Gesten som rører i den tunge tida: Vil gi bort cuptittelen etter katastrofen

- Vi vil at Chapecoense skal kåres som vinnere.

VIL GI BORT SEIER: Gesten kommer samtidig som fans av den brasilianske klubber strømmer til hjemmebanen for å sørge over tapet av de som omkom. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB Scanpix
VIL GI BORT SEIER: Gesten kommer samtidig som fans av den brasilianske klubber strømmer til hjemmebanen for å sørge over tapet av de som omkom. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den brasilianske fotballklubben Chapecoense mistet hele a-laget som ble rammet av en flystyrt i Colombia i natt.

Etter planen skulle Chapecoense spille den første av to finalekamper i Copa Sudamericana mot colombianske Atlético Nacional i Medellín onsdag.

Klubbturneringen er den nest viktigste i Sør-Amerika og kan sammenlignes med Europa League. Det var første gang klubben var i finalen i turneringen.

Nå har Atlético Nacional bedt den internasjonale fotballkonføderasjonen for Sør-Amerika (CONMEBOL) kåre Chapecoense til vinner av Copa Sudamericana, for å hedre de som mistet livet i flykatastrofen. Det skriver flere brasilianske medier, deriblant Globo.

«For vår del og for alltid vil Chapecoense være vinneren av Copa Sudamericana», skriver klubben blant annet i en uttalelse.

- Vi vil at Chapecoense skal kåres som vinnere, sier Atlético Nacional -spiller Gilberto Garcia.

Gesten kommer samtidig som fans av den brasilianske klubber strømmer til hjemmebanen for å sørge over tapet av de som omkom.

Fem overlevende

Blant de overlevende skal det være flere spillere, blant andre Alan Ruschel og Jackson Follmann.

Ifølge flere medier skal den avdøde keeperen Danilo og nevnte Ruschel ha sittet siden av hverandre om bord på flyet. De skal også ha delt av bilde av dette i sosiale medier før styrten.

Jose Gerardo Acevedo, i det lokale politiet, bekrefter at fem har overlevd. Det er uvisst hva som var årsaken til flystyrten.

HARDT RAMMET: Av passasjerene om bord var nesten alle knyttet til fotballklubben Chapecoense - enten som ansatt i klubben, eller på jobboppdrag for media. Foto: AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Av passasjerene om bord var nesten alle knyttet til fotballklubben Chapecoense - enten som ansatt i klubben, eller på jobboppdrag for media. Foto: AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA / NTB Scanpix Vis mer

Tragedie

81 personer satt på flyet (72 passasjerer og et mannskap på 9). Bare fem overlevde, ifølge rapportene. Blant de overlevende er fotballspilleren Alan Ruschel (27).

Av passasjerene om bord var nesten alle knyttet til fotballklubben Chapecoense - enten som ansatt i klubben, eller på jobboppdrag for media. 21 av passasjerene var journalister og 48 av passasjerene skal ha vært med i delegasjonen til fotballaget.

- Jeg har vært i Chapecoense for en lang periode og jeg vet hva vi har vært gjennom for å komme hit. Dette er en så forferdelig tragedie, sier visepresident Tozzo.

Chapecoense kommer fra den relativt lille byen Chapecó i Santa Catarina. Byen har i overkant av 200 000 innbyggere og ligger helt sør i Brasil.

Har spilt i Europa

Med unntak av argentinske Alejandro Martinuccio, består Chapecoenses tropp kun av brasilianere. 51 år gamle Caio Júnior har vært lagets trener siden juni i år, ifølge NTB.

Fire av spillerne har vært innom europeisk fotball. Cláudio Wink, Matheus Biteco og Martinuccio har vært på kortere låneopphold hos henholdsvis Hellas Verona, Hoffenheim og Villarreal.

Den med lengst farstid i europeisk fotball er 35 år gamle Cléber Santana. Han spilte 63 kamper for Atlético Madrid og 40 kamper for Mallorca mellom 2007 og 2010.