Gi denne mannen hjelp

MARSEILLE (Dagbladet): Tore André Flo (25) liknet en VM-stjerne da han forlot Oslo 4. juni. To kamper seinere innrømmer spisskollega Ole Gunnar Solskjær overfor Dagbladet: - Vi har ikke vært snille mot Tore André.

Men det er ikke grenser for hva som kan tilgis. Både av Tore André Flo, og det norske fotballpublikum.

Tore André Flo er den viktigste forskjellen på 98- og 94-utgaven av Drillos. Mens det defensive fundamentet stort sett har ligget trygt i disse årene, har Flo gitt Drillos en ny offensiv dimensjon.

Gjennom hele VM-kvalifiseringen, mot Brasil på Ullevaal i fjor- men dessverre ikke foreløpig i dette VM.

På kanten

Det må skje hvis Drillos skal ha snev av mulighet til å bli værende i VM. Tore André Flo er nøkkelen til suksess offensivt - forutsatt at Drillos allerede har løftet seg et hakk i det defensive arbeidet.

Men Tore André må få hjelp til å lykkes. Og da handler det om det Solskjær sier innledningsvis: Større grad av sportslig omtanke.

  • Han må ikke mates med vriene baller i hodehøyde. Han må få dem i beina.
  • Og han må ikke overlates helt til seg selv, selv om han er definert som enslig spiss. Han må få mer hjelp og støtte fra kollegene i midtbaneleddet.

For øvrig mener jeg at Tore André Flo bør spille i en slags kantrolle mot Brasil, med Egil Østenstad alene på topp. På den måten får Flo større bevegelsesfrihet, samtidig som Drillos får et bedre offensivt trøkk.

Improvisasjon

Den defensive tryggheten har alltid vært den viktigste forutsetningen for at Drillos skal fungere offensivt. Slik vil det være i morgen også.

  • En balansert og aggressiv midtbanefemmer skal erobre ballen, og umiddelbart sette fart framover med både ball og spillere. Da er motstanderen i ubalanse, og overrumplingseffekten blir størst.
  • Drillo setter strenge og klart definerte krav til det defensive arbeidet. Offensivt går det mer på personlige initiativ og improvisasjon, men kravet til ekstrem framdrift og få berøringer ligger i bunn.

Ikke fungerer

Flo-pasningen er også et viktig element. Den har vært en av Drillos kjennetegn, og et effektivt virkemiddel mot etablerte forsvar. Men ideelt sett skal den unngås. Drillos skal erobre ballen før motstanderen kommer i balanse.

Flo-pasningen er et tegn på at Drillos ikke fungerer optimalt. Sånn sett burde det lave antallet gjennomførte Flo-pasninger bety at Drillo har fungert bra defensivt i dette VM, og jobbet til seg ballen før motstanderne er kommet i balanse.

Dessverre.

  • Fraværet av Flo-pasninger handler mye om at Bjørnebye i stor er grad både er blitt låst og stresset.
  • Den svake gjennomføringen handler om at Håvard Flo ikke har vært like suveren i lufta som fetter Jostein på sitt beste, men mest om at resten av Drillos har hatt en halvhjerta innstilling til jobben med å fylle opp folk der ballen detter ned.

Mest erfaren

Mot Brasil er både Roar Strand og Øyvind Leonhardsen med fra start. De to kvikkeste og mest løpsvillige spillerne i VM-troppen. Det bør gi mer trykk rundt Håvard Flo.

Men Leo og Strand blir aller viktigst i sekundene etter at Drillos - forhåpentligvis- har erobret ballen. Drillos har slitt med både farta og presisjonen i overgangsfasen mellom forsvar og angrep. Verken bevegelsene eller initiativene har stemt.

Leo og Strand er de mest pålitelige og erfarne på området - og forhåpentligvis den forløsende faktoren for gløden og pasningsfoten til Kjetil Rekdal. Leo lyktes ikke mot Marokko, Strand lyktes over middels mot Skottland. Sammen bør de være en suksess.

I likhet med de ni andre- hvis ikke Drillos må reise hjem fra VM før VM virkelig starter.

ALENE: Norges spiss, Tore Andre Flo har hatt en tøff kamp alene på topp.