Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krisa i Manchester United

- Gi oss vårt United tilbake

Niendeplass i Premier League. Misnøye mot direktør og eier. En gigant som vakler. - Gi oss vårt Manchester United tilbake, raser supporterne. Her er Dagbladets rapport fra Manchester.

Live-published photos and videos via Shootitlive

MANCHESTER (Dagbladet): Det var den siste tirsdagen i januar. Det var under 24 timer til Manchester United skulle møte Manchester City i ligacupens semifinale - for så å ryke ut med 2-3 sammenlagt.

Som vanlig handlet sportssendingene på TV den kvelden om maktskiftet i byen. Om United som var storebror og er blitt lillebror. Og City som var lillebror og er blitt storebror.

Samtidig i et av de mer luksuriøse områdene av Stor-Manchester:

Rundt 20-30 personer i svarte klær beveger seg i retning av en helt bestemt villa i Cheshire. Den skal være i 20-millionersklassen, og her er folk vant til dannet prat over gjerdene. Plutselig rystes gata av et inferno. Bengalske lys og røykbomber flerrer opp kveldsmørket. Og det koker i flokken.

DRAMATISK: Supporterne til Manchester United er forbannet på eierne og klubbdirektør Ed Woodward. Her dukker de opp utenfor villaen til Woodward med bluss og røykbomber. Foto: NTB scanpix
DRAMATISK: Supporterne til Manchester United er forbannet på eierne og klubbdirektør Ed Woodward. Her dukker de opp utenfor villaen til Woodward med bluss og røykbomber. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ed Woodward, gå av! lyder budskapet.

Men Uniteds klubbdirektør er ikke hjemme. Han bor i villaen sammen med kona Isabelle og tvillingdøtrene på fem år. Hadde de kommet ut på dørmatta, kunne det blitt stygt. Veldig stygt.

Bildene som dukker opp på sosiale medier etterpå, vekker vemmelse og avsky. De står som et symbol på Manchester Uniteds fall etter at Sir Alex Ferguson pensjonerte seg i 2013. På 27 år vant han 13 seriemesterskap. De siste åra er det blitt null. Og denne sesongen er laget blitt en middelmådighet under Ole Gunnar Solskjær, degradert til niendeplass i går kveld.

- Tilstanden minner om borgerkrig, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

- Jeg tror ikke Manchester United klarer å snu dette, før de skaper harmoni i alle deler av klubben.

Hooligans

Gjengen som angivelig slo til, går under navnet «Men In Black». Det er en gruppering av hooligans som etablerte seg i 1989. Bakgrunnen var et masseslagsmål etter en fotballkamp mellom West Ham og Manchester United. Til tross for at gutta fra Manchester var færre, gikk de seirende ut av det rabiate og blodige sammenstøtet.

Majoriteten hadde på seg svarte klær. En av kamphanene adopterte navnet «Men In Black». Fenomenet med hooligans i England døde i stor grad ut med 80- og 90-tallet. Men av og til sier denne fløyen av United-supportere fortsatt ifra.

- Woodward er en tragedie som direktør. Han må ut av klubben. Forhåpentligvis forstår han beskjeden, sier en anonym kilde til engelske aviser.

UPOPULÆR BLANT FANSEN: Ed Woodward har vært direktør i Manchester United siden 2013. Foto: NTB scanpix
UPOPULÆR BLANT FANSEN: Ed Woodward har vært direktør i Manchester United siden 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

Og her er vi ved kjernen: Woodward var den engelske bankmannen som bisto den nå avdøde Malcolm Glazer og hans familie da de kjøpte seg opp i Manchester United i 2005. Siden fikk han stadig større oppgaver i klubben. Da David Gill gikk av som klubbdirektør samme år som Sir Alex, steg 48-åringen helt til topps i United-hierarkiet.

Han er den som forvalter Glazer-familiens verdier og skal sørge for at butikken går så det suser for amerikanerne. Da Glazer senior ble rammet av slag i 2006, fikk sønnene Avram og Joel det overordnede eieransvaret.

