- Gi gullet tilbake

Dopingmistenkte Damian Kallabis fra Tyskland vant hindergull under EM i august. I går innrømmet han bruk av det blodfortynnende middelet HES før løpet. - Gullet er stjålet frukt, og bør leveres tilbake, sier Magne Wullum, trener for bronsevinner Jim Svenøy.


BRONSE OG GULL: Jim Svenøy (t.v) tok bronsemedaljen og Damian Kallabis gull på 3000 meter hinder i EM.

Kallabis benekter EPO-doping, men innrømmet i gårsdagens utgave av avisa Frankfurter Allgemeine å ha brukt HES før gull-løpet på 3000 meter hinder.

HES har ikke dokumentert nytteverdi for kondisjonsutøvere uten EPO-misbruk først.

- Jeg mistenkte ham allerede under seiersseremonien. Han viste ingen glede, sier Magne Wullum.

HES sto ikke på dopinglista under EM. Det kan bli juridisk umulig å få Kallabis til å returnere gullet. Men moralsk sett er ikke Wullum i tvil om hva Kallabis bør gjøre.

- Levér gullet tilbake.

- Juksepreparat

- Et juksepreparat, sier den norske dopinglegen Thor Øistein Endsjø. Manglende harmonisering av dopingreglementet til IOC og IAAF gjør det vanskelig å straffe løpere for HES-bruk.

Men det tyske friidrettsforbundet (DLV) satte HES på sin dopingliste og henstilte til IAAF om å gjøre det samme etter Kallabis' innrømmelse i går.

Snytt for gull

- Nå smaker det ekkelt av hele historien, sier Wullum, som tror Jim Svenøy hadde vunnet gullet om ikke Kallabis hadde styrt løpet i stor fart fra start til mål.

Høy fart var sølvvinneren - småskadde og teknisk svake - Allesandro Lambruschinis eneste sjanse til å henge med helt inn.

- Han hadde fått store problemer i en to runders langspurt, sier Wullum.