Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gi Amalie og de andre ærlige billigbillett til Rio

Nå trenger den gode friidretten all mulig hjelp.

MANGE SJANSER TIL:  Lovende Amalie Iuel snublet i første hekk i VM-semifinalen på 400 meter hekk sist høst. Nå er hun nær OL-kravet  på denne distansen og har hatt sterke tider innendørs på 400 meter flatt. Det bør bety at Norge sender henne samt flere unge utøvere til OL i Rio. FOTO: Vidar Ruud / NTB Scanpix.
MANGE SJANSER TIL: Lovende Amalie Iuel snublet i første hekk i VM-semifinalen på 400 meter hekk sist høst. Nå er hun nær OL-kravet på denne distansen og har hatt sterke tider innendørs på 400 meter flatt. Det bør bety at Norge sender henne samt flere unge utøvere til OL i Rio. FOTO: Vidar Ruud / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÅLT mot en svak fjorårssesong for den norske friidrettseliten, blir ikke troppen til OL i Rio i august så stor. I en sport som er tvers igjennom målbar, kan de nasjonale resultatene se ganske triste ut i forhold til det internasjonale nivået. Spørsmålet er bare om det er klokt å måle seg på den måten.

Nå som ledelsen av internasjonal friidrett forhåpentligvis er i rask endring, gir OL-uttaket muligheten for å støtte laget til de ærlige. Det alene er bra nok grunn til å lempe på kravene, og gi flere fra en ny norsk friidrettsgenerasjon sjansen til å utvikle seg med en tur til Rio.

VANLIGVIS er terskelen svært høy for å få konkurrere for Norge. Olympiatoppens mål for hvert OL-uttak er å bare sende utøvere som kan bli blant de 12 beste. I friidrett er det ekstremt ambisiøst, og betyr i praksis en norsk OL-tropp med kun den meritterte 1500 meter-løperen Henrik Ingebrigtsen pluss kanskje noen andre løpere som Ezinne Okparaebo (100 meter), Jaysuma Ndure (100 og 200 meter), Ingvill Måkestad Bowim (1500 meter), Sindre Buraas (5000 meter)  og Karoline Bjerkeli Grøvdal (10 000 meter). I tillegg har kappgjengeren Håvard Haukenes klart kravet på 50km, mens den dobbelte spydmesteren Andreas Thorkildsen blir med igjen om opptreningen etter det lange skadeavbrekket fungerer.

SEND ET STORTALENT TIL RIO:  Tikjemperen Karsten Warholm er den aller mest spennende av de unge norske friidrettsutøverne. Da trenger han OL-erfaringen på 400 meter flatt eller hekk. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
SEND ET STORTALENT TIL RIO: Tikjemperen Karsten Warholm er den aller mest spennende av de unge norske friidrettsutøverne. Da trenger han OL-erfaringen på 400 meter flatt eller hekk. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

Ifølge resultatlistene er ikke stort flere i nærheten av verdenstoppen, men de listene har lenge hatt store mangler. For hvem er egentlig rene i den internasjonale friidretten?

DET er dette sporten selv endelig forsøker å svare på. Eller som den nye presidenten Sebastian Coe formulerte det på det siste ledermøtet i det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF):

-  Nå har vi satt av tid til å finne ut hva vi kan lære av historien.

IMPONERTE INNENDØRS:  Hedda Hynne har prestert 1.28.91 på 600 meter innendørs i vinter; den sterkeste norske tiden på denne distansen noensinne. Hun tror hun blir best på 800 meter først i neste OL. Bare det er grunn nok til å satse på Hedda allerede i Rio. FOTO: Jessica Gow/TT / NTB scanpix.
IMPONERTE INNENDØRS: Hedda Hynne har prestert 1.28.91 på 600 meter innendørs i vinter; den sterkeste norske tiden på denne distansen noensinne. Hun tror hun blir best på 800 meter først i neste OL. Bare det er grunn nok til å satse på Hedda allerede i Rio. FOTO: Jessica Gow/TT / NTB scanpix. Vis mer

Den lærdommen har foreløpig ført til boikott av russisk friidrett på grunn av organisert dopsvindel, og plassert Etiopia, Kenya, Marokko, Hviterussland og Ukraina på en egen liste over land som skal spesielt overvåkes. Fem sterke friidrettsnasjoner risikerer altså å bli utestengt fra OL i Rio som verstinger i påvente av at hele sporten tar en full sjelegransking.

Da gjelder det for oss å satse ekstra på den norske friidretten som til slutt erkjente sin egen dopingutfordring.

Å STIMULERE unge utøvere med en OL-opplevelse, er en fin mulighet til akkurat det. Norsk friidrett har de siste årene konkurrert godt internasjonalt blant juniorene, bare for å se at framgangen ennå ikke holder helt på seniornivå. En utvidet OL-tropp kan for enkelte gi det nødvendige løftet.

GODE GENER:  Katarina Mögenburg har kommet seint i gang med satsingen sin på høyde, men nå imponerer hun med sitt talent for denne øvelsen. Kanskje ikke så overraskende med OL-mester Dietmar Mögenburg som far. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
GODE GENER: Katarina Mögenburg har kommet seint i gang med satsingen sin på høyde, men nå imponerer hun med sitt talent for denne øvelsen. Kanskje ikke så overraskende med OL-mester Dietmar Mögenburg som far. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

I denne gruppen er det spennende navn som Amalie Iuel og Karsten Warholm (400 meter flatt og hekk), Isabelle Pedersen og Vladimir Vukicevic (110 meter hekk), Hedda Hynne og Thomas Roth (800 meter), Filip Ingebrigtsen (1500 meter), Sondre Nordstad Moen (maraton), Tonje Angelsen og Katarina Mögenburg (høyde), Sigrid Borge (spyd) samt de unge stavhopperne Per Magne Florvaag og Eirik Dolve.

- Det er litt kjipt at Olympiatoppen ikke godtar det internasjonale kravet, men de vil at vi skal ha mulighet for å bli topp 12 og har satt OL-kravet til 2.00.00, sa Hedda Hynne til Aftenposten i vinter etter å ha løpt 800 meter innendørs på glimrende 2.01.82. IAAF krever bare 2.01.50 for å gi OL-start. Da er det ingen grunn for norsk idrett å forlange noe mer.

Denne gangen er det klokest å hente fram de billigste OL-billettene, og toppidrettssjef Tore Øvrebø har til og med saklige kriterier for å gjøre det. I retningslinjene for OL-troppens sammensetning åpnes det for uttak etter nærmere vurdering. Ett av punktene som er nevnt der er den enkelte idrettens «utviklingsnivå».

LILLEBROR TIL RIO:  Filip Ingebrigtsen har slitt med mye skader i forsøket på å følge storebror Henrik. Da hjelper det med en ekstra mulighet i OL. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
LILLEBROR TIL RIO: Filip Ingebrigtsen har slitt med mye skader i forsøket på å følge storebror Henrik. Da hjelper det med en ekstra mulighet i OL. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

For en nitrist internasjonal friidrett som starter omtrent på null, gjelder det i hvert fall å hjelpe fram alt som kan gi en sunn utvikling. Da blir uttaket av norske friidrettsutøvere til OL i Rio, mer et verdispørsmål enn det å hente hjem flest mulige medaljer.

Hele Norges coronakart