Trener Solskjær hilste på brødrene da Manchester United møtte Barcelona på Camp Nou i april i fjor. Da var stemningen god. Avram og Joel tok en selfie med nordmannen. Men blant supporterne er beskjeden klar:

- Bruk mer penger på klubben. Eller forsvinn!

Misliker eierne

Glazer-familien har aldri vært en populær eier. Det får Dagbladet bekreftet når vi beveger oss utenfor Old Trafford, Uniteds hjemmebane med en kapasitet på 75 000 tilskuere. Det er tre timer til laget tar imot Wolverhampton i Premier League.

KRITISK: Thomas Cogger selger skjerf utenfor Old Trafford. – Glazers out, er en slager. 72-åringen har ikke mye til overs for eierne og det som skjer i klubben. Han mener Ole Gunnar Solskjær må banke nevene i bordet. Foto: Christian Roth Christensen
KRITISK: Thomas Cogger selger skjerf utenfor Old Trafford. – Glazers out, er en slager. 72-åringen har ikke mye til overs for eierne og det som skjer i klubben. Han mener Ole Gunnar Solskjær må banke nevene i bordet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Vi ser mange spente fjes utenfor dette fotballens tempel. Folk tar bilder av seg selv og hverandre. Du kjenner lukta av nystekte pølser og hamburgere. Supportere hygger seg på pubene i området. Fedre leier sønner. Kjærestepar går hånd i hånd. Og på den åpne plassen utenfor stadion står 72 år gamle Thomas Cogger og selger skjerf. På et av dem heter det:

«Glazers out.»

Raseriet bobler når vi tar kontakt.

- Hva er problemet?

- Glazer-familien vil ikke bruke penger på klubben. I stedet tar de ut penger og investerer dem i USA, fnyser han.

Ifølge det amerikanske magasinet Forbes er Glazer-familien god for 43 milliarder kroner. Pengene er tjent på næringseiendom gjennom selskapet First Allied Corporation. I tillegg til United eier familien det amerikanske fotballaget Tampa Bay Buccaneers.

- Hvordan vil du beskrive stemningen rundt United?

- Forferdelig, svarer Cogger.

UØNSKET: Glazer-familien har vært en upopulær eier siden 2005. Nå er det i ferd med å toppe seg. Klistremerker som dette ser du flere steder i Manchester. Foto: Christian Roth Christensen
UØNSKET: Glazer-familien har vært en upopulær eier siden 2005. Nå er det i ferd med å toppe seg. Klistremerker som dette ser du flere steder i Manchester. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg har solgt skjerf utenfor Old Trafford i 15 år og det har aldri vært verre. Klubben har sunket skikkelig dypt.

- Er Solskjær riktig manager?

- Nei. Han er en «ja-mann» og gjør som eierne vil at han skal gjøre. Han sier ikke ifra, sånn som José Mourinho gjorde. Det var derfor han fikk sparken.

Elsker klubben

Vi forflytter oss videre. Utenfor puben The Bishop Blaize møter vi fire herrer som lader opp til kampen. Ron Lehane (42), Colm Manley (42), Denis O'Keefe (72) og sønnen Joe O'Keefe (42) elsker United over alt på jord.

ENGASJEMENT: Joe O'Keefe (fra venstre), Ron Lehane, Colm Manley og Denis O'Keefe drømmer om bedre tider. Foto: Christian Roth Christensen
ENGASJEMENT: Joe O'Keefe (fra venstre), Ron Lehane, Colm Manley og Denis O'Keefe drømmer om bedre tider. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg har vært supporter siden 1985. Det har vært mange oppturer. Men nå er stemningen ikke bra i det hele tatt, forteller Ron.

- Vi må bli kvitt Glazer-familien og få inn nye eiere. Gi oss vårt Manchester United tilbake. Vi trenger noen som kan bringe klubben framover.

Kompisen Colm veiver med armene og skyter inn:

- Glazers fokuserer mest på business og amerikansk fotball. De bør se at hvis United gjør det bra, så blir det enda bedre butikk.

