- Gi Frode Kyvåg fredsprisen, ikke sparken!

Har hentet lag fra midtøstens krigsområder i 25 år sammen med Kyvåg.

OPPFORDRER TIL FREDSPRIS. Fuad Timraz har jobbet med Frode Kyvåg i 25 år og har hentet 82 lag fra krigsområdene i Midtøsten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPFORDRER TIL FREDSPRIS. Fuad Timraz har jobbet med Frode Kyvåg i 25 år og har hentet 82 lag fra krigsområdene i Midtøsten. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Fuad Timraz har hentet 82 lag fra konfliktområdene i Gaza, Vestbredden, Libanon og Israel med god hjelp av Frode Kyvåg gjennom 25 år.

Norsk-palestineren er bestyrtet over at Frode Kyvåg fjernes som sjef for Bækkelaget og Norway Cup.

- Det er en skam. Jeg blir på gråten når jeg ser hvordan de behandler en mann som har viet hele sitt liv til Norway Cup og ønsker å fortsette. Jeg mener dette er hjerterått, sier Fuad Timraz til Dagbladet.

Han frykter for at parolen «fargerikt felleskap» forsvinner ut av Norway Cup med Frode Kyvåg.

Ingen betenkeligheter -Men ser du ingen betenkeligheter i at Frode Kyvåg faktisk har fylt 70 år og har falt for aldresgrensa i kontrakten?

- Overhodet ikke. Kontrakter kan skrives om. Kyvåg er frisk og rask. Og han er kvikkere i hodet enn de fleste av oss, mener Timraz.

Brukte tippegevinst Fuad Timraz ble kjent med Kyvåg da han vant 160.000 kroner i tipping for 25 år siden og hentet det første laget fra Palestina.

- Jeg brukte hele gevinsten og lånte 50.000 kroner på huset mitt. Det finansierte flybilletter, drakter og fotballsko til laget. Guttene var 13 og 14 år gamle. De hadde aldri vært på en gressbane. Og de hadde alltid spilt barbeint, forteller Fuad Timraz.

De fleste av lagene Timraz har fått til Norge og Ekebergsletta har aldri hatt gress eller knotter under skoene.

- Frode Kyvåg har ved siden av sitt store hjerte for medmennesker også en side som beslutningsdyktig forhandler. Det har jeg mange eksempler på gjennom disse årene. Det har ikke alltid vært problemfritt å få lag fra disse konfliktområdene til Norge. Her har Kyvåg vært en uvurderlig støttespiller, sier Timraz.

Født i flyktningleir Han ble ble født i en flyktningleir for 63 år siden, men reiste til Norge for 40 år siden. Han reiste ikke tilbake etter at han var ferdig med studiene og er bosatt på Spydeberg.

Her arrangerer han hagefest for lagene han bringer til Norway Cup.

PALESTINABRÅKET. Fuad Timraz har med seg flere permer med avistuklipp fra Norway Cup gjennom 25 år. Her skrev Dagbladet om Frode Kyvåg og flaggbråket rundt laget fra Palestina i 1990. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PALESTINABRÅKET. Fuad Timraz har med seg flere permer med avistuklipp fra Norway Cup gjennom 25 år. Her skrev Dagbladet om Frode Kyvåg og flaggbråket rundt laget fra Palestina i 1990. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han har hentet 82 lag fra de konfliktfylte områdene. Det tilsvarer drøyt 1300 gutter og jenter som har fått en følelse av frihet og fred noen sommerdager på Ekebergsletta.

- En 14 år gammel gutt beskrev det slik etter at han hadde vært to uker i Norge: Jeg har vært en dag i himmelen for hvert år jeg har levd i helvete, forteller Timraz.

Motivasjon Timraz mener at deltakelse i Norway Cup har virket sterkt motiverende i forskjellige retninger for unger i krigsområder.

Han forteller at atten gutter har endt opp som profesjonelle fotballspillere. Åtte har blitt landslagsspillere.

- Men jeg er helt sikker på at flukten fra krig og møte med kjærlighet også har motivert mange til å søke ut mot yrkeskarrierer og gjøre noe ut av livene sine, sier Timraz.

Han ble imponert over Kyvåg umiddelbart, da det ble en flaggstrid rundt det palestinske laget for 25 år siden.

 Saken gikk helt opp til daværende utenriksminister Kjell Magne Bondevik.

Kravet var at laget måtte skrives inn som israelsk deltaker. Frode Kyvåg involverte seg i saken, som endte med palestinsk flagg og palestinsk registrering av laget.

Oppfordrer nobelkomiteen - Frode Kyvåg burde heller fått Nobels Fredspris enn å få sparken i Bækkelaget, mener Timraz.

- Jeg oppfordrer nobelkomiteen til å vurdere Frode Kyvåg og Norway Cup for fredsprisen. Frode Kyvåg har i 38 år med gjennomsnitt 25.000 deltakere skapt vennskap, forsoning over landegrenser, kjærlighet og til og med ekteskap, sier Timraz.

- Det er mange som har fått fredsprisen uten å fortjene den. Men det gjør Frode Kyvåg, sier Fuad Timraz.

Stolt Frode Kyvåg føler seg stolt over at Fuad Timraz velger å gå ut i media.

 JUBEL FRA MIDTØSTEN. Jerusalem Lovers jubler etter en seier på Ekebergsletta i 2006. Laget gikk helt til topps i sin klasse. Foto: Privat
JUBEL FRA MIDTØSTEN. Jerusalem Lovers jubler etter en seier på Ekebergsletta i 2006. Laget gikk helt til topps i sin klasse. Foto: Privat Vis mer

- Fuad er en kapasitet av de helt sjeldne. Det er han som fortjener fresprisen, sier Frode Kyvåg til Dagbladet.

- Ryddig prosess - Frode Kyvåg har utrettet uendelig mye for Norway Cup. Jeg forstår skepsisen fra enkelte. Man vet hva man har, men ikke hva man får. Men det er en slutt for alt. Styret har hatt en ryddig prosess på dette. I forhold til kvaliteten på søkermassen tror jeg på en svært god løsning for klubben. Jeg er også svært glad for å høre at Fuad Timraz fortsatt vil være en god støttespiller med å skaffe lag til Norway Cup, sier styreleder Øystein Sundelien i Bækkelaget Sportsklub til Dagbladet.

PALESTINSK DANS. Sabra&Shatila byr opp til dans. Norske lag ønsket å møte det dansende laget fra flyktningleiren i Libanon. Foto: Privat
PALESTINSK DANS. Sabra&Shatila byr opp til dans. Norske lag ønsket å møte det dansende laget fra flyktningleiren i Libanon. Foto: Privat Vis mer