Linn Svahn i Dagbladet-intervju:

- Gi meg Johaug

Linn Svahn er full av selvtillit og ber den norske landslagsledelsen om å velge Therese Johaug som ankerkvinne på VM-stafetten i Oberstdorf.

VIL MØTE JOHAUG: Linn Svahn håper Norge velger Therese Johaug som ankerkvinne i VM. Foto: Erik Mårtensson / TT / NTB
VIL MØTE JOHAUG: Linn Svahn håper Norge velger Therese Johaug som ankerkvinne i VM. Foto: Erik Mårtensson / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Linn Svahn - som først fylte 21 år i desember - er på god vei mot å bli en ny stjerne i internasjonal kvinnelangrenn.

Supertalentet har allerede rukket å vinne ni individuelle verdenscupseire, på bare 27 forsøk.

Dermed har Svahn til og med en høyere seiersprosent (33 prosent) enn Therese Johaug (31 prosent), altså antall individuelle verdenscupseirer delt på antall verdenscuprenn.

Det er heller ikke langt bak Johannes Høsflot Klæbo (46 prosent), Gunde Svan (46 prosent), Bjørn Dæhlie (39 prosent) og Marit Bjørgen (37 prosent), viser Dagbladets gjennomgang.

Linn Svahn har - om hun fortsetter utviklingen - muligheten til å utfordre disse legendene og enerne hva angår seiersfrekvens i verdenscupsammenheng.

Svahns Northug-hjelp

Petter Northug (18 prosent) har Svahn foreløpig god kontroll på i denne statistikken, men Svahn er likevel klar på at hun har Mosvik-ekspressen som sitt største langrennsforbilde.

- Petter var mitt største idol under oppveksten. Han inspirerte meg til fartstrening. Jeg trente utrolig mye på å spurte og den biten der. Det har nok hjulpet meg dit jeg er i dag, sier spurtdronningen Linn Svahn.

I dette intervjuet med Dagbladet forteller den svenske langrennskometen hvordan hun kan straffe de norske kvinnene, slik Northug lekte med de svenske herrene i en årrekke, og at selvtilliten er skyhøy.

IMPONERT: Tidligere langrennsløper Martine Ek Hagen er imponert over den vanvittige kapasiteten Therese Johaug har utenfor sporet. I studio: Øyvind Godø, Kristoffer Løkås og Martine Ek Hagen Vis mer

Svahn har vært verdens beste langrennssprinter de siste to sesongene, men i Falun i helga slo hun også Therese Johaug i et distanserenn for første gang - slik som den forrige svenske fartsstjerna Stina Nilsson klarte da hun utnyttet sine fartsressurser på golfbanene i Canada i 2019.

Nilsson banket også Johaug på oppløpet på VM-stafetten i Seefeld den vinteren.

- Gi meg Johaug

Nå sier en svært offensiv og uredd Linn Svahn at hun håper Norge setter opp Therese Johaug som ankerkvinne.

- Det er ennå ikke bestemt hvem Norge velger som ankerkvinne. Hvem håper du at du møter på den siste etappen på VM-stafetten i Oberstdorf, Linn?

- Vet du hva: Gi meg Therese Johaug! Jeg håper å møte henne på den siste etappen i VM-stafetten, sier Linn Svahn til Dagbladet.

- Hvorfor det? Frykter du ikke hennes kapasitet?

- Det hadde vært en ære å møte Therese på en ankeretappen og duellere mot giganten i internasjonal kvinnelangrenn. Å møte giganten ville vært virkelig ærefullt, spesielt om jeg kunne klare å utmanøvrere henne. Det hadde vært kult, sier den svenske langrennskometen.

Svahn påpeker at det ennå ikke er gitt at hun får ankeretappen for Sverige, men etter det hun har vist i både sprint og distanselangrenn nylig, er nok det bare en formalitet.

Tviler på tronskifte

Når Svahn kan slå Johaug på en 10 kilometer som i Falun, kan hun utvilsomt også klare det på en 5 kilometer, som er etappelengden på stafetten.