Uttalelsen kan virke som et paradoks. Manchester United er verdens tredje rikeste fotballklubb, bak Real Madrid og Barcelona. Inntektene i 2018/2019 var 8,6 milliarder kroner.

Siden Sir Alex gikk av, har United brukt 900 millioner pund - eller nærmere 11 milliarder kroner - på rundt 30 nye spillere. Det er helt i toppsjiktet de siste sju åra, selv i Europa. United var også den klubben i Premier League som brukte mest penger på spillere i januarvinduet. Ifølge Sky Sports var summen 67,7 millioner pund, eller 800 millioner kroner. Totalt under Solskjær er det brukt 2,4 milliarder kroner.

SUKSESS: Sir Alex Fergsuon vant 13 seriemesterskap med Manchester United fra 1986 til 2013. Foto: NTB scanpix
SUKSESS: Sir Alex Fergsuon vant 13 seriemesterskap med Manchester United fra 1986 til 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den store signeringen i januar var midtbanespiller Bruno Fernandes fra Sporting Lisboa. I tillegg kom Southend-keeper Nathan Bishop inn. Det samme gjorde spissen Odion Ighalo, på lån fra kinesiske Shanghai Shenhua.

Dårlig rekruttering

Kanskje handler det nødvendigvis ikke bare om penger, men om kjøpene som er gjort? Det mener Phil Thomas, journalist i The Sun on Sunday, som har fulgt United tett i flere år. Avisa selger over én million eksemplarer hver søndag.

FØLGER UNITED TETT: Journalist Phil Thomas i The Sun on Sunday mener rekruttering av spillere har vært det største problemet. Foto: Tore Ulrik Bratland
FØLGER UNITED TETT: Journalist Phil Thomas i The Sun on Sunday mener rekruttering av spillere har vært det største problemet. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Over en kaffekopp i Manchester sier journalisten:

- Det største problemet etter at Sir Alex pensjonerte seg er rekrutteringen av spillere. Supporterne aksepterer tap så lenge spillerne gir alt og viser at det betyr noe å spille for United. De godtar ikke tap når spillerne bare trekker på skuldrene og er mest opptatt av hvor de skal gå ut på kvelden. Dette har vært holdningen til litt for mange de siste åra.

Thomas fortsetter:

- Den høye kvaliteten som var i United, er erstattet med lavere kvalitet. Bruno Fernandes er et steg i riktig retning. Men United trenger tre til fem spillere til av dette kaliberet.

Klubben får kritikk for at den ikke har en sportsdirektør med ansvar for spillerlogistikk. En såkalt «technical director».

Solskjær hevder han er fornøyd med strukturen og nettverket av speidere. Det sies at da klubben kjøpte høyrebacken Aaron Wan-Bissaka fra Crystal Palace i fjor sommer, hadde den vurdert 800 andre høyrebacker.

OMFATTENDE PROSESS: Aaron Wan-Bissaka var førstevalget blant 800 høyrebacker som United vurderte. Han kom inn i fjor sommer. Foto: NTB scanpix
OMFATTENDE PROSESS: Aaron Wan-Bissaka var førstevalget blant 800 høyrebacker som United vurderte. Han kom inn i fjor sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Phil Thomas mener Sir Alex var i særklasse som trener. Han hadde en egen evne til å peke på hvilke spillere som passet inn i kollektivet. Og han visste hvordan han skulle få det beste ut av dem.

Ferguson ble erstattet av Everton-trener David Moyes. Han fikk ni måneder i jobben.

- Jeg er ikke sikker på at historien ville blitt annerledes hvis José Mourinho kom inn for Sir Alex umiddelbart. Det laget han vant seriemesterskapet med i 2013, var på vei ned. Det viser hvilken manager han var.

Ingen erfaring

- Hva med Solskjær, kan han snu det?

