- Gi dem livstid

SØRKEDALEN (Dagbladet): Anders Aukland tok ei treningsøkt, og fikk med seg NM-gull i duathlon. Auklands største ønske før ski-VM i vinter, er at han slipper å se Mika Myllylä eller noen av de andre dopingtatte utøverne i sporet.

Fjorårets langrennskomet har nemlig tatt nye steg framover, og virker bedre trent enn noen gang før langrennsstarten om knappe to måneder. Før sesongen håper han at idrettspolitikerne og dopingjegerne har greid å rydde opp i langrennssporten.

- Jeg håper ikke jeg blir nødt til å møte noen av de dopingtatte i VM til vinteren. Sånn som jeg ser det, har disse utøverne ingenting på et skiarrangement å gjøre, sier Aukland til Dagbladet.

- Livstid

Avsløringene de siste to åra sitter dypt, i langrennsmiljøet. Det norske laget har kuttet all bruk av høydehus for å få bukt med gråsonedebatten og mistankene om norsk dopingbruk. Derfor krever Aukland og de andre norske at juksemakerne blir ryddet vekk for godt.

- De fleste på laget vårt er ganske enig i dette. Og det er helt håpløst at Myllylä og de andre får komme tilbake. Det latterliggjør hele idretten vår. De burde vært utestengt på livstid.

- Alle vet hva doping handler om. Det undergraver tilliten, og undergraver troverdigheten til langrennssporten.

God tro

For Aukland er mannen som har gått den lange, harde veien til topps. Nå har han funnet oppskriften på hva som skal til for å bli god i sporet.

- Jeg trener kanskje litt mer enn i fjor, men det er ikke veldig merkbart. Stort sett følger jeg det samme opplegget, forteller han.

Duathlon-NM skriver han som hardøkt i treningsdagboka.

- Det er grei avveksling, og moro, sier han etter å ha slitt seg gjennom sju kilometer løping, tre mil på temposykkel, og tre kilometer løping til slutt.

Han er stinn av sjøltillit, og har gjort det bra på alle tester på landslagssamlingene.

- Jeg har fått ekstra tro på meg selv det siste året. Da jeg begynte å få resultater, så har jeg begynt å stole mer på at det jeg gjør er det riktige, smiler han.

Ny sponsor

Aukland har allerede nytt godt av suksessen han hadde i fjor vinter. Etter OL-gull på stafett, og tre verdenscupseirer, ble han bokstavelig talt funnet verdig til en privat sponsoravtale.

- Finn.no er min nye sponsor. Det gjør meg økonomisk i stand til å satse uten å bekymre meg over å ha råd til det. Etter at skiforbundet kuttet stipendet mitt, var det viktig å få dette på plass, sier Aukland, som snart reiser med landslaget til Val Senales og til høstens første snøsamling.

RACER MOT DOPERNE: Anders Aukland brukte et avbrekk i langrennstreninga til å ta NM-tittelen i duathlon. Her er han i gang på den 30 kilometer lange tempoetappen på sykkel.