- Gi hopperne psykolog

- Vi mangler stabilitet og selvtillit. For å gi gutta en aha-opplevelse og løse opp litt før VM, bør det hentes inn en psykolog, sier Ole Bremseth (40) til Dagbladet.

Foruten å være medlem av hoppkomiteen i Norges Skiforbund, er han også den siste nordmannen som vant et hopprenn i VM-byen Lahti. Det skjedde i 1982, etter ski-VM i Oslo. I likhet med resten av verdenseliten hoppet Bremseth med klassisk stil.

V-stilen var ennå ikke oppfunnet...

- 1982 er latterlig lenge siden. Det er nesten fælt at vi ikke har vunnet i Lahti på 19 år. Én av grunnene tror jeg er de tøffe forholdene der borte. Skal du vinne i Lahti, må du være i knallform, sier Ole Bremseth.

- Verd et forsøk

Som alle hoppinteresserte nordmenn, er han frustrert over de dårlige resultatene i vinter.

Ole Bremseth

Alder: 40

Yrke: Avdelingsdirektør i Gjensidige NOR

Sivil status: Gift med Lill, to barn, Lasse (8), Carina (12).

Bosted: Krokstadelva

Meritter: Gull i lag-VM 1982, bronse i normalbakke-VM i Midtstua. Seks v-cupseirer samme vinter.

Rekord: 167 meter i Harrachov

Verv: Medlem av hoppkomiteen i NSF siden 1999

Aktuell: Er siste nordmann som vant et hopprenn i Lahti (7. mars 1982).

- Den store forskjellen på Adam Malysz og oss ligger på det mentale planet. Som trener i Buskerudhopp samarbeidet jeg mye med Frank Beck. Psykologhjelp er aldri noen garanti for suksess, men vel verd å prøve. For løperne er det uansett viktig at det skjer noe, sier Ole Bremseth.

- Gikk av seg selv

Han har stor tro på at Ludvik Zajc vil få Hopp-Norge tilbake i toppen.

- Skihopping har veldig mye med frykt å gjøre. Med én gang det sniker seg inn det minste snev av angst eller tvil, går det skeis. Da jeg vant fire verdenscuprenn på rad i 1982, var jeg ikke redd for noe. Alt gikk av seg selv, sier Ole Bremseth.

Talentutvikling

På sikt mener han den største utfordringen for Hopp-Norge er å utvikle talentene.

- Der misser vi mest. Alle de fem løperne i junior-VM i Polen (Ole-Christen Enger, David Andersen, Tor Magne Johansen, Thomas Lobben og Kim Roar Hansen) har potensial til å bli verdensstjerner.

- Nå er jobben å løfte dem opp dit, sier Norges siste Lahti-vinner, Ole Bremseth.

SISTE LAHTI-VINNER: Ole Bremseth (40) er den siste norske hopperen som har vunnet i Lahti - i mars 1982. Nå mener han landslagsgjengen bør satse på psykologhjelp. - Den store forskjellen på Adam Malysz og oss ligger på det mentale planet, sier Bremseth 14 dager før VM.