- Jeg håper det. Han har ikke erfaring med en klubb på dette nivået, så vi får se. Det snakkes om at tidligere Tottenham-manager Mauricio Pochettino sitter og venter på en telefon. Personlig ville jeg elsket om Ole fikk dette til. Han er en gjennomført hyggelig kar. For oss i media er han strålende å jobbe med. Og seiersmålet han scoret i Champions League-finalen mot Bayern München i 1999, betyr fortsatt mye for fansen, forteller Thomas.

Han bekrefter inntrykket av at det er mer fokus på Manchester United enn noen andre klubber i England.

- De er størst og best. Selv om de rykker ned, vil ingen få større oppmerksomhet enn United.

LEGENDE: 2-1-scoringen mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999 gjorde Ole Gunnar Solskjær til en legende. Utenfor Old Trafford henger dette bildet. Foto: Christian Roth Christensen
LEGENDE: 2-1-scoringen mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999 gjorde Ole Gunnar Solskjær til en legende. Utenfor Old Trafford henger dette bildet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Er Solskjær en fyr som skaper overskrifter i seg selv?

- Han dukker ikke unna spørsmål. Han har alltid et svar til deg. Men han snakker ikke i overskrifter – som enkelte i fortida. Sir Alex var en mester, for å være ærlig. Han kunne komme inn i rommet, si noen ord og avslutte med: «Jeg lar det bli med det.» Solskjær har ikke en språkbruk som skaper sjokk eller sensasjoner. Men du kan aldri kritisere en manager som ikke viker unna spørsmål. Det er altfor mange som svarer med en klisjé eller gir ubrukelige svar.

PÅ PLASS: Ole Gunnar Solskjær og spillerne ankommer Old Trafford halvannen time før kampen mot Wolverhampton. Bussen er diskret, uten United-logoer. Foto: Christian Roth Christensen
PÅ PLASS: Ole Gunnar Solskjær og spillerne ankommer Old Trafford halvannen time før kampen mot Wolverhampton. Bussen er diskret, uten United-logoer. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Simon Peach er «Chief Football Writer» i det britiske nyhetsbyrået Press Association. Han tror ikke United var godt nok forberedt da Ferguson gikk av.

- Jeg tror de undervurderte det som skulle skje etter avgangen. De hadde ikke forberedt seg godt nok. Det er blitt tatt dårlige beslutninger, noen store og noen små. Nå har de kommet til et punkt der de forsøker å bygge opp klubben på nytt. De prøver å vende tilbake til sitt DNA.

Unge og sultne spillere med et bankende United-hjerte: Der har du tråden Solskjær jobber etter. Det var slik klubben fikk fram «The Class of '92». Gruppa av spillere inkluderte David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs, Nicky Butt, Gary Neville og Phil Neville.

DRØMMENES TEATER: Old Trafford kalles for «Theatre of Dreams». Men på folkemunnet heter det nå bare «Theatre of Screams». Foto: Christian Roth Christensen
DRØMMENES TEATER: Old Trafford kalles for «Theatre of Dreams». Men på folkemunnet heter det nå bare «Theatre of Screams». Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Dette var unge gutter som vokste med oppgavene og preget United i mange år. Slik ble suksessen skapt med 13 seriemesterskap og haugevis av andre titler. Det toppet seg i 1999 med seier i Premier League, FA-cupen og Champions League.

Eksremt

Solskjær blir beskyldt for å ta filosofien med å dyrke unggutter ut i det litt for ekstreme. Ekspertene mener han mangler balanse i troppen. Gjennomsnittsalderen i startoppstillingen er 24 år, noe som er yngst i Premier League. Problemet er fraværet av seniorspillere, mener kritikerne. Spillere de unge kan strekke seg etter og som kan sette skapet på plass i garderoben. Roy Keane, som spilte i United fra 1993 til 2005, brukes som eksempel på en lederfigur. Han jaktet alltid de høyeste standarder. Og han krevde de høyeste standarder av folk rundt seg.

