- Gi fra deg gullet, Frode!

Frode Andresens VM-gull på sprinten forrige lørdag var både gledelig og fortjent, men en gullmedalje tåler ikke at det hefter et regelbrudd ved dens verdi. Derfor står Frode Andresen nå i fare for å miste den etterlengtede medaljen sin.

Det Frode Andresen har opplevd i løpet av en uke i Holmenkollen må være en topputøvers vondeste mareritt. Fra himmel til helvete i samme mesterskap. Fra gledestårer til gråt av frustrasjon og skuffelse.

  • Jeg unner Frode VM-gullet, men ser at det skal bli vanskelig for juryen å la ham beholde det.

Hovedgrunnen er selvfølgelig det alvorlige faktum at Frode under sprinten gikk med magasin i geværet. Dernest at han lørdag ble disket for samme ulovlighet. Når vi så i tillegg vet at det gikk et døgn før innrømmelsen kom om at han også hadde gjort samme feilen under gulløpet, skal det godt gjøres for juryen å legge enda større vekt på det halmstrået at ingen la inn protest innen fristen - som er latterlig korte 15 minutter etter løpet.

  • Både bildebevis og forklaring er dokumentasjon god nok til at det er grunnlag for en straffereaksjon.

Og uansett hva man måtte finne på av andre reaksjoner enn å frata Frode gullmedaljen, vil det hefte noe uhederlig ved en slik VM-vinner.

Det er sikkert riktig at Frode ikke vant noe tid på å ha magasin i geværet. Han har selv forklart at hans eneste mulige motiv for å ha magasinet på plass, var at han følte seg mentalt tryggere. Mest sannsynlig er tabben å betrakte som en real glipp i et toppkonsentrert hode.

  • Men selv om det er utøvernes ansvar å følge elementære konkurranseregler, bør flere parter kjenne seg skyldige i et så kostbart regelbrudd. Det gjelder særlig de som sto for den doble våpenkontrollen, arrangøren og Det internasjonale skiskytterforbundet. Heller ikke skytetrener Gisle Fenne og resten av landslagsledelsen er uten ansvar. Spesielt i et VM er det viktig å sørge for at alle detaljer stemmer og at alle utøverne er hundre prosent drillet i regelverket.
  • Fadesen rammer selvfølgelig også norsk skiskyting som i år har fått sitt gjennombrudd som publikums- og TV-idrett.

Mye av fascinasjonen ligger i skytingen, som ofte får så dramatiske konsekvenser for utøverne hvis de svikter på standplass. Å skyte med skarpe skudd er de facto farlig - og derfor må også reglene håndheves strengt. Tenk på konsekvensene hvis skudd skulle gå av under et fall!

Nei, jeg tør ikke tenke på det. Det ville vært en katastrofe for denne fine idretten.

  • Frode ønsker forståelig nok at han får beholde gullet sitt. Men hans heltestatus blir ikke mindre om han selv sier at han vil gi fra seg medaljen når han får tenkt seg om. Da vil vi huske ham for at det var realt gjort, og unne ham så inderlig et nytt gull.