Gerrard bruker ord han ikke liker å bruke

Fordi England kan gå glipp av VM-festen i Brasil.

SKJEBNEKAMPER: Roy Hodgsons gutter går to meget viktige kamper i møte. Her tøyer Steven Gerrard, Michael Carrick, Wayne Rooney og Tom Cleverley, mens Daniel Sturridge ligger i forgrunnen. Foto: Darren Staples, Reuters / NTB Scanpix
SKJEBNEKAMPER: Roy Hodgsons gutter går to meget viktige kamper i møte. Her tøyer Steven Gerrard, Michael Carrick, Wayne Rooney og Tom Cleverley, mens Daniel Sturridge ligger i forgrunnen. Foto: Darren Staples, Reuters / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): England leder VM-kvalifiseringsgruppa si, og kan sikre turen til Brasil neste sommer med seier mot Montenegro på fredag og Polen på tirsdag.

Begge kamper spilles på Wembley. Alt ligger til rette for en VM-plass. Men fryktens tåke ser ut til å ha senket seg over balløya.

- Det er masse forventninger. Fra fansen, fra media og i og rundt laget også. Alle vil til dette mesterskapet, sier kaptein Steven Gerrard ifølge Daily Mirror.

- Det er veldig kritisk. Vi må gå ut og prestere. Det blir ikke mye større enn dette. Vi vet alle hvor sterkt supporterne ønsker det. Også for landet som sådan ville det være en katastrofe om England ikke kom til VM, spesielt i Brasil, sier midtbanespilleren.

En katastrofe for landet, altså. Er det rart om de engelske spillerne går på banen med høye skuldre av og til?

- Jeg liker ikke å bruke ordet «katastrofe», men VM i Brasil kommer til å bli så stort, sier Liverpool-spilleren.

Mistet 2008-EM De har opplevd det før. England gikk glipp av VM i 1974 og 1978, altså åtte og tolv år etter at de ble verdensmestere på hjemmebane i 1966. De var heller ikke i VM i 1994.

For de eldste av dagens spillere, er det først og fremst minnene fra kvalifiseringen til EM i 2008 som gjør vondt. England trengte uavgjort mot Kroatia som allerede var kvalifisert, men tapte 3-2.

- Det var det verste jeg har vært med på som England-spiller, og jeg vil ikke at det skal skje igjen. Det var en forferdelig situasjon å være i. Forhåpentligvis vil skuffelsen og smerten fra den gang drive oss framover, sier Gerrard ifølge FAs nettside.

Mange idrettspsykologer vil hevde at frykten for å feile ikke er den mest konstruktive drivkraften.

Den jevneste gruppa Samtidig har England god grunn til å være litt mo i knærne foran de to avgjørende rundene i VM-kvalifiseringen. Gruppa de leder med ett poengs margin til Ukraina og Montenegro, er den jevneste av alle de europeiske kvalik-gruppene.

Faktisk har også Polen, som i øyeblikket ligger på fjerdeplass, teoretisk mulighet til å vinne gruppa.

BUNNPUNKTET: Steven Gerrard sitter bokstavelig talt utslått på gresset etter at England tapte 3-2 for Kroatia på Wembley i november 2007. England trengte uavgjort for å gå til EM året etter. Foto: Eddie Keogh, Reuters / NTB Scanpix
BUNNPUNKTET: Steven Gerrard sitter bokstavelig talt utslått på gresset etter at England tapte 3-2 for Kroatia på Wembley i november 2007. England trengte uavgjort for å gå til EM året etter. Foto: Eddie Keogh, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Gerrard er slett ikke alene om å ta i bruk ordet «katastrofe» for å beskrive situasjonen. Den gamle Liverpool-stopperen Alan Hansen bruker det i spalten sin i The Telegraph, og mener også konsekvensene for engelsk fotball blir alvorlige om det går galt nå.

- Hvis Roy Hodgsons menn ikke lykkes i å komme til Rio, frykter jeg for framtiden til fotballen i dette landet, skriver han.

Han fnyser av de som mener at en eventuell fiasko vil være til hjelp fordi man da må begynne på nytt og bygge opp et nytt lag.

- Det er ingen fordeler ved om England ikke kommer til VM. Ingen i det hele tatt. Det beste stedet å forberede en ny start er på den store scenen, ikke i publikum mens man ser på at alle de andre opptrer, skriver Hansen.

«Største» lag i trøbbel Av de antatt beste lagene i Europa, er England det eneste som står i reell fare for å ryke ut direkte. Noen storheter må imidlertid regne med å spille playoff mot hverandre. Der kan fort noen giganter ryke.

Italia og Nederland er foreløpig de eneste som er VM-klare fra Europa. Belgia, Tyskland og Sveits har alle fem poengs margin til nummer to i sine grupper med seks poeng igjen å spille om.

Spania henviser trolig Frankrike til playoff, men begge lag kan fortsatt komme til Brasil. Russland og Portugal er også suverene i sin gruppe, og det står i praksis bare om hvem som blir direkte kvalifisert.

Derfor er det ingen steder skuldrene er høyere enn på Wembley fredag kveld.