REGN: - Stadion trenger mer enn noen malingsstrøk. Den trenger en renovering, sier Samuel Luckhurst, journalist i Manchester Evening News. Video: Tipser Vis mer

Om filosofien sier Solskjær:

- Jeg er blitt spurt om å gjøre denne jobben. Jeg tror fansen ser hva vi prøver på - at vi bygger laget på nytt. Vi måtte rive huset. Vi måtte få ut spillere som ikke var her i tankene sine. Nå har vi spillere som vil løpe de ekstra meterne for klubben. Det er kulturen jeg ønsker å etablere. Det er dette som er Manchester United-kulturen.

Han fortsetter:

- Jeg vet at vi ikke er i æraen til Sir Alex Ferguson. Men spillerne som er her har den rette mentaliteten. For meg er dette det første krysset i margen. Du er ikke her hvis du ikke gir alt for klubben.

Lidenskap

Verken klubbdirektør Ed Woodward eller Glazer-brødrene uttaler seg ofte om United offentlig. I forbindelse med overtakelsen i 2005 ble naturligvis alle de riktige tingene sagt.

MEKTIGE BRØDRE: Brødrene Joel og Avram Glazer eier Manchester United sammen med resten av familien. Her på Camp Nou i Barcelona, der Joel tar en selfie med Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB scanpix
MEKTIGE BRØDRE: Brødrene Joel og Avram Glazer eier Manchester United sammen med resten av familien. Her på Camp Nou i Barcelona, der Joel tar en selfie med Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hva slags eier ønsker dere å være?

- Veldig lidenskapelig, svarte Joel Glazer til klubbens TV-kanal, MUTV.

- Jeg kan si mye om vår erfaring med Tampa Bay Buccaneers. I løpet av de ti siste åra vi har eid laget, har jeg ikke gått glipp av en eneste kamp. Vi skal sørge for at folk får det de trenger for å gjøre en best mulig jobb. Og supporterne er livsnerven i klubben. Noen ganger glemmer enkelte dette. Det gjør ikke jeg.

På et forum i Saudi-Arabia i 2018 fikk Avram Glazer spørsmål om United. Forumet hadde navnet «Skills for Our Tomorrow». Han ble bedt om å komme inn på historien om hvordan «et sånt fantastisk lag som Manchester United» er blitt bygget.

- Alt starter med ungdommen, svarte han.

- Å utvikle unge spillere er kjernen for Manchester United. Det er en del av historien. Og det starter med akademiet. Folk begynner veldig tidlig og målet er å komme inn på førstelaget til Manchester United. Vi prøver å tilføre disse unge masse gode egenskaper. Vi bygger opp karakteren deres, selvtilliten, standhaftigheten og motstandsdyktigheten. Det er en lang prosess og masse hardt arbeid. Du må være dedikert for å få suksess.

Solskjær forteller at han har støtte av styret til å kjøpe nye spillere. «Men det må være de riktige spillerne», framholder han, og peker på kulturen som er satt.

Disharmoni

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker er blant dem som kjenner engelsk fotball best i Norge. Dagbladet møter 54-åringen i presserommet på Old Trafford.

EKSPERT: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Tore Ulrik Bratland
EKSPERT: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Solskjær sa en gang: «United skal høre til lokalsamfunnet og ikke være et leketøy for rike amerikanere.» De har belånt klubben og tar ut stor fortjeneste til seg selv hvert år. Det provoserer fansen. Og det er åpenbart at frustrasjonen henger sammen med tabellsituasjonen. Det har alltid vært murring rundt Glazer-familien. Men det var ikke mange som lagde bråk da Ferguson vant ligaen år etter år, sier Alsaker.

- Manchester United har brukt 900 millioner pund på spillere siden Ferguson sluttet. Så det er jo ikke sånn at de ikke bruker penger. Men når store klubber sliter får du ofte en konflikt mellom supportere, eiere og daglig leder. Du får disharmoni, og da er det vanskelig å lykkes, påpeker han.