- At Falun-helga viser at det er mulig å slå Therese, er inspirerende. Men jeg tror ikke vi er vitne til et tronskifte, bare fordi Therese ble slått i Falun. Johaug er fortsatt giganten i skisporten og vil nok være det en stund til, sier Linn Svahn til Dagbladet.

NY UTFORDRING: Linn Svahn gir Therese Johaug en utfordring hun ikke har fått på lang tid. Foto: Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP)
NY UTFORDRING: Linn Svahn gir Therese Johaug en utfordring hun ikke har fått på lang tid. Foto: Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP) Vis mer

Svahn uttrykte - overfor Dagbladet - faktisk et ønske om å møte Johaug på ankeretappen allerede før hun slo langrennsdronninga fra Dalsbygda for første gang i helga.

Det ønsket ble ikke mindre etter at Svahn fikk et psykisk overtak på Johaug i Falun, riktignok i en fartsfylt løype med et raskt føre, som ikke favoriserer Johaugs styrker på noen som helst måte.

Får ikke ønsket oppfylt

Når det er sagt, har Therese Johaug avskrevet seg som ankerkvinne for Norge en rekke ganger.

Det ga hun tydelig beskjed om allerede minutter etter nederlaget mot Stina Nilsson i Seefeld.

- Hvilken etappe vil du gå i neste VM? spurte Dagbladet da.

- Hva tror du? svarte Johaug.

- Andre etappe?

- Eh, ja! Jeg vil ikke gå ankeretappen igjen, svarte Johaug da - og har ikke endret mening etter det.

Dermed har Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm seilt opp som de to gjenværende kandidatene til å bli Norges ankerkvinne på VM-stafetten på tysk snø.

Om det sier Linn Svahn:

- Om jeg ikke får møte Johaug på ankeretappen, så møter jeg gjerne Heidi Weng. Det hadde vært heftig det også, sier 21-åringen med stor selvtillit.

Therese Johaug har for øvrig tatt store steg i lett-terrenget og i spurter de siste sesongene, selv om hun naturlig nok ikke kan hevde seg mot sprinteliten på dette området.

Vinnerskalle

Tilbake i Ski Tour i Trondheim i fjor var Johaug likevel svært godt fornøyd med å bli nr. 9 i sprinten der, på plassen bak nettopp Linn Svahn.

- Å være med Linn Svahn inn på oppløpet, er ikke verst i en sprint, sa Johaug da.

Det faktum som Johaug påpekte overfor Dagbladet, fikk Svahn til å bli smått irritert.

- Jeg håper ikke at hun så på hva jeg gjorde i dag og prøver å lære av det, for da blir ikke hun en god sprinter. Det er helt sykt hvor dårlig man kan være når man leder sprintcupen, freste Svahn overfor Dagbladet den gang - og illustrerte vinnerinstinktet og hvor høyt hun legger lista.

I Falun i helga fikk hun også vist klasseforskjellen på et oppløp, elleve måneder etter Svahns raseriutbrudd i Granåsen i Trondheim, som endte med at hun knuste sine egne staver i sinne.

Selv om 21-åringen beviselig har temperament og at det iblant koker litt over, er hun majoriteten av tiden ei gladjente og et følelsesmenneske med positivt fortegn.

Nå er det Sverige som har overtaket med den raskeste ankerkvinnen, der Norge har hatt en stor trygghet i suverene Petter Northug og Marit Bjørgen som henholdsvis ankermann og ankerkvinne i en årrekke.

Johannes Høsflot Klæbo har videreført dette overtaket på herresiden, men Svahn - inspirert av Northug - har allerede før hun har prøvd seg i en slik setting, et mentalt overtak i eget hode.

  • Stina Nilsson sa for øvrig også - i et intervju med Dagbladet før VM i Seefeld - at hun ønsket å møte Johaug på ankeretappen og at det var Maiken Caspersen Falla hun fryktet mest der. Nilsson fikk det som hun ville og møtte Johaug, men den muligheten får altså ikke Svahn denne gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer