- Gi meg sjansen

HOLMEKOLLEN (Dagbladet): Jens Arne Svartedal (26) tok sin tredje suverene klassiske sprinttriumf i går. Nå krever han å få flere sjanser i vanlig langrenn.- Jeg mener jeg har noe å vise der også, sier han til Dagbladet.

Svartedal er nemlig en av landets absolutt mest lovende klassiske skiløpere. Men på grunn av mange mer meritterte løpere, har østfoldingen til gode å få vist seg fram i de klassiske øvelsene. At Svartedal har kapasitet til å nå verdenstoppen i noe annet en sprint, viste han med tredjeplassen på 10 kilometer klassisk i NM i fjor.

- Jeg er spent på hvordan det blir framover. Jeg håper indelig at jeg kan få sjansen til å gå vanlige renn. Vi som kommer bak de beste trenger litt tid på å nå toppen. Bortsett fra Alsgaard og Elofsson, så er det få løpere som slår gjennom tidlig i 20-årene, sier Svartedal.

Til Sverige

I årets åpningsrenn på Beitostølen ble han nummer ti.

- Dermed var jeg to plasser for langt ned på lista til å få gå verdenscup før jul. Da spolerte jeg alle sjansene mine til å komme til OL. At man har vært nødt til å være i toppform i november i norsk herrelangrenn, har jo vist seg å være en svakhet mot slutten av mesterskap før.

I går spøkte Svartedal med å flagge ut av norsk langrenn.

- Ja, det er sikkert plass til meg i Sverige, ler han.

- Spania har jo en ledig plass etter Mühlegg?

- Å nei, den drakta kommer jeg aldri til å kle på meg.

Tre verdenscuptriumfer til tross, Svartedal er ikke en gang sikret plass på et landslag neste sesong.

Ingen løfter

I går ansatte skiforbundet Bjørnar Håkensmoen som ny sportssjef etter Sindre Bergan, men den nye sjefen kan ikke love noe som helst.

- Nei, laguttaket skal jeg gjøre i april. Jeg vil ikke love Svartedal noe som helst i dag, sier Håkensmoen til Dagbladet.

Det eneste som garantert vil sikre framtida til Svartedal, er hvis det internasjonale skiforbundet holder på den opprinnelige avgjørelsen om å arrangere neste års VM-sprint i klassisk. Sterke internasjonale krefter vil gjøre sprint til en rein skøyteøvelse for framtida.

- Jeg håper det blir klasisk i VM, men jeg er redd utlendingene er i mot det fordi nordmennene er for overlegne i klassisk sprint. Det er synd, for klassisk sprint burde fått en sjanse i et mesterskap. Blir det fristil i VM, så er nok det slutten for klassisk sprint.

<B>SPRATT OVER MÅL: Jens Arne Svartedal hoppet de siste to meterne over målstreken, og med god grunn - han hadde ledet mesteparten av løpet, og kontrollerte feltet som han ville over målstreken. Rett bak ham følger svenske Jörgen Brink, til høyre finske Keijo Kurttila.