ALVOR: En ikke uvanlig scene etter kamp på Old Trafford: Få United-supportere som smiler. Her etter 0-0 mot Wolverhampton. Foto: Christian Roth Christensen
ALVOR: En ikke uvanlig scene etter kamp på Old Trafford: Få United-supportere som smiler. Her etter 0-0 mot Wolverhampton. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det er sterke følelser i sving. Klubben betyr mye for fansen. Glazer-familien kan virke som en fraværende eier. Med en gang det går dårlig er det lett å hakke på dem. United er blitt kommersiell business og ikke den institusjonen og idrettsbevegelsen fansen gjerne vil at klubben skal være. Ed Woodward blir ansiktet på dette. Du har en generasjon med supportere som har opplevd at United bare vinner. Så går Manchester City forbi. Og Liverpool vinner ligaen. Det er smertefullt, sier Alsaker.

På den andre siden av byen - utenfor Manchester Citys hjemmebane Etihad Stadium - rusler kjæresteparet Nathan Todd (16) og Gemma Birdsey (16) før ligacupkampen mot United.

LIKER IKKE UNITED: Kjæresteparet Nathan Todd og Gemma Birdsey holder med Manchester City. Foto: Tore Ulrik Bratland
LIKER IKKE UNITED: Kjæresteparet Nathan Todd og Gemma Birdsey holder med Manchester City. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Klubben har kommet som et skudd de siste 12 åra. Det har skjedd takket være inntoget til den rike eieren, Sheikh Mansour, fra De forente arabiske emirater. City har tatt fire seriemesterskap siden 2012 og er nå beviselig en bedre klubb enn United.

- Jeg kan ikke fordra United, sier Todd.

- Hva med Solskjær, har du sansen for ham?

- Nei, jeg liker ingenting med den klubben.

DER GULL SKAPES: Etihad Stadium er arenaen med mest suksess i Manchester de siste åra. Foto: Christian Roth Christensen
DER GULL SKAPES: Etihad Stadium er arenaen med mest suksess i Manchester de siste åra. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Det unge paret gjør det klart at sånn er det bare i City-land. Og det er ikke noe bedre i United-områdene av byen når de snakker om City. Det er en konstant kamp om hegemoniet. I dette vepsebolet forsøker Ole Gunnar Solskjær å manøvrere seg.

Stamsted

Vi oppsøker puben The Old Nags Head i hjertet av Manchester. Her går det vanligvis mange United-supportere og det var stampuben til fotballegenden George Best i glansdagene. Som regel var han omgitt av en dram, kvinner og gode historier. Hva mener folk der en lørdagskveld?

GOD STEMNING: Kompisene Mark Walsh (t.v.) og John O'Leary hygger seg på The Old Nags Head. Foto: Christian Roth Christensen
GOD STEMNING: Kompisene Mark Walsh (t.v.) og John O'Leary hygger seg på The Old Nags Head. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Vi møter to herrer fra Irland som reiser til Manchester så ofte de kan.

- Inn med Mauricio Pochettino som trener. La Ole Gunnar Solskjær være sportsdirektør, sier Mark Walsh (41), som svinger et beger med kompisen John O'Leary (41).

- Glazer-familien og Woodward er et stort problem, mener han.

Så kommer en godlåt ut fra høyttalerne. Det klirres i glass og folk synger med. Du verden så godt livet tross alt kan være i denne byen.

- Fotball er fotball. Manchester er himmelen, sier Walsh og kikker utover lokalet som syder og koker.

Premier League
Liverpool25241060-1573
Manchester C.25163665-2951
Leicester26155654-2650
Chelsea25125843-3441
Sheffield U.26109728-2439
Tottenham25107840-3237
Wolverhampton26812635-3236
Everton261061034-3836
Manchester U.2598836-2935
Arsenal25613632-3431
Burnley25941228-3831
Newcastle25871024-3631
Southampton25941231-4631
Crystal Palace26791023-3230
Brighton26691131-3827
Bournemouth26751426-4026
Aston Villa25741432-4725
West Ham25661330-4324
Watford26591224-4024
Norwich25461524-4718