom, og hver gang jeg prøvde å forklare noe, ble det misforstått og vridd på. Den største skurken av alle var Gerhard Heiberg.

Lillehammer 1994 Selv om navnet til 75-åringen det siste året stort sett har blitt nevnt med negativt fortegn, er det ingen tvil om at Heiberg har vært en viktig person for både nærlingsliv og idrettsnorge.

På slutten av 1980-tallet var han konsernsjef i Aker, og etter en lang karriere i næringslivet gikk han løs på jobben med OL på Lillehammer i 1989.

Etter lekene, som var en gigantisk suksess, ble han medlem av Den internasjonale olympiske komité. I 2003 påtok han seg et styreverv i den samme organisasjonen.

Gerhard Heiberg hadde ikke sett reportasjen til TV 2 da Dagbladet var i kontakt med ham lørdag kveld, og var ikke innstilt på å komme med noen videre kommentar.