Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gi dem en sjanse til

Det har vært mye motgang i EM, men ikke mer enn at norsk håndball står igjen som bedre enn noen gang.

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Håndballgutta ble laget som akkurat ikke klarte det. Først glapp semifinalen i Stavanger, så forsvant VM-plassen på Lillehammer og til slutt ble vi straffet for missene ved å havne i den desidert tøffeste kvalikgruppa for sommer-OL i Beijing.

Da er det ikke mange som husker at vi var blant Europas beste lag for en uke siden i Drammen.

En uke er veldig lang tid i internasjonal toppidrett og Drammenshallen er ikke blant de aller hotteste arenaene. I så måte kan vi regne med at det ikke er så veldig stor interesse for håndballgutta våre rundt omkring i den store sportsverdenen.

Men vi bør i hvert fall bry oss.

FØR HELE hjemmepublikummet avfeier Norge som et nesten-lag, er det ok å sette prestasjonen i perspektiv.

Gunnar Pettersens viltre gjeng er blitt nummer 6 i Europa. I hvilke av de store lagidrettene er norske herrelag på samme nivå? I fotball? Nei, der misset vi jo sluttspillet sist høst. I basketball?

Nei, når var det sist du fikk med deg et resultat fra herrelandslaget der? I volleyball? Har de som driver med slikt lenger råd til å spille internasjonalt i inne-varianten av sporten sin?

ENTUSIASTENE får svare for de to siste idrettene. For håndballen har dette mesterskapet egentlig vært en kamp for å komme ut av fotballens ruvende skygge. De vant ikke den kampen, men det kunne egentlig ingen forvente.

TROSS ALT BRA GJENNOMFØRT: I hvilke av de store lagidrettene er norske herrelag på samme nivå? spør Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
TROSS ALT BRA GJENNOMFØRT: I hvilke av de store lagidrettene er norske herrelag på samme nivå? spør Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Norsk fotball har aldri stått sterkere. Med stadion-boom og kunstgress-revolusjon er nesten hele landet teppelagt med fotballmuligheter både til hverdag og fest.

En sånn formidabel motstander skal det mye mer enn en semifinaleplass i et EM for å utfordre. Det hadde hjulpet håndballgutta med noen minutters ekstra sportslig suksess, men framfor alt skal denne idretten hjelpe seg selv ved å bruke felles midler til å bygge opp spesialhaller i flere sterke områder enn Drammen.

FOR DET var neppe tilfeldig at alt så bedre ut der for en uke siden. Byen har fått landets desidert beste herreklubb og er den første som har suksess ved å bruke hjemvendte proffer.

Det kommer til å bli flere slike som kompisene Glenn Solberg og Frode Hagen i årene som kommer. Den nye norske spillereksporten til proffklubbene i Danmark, Tyskland og Spania, er det andre grunnlaget for å løfte landslaget ett hakk til. Det er denne handelen som må systematiseres når toppspillerne etter hvert vender hjem.

Det er da de skal komme tilbake til norske miljøer med arenaer og kommersielle muligheter til å skape norske klubblag som kan hevde seg i nærheten av Europa-toppen.

I MELLOMTIDA har vi altså et landslag som har nådd dette nivået. Det er perspektivet som trener Gunnar Pettersen også skal måles etter. Det er lett å henge seg opp i den vel friske stilen hans for åpne TV-kameraer.

Da høres han ikke like allment oppvakt og faglig skolert ut som jentenes landslagstrener Marit Breivik, men akkurat det er det ikke så mange ledere som gjør.

Gunnar er definitivt en annen trenertype, men har uansett funnet en form som gjør at landets beste håndballspillere trives med ham som sjef. Det er også en kvalitet; spesielt når du skal samle spillere til et landslag som så visst ikke har så mange materielle goder å friste med som fotballen.

image: Gi dem en sjanse til

I BESTE FALL får treneren med seg old boys gjengen med Glenn Solberg, Frode Hagen og Steinar Ege til både OL -og VM-kvaliken utpå våren.

De bør unne seg det. Så nær var laget tross alt en definitiv sportslig suksess, og enda nærmere var de å slå Sverige.

Opphentingen gjennom andreomgangen viste den kollektive styrken i denne landslagstroppen og ekstraomgangene fortalte at det kommer nye og litt yngre stjerner. Da var det Kjetil Strand, Bjarte Myrhol og aller mest Børge Lund som sikret spenningen.

TIL SLUTT er det den det dreier seg om. I halvannen uka har det vært frustrerende, opprørende og slitsomt, men mest av alt spennende å se håndballgutta kjempe mot denne europeisk dominerte sportens aller beste landslag.

Til neste gang er Frank Løke klar etter skaden og Kristian Kjelling har fått spilt seg i bedre form. Det er slett ikke sikkert at håndballgutta vinner noe mer for det, men de blir ikke så langt unna.

Da er det bare for oss å gi dem en sjanse til.

image: Gi dem en sjanse til
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media