- Gi rekruttene lønn

NOVE MESTO (Dagbladet): Årets skikomet heter Espen Bjervig og er 26 år gammel. - Helt normalt. Det er slutt på den tida da 20-åringene vinner skirenn. Derfor må Skiforbundets store oppgave framover være å ta skikkelig godt vare på ungdommene, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

Bjørn er opptatt av rekrutteringa innen langrenn. Han er opptatt av at rekruttene gis et skikkelig opplegg i den tida det tar fra de forlater juniorklassen til de blir virkelig gode. Det er gjerne snakk om fire-fem år.

- Det er ingen tvil om at langrennssporten har mistet mange potensielle storløpere fordi de ikke har tort å begi seg usikkerheten i vold og satse alt på å bli gode, sier Bjørn.

Viktig oppgave

Espen Bjervig tok sjansen. De tre første senioråra sine levde han nærmest fra hånd til munn, men holdt ut. Etter hvert kom han inn på et lag, og i år er han på Astra-laget, guttas utviklingslag.

- Med Team Astra er forbundet inne på den rette modellen, sier Bjørn Dæhlie.

- Jeg ser at Astra-løperne føler at de har en trygghet, en tilhørighet.

- Det er et sportslig motiverende opplegg som gjør at gutta velger å opprettholde satsingen over de åra det tar å bli god.

- Som jeg ser det må det være en av Skiforbundets fremste oppgaver framover å videreføre denne satsinga. De må finne gode, trygge og langsiktige sponsoropplegg for de nest beste løperne. Jeg tror det bare er på den måten vi kan sikre arvtakere til dagens topper, sier Bjørn Dæhlie.

Minimums-økonomi

- Har du inntrykk av at forbundet tar dette på alvor?

- Ja da, de tenker nok som jeg gjør. Og Astra-modellen har jo allerede vist seg å være en suksess.

- Men det blir veldig viktig å følge opp dette opplegget framover. Ikke minst blant jentene. Jeg har inntrykk av at det er lettere for gutta å «ofre» noen år på å bli god langrennsløper. Jentene er gjerne litt mer usikre og har lettere for å prioritere utdannelse.

- Skiforbundet må gjerne finne flere storsponsorer som forstår helheten i denne idretten og som er villige til å være med på å utvikle bredden i norsk langrenn.

- En langrennsløper tjener ikke stort på å være nest best?

- Det er sant. Det er folk her som lever fra hånd til munn. Jeg vet at det finnes skiløpere som tar med seg ei ekstra pakke kornblanding fra samling for å ha den på hybelen sin.

- Bør Skiforbundet eller sponsorene lønne rekruttene?

- Det bør i alle fall sørges for at de har en minimumsøkonomi som dekker primærbehovene. Et sted å bo, mat og en bil.

Hviledag

Bjørn vil ikke at det han sier skal oppfattes som kritikk av Skiforbundet.

- Jeg har inntrykk av at det tenkes i samme baner der, men jeg ser klarere og klarere hvor viktig det er å ta skikkelig vare på de potensielle storløperne som er villige til å bruke fire-fem år på å bli gode, sier Bjørn.

- Dette er nok langrennssportens største generelle problem. Og det er nasjoner som sliter langt mer med det enn vi gjør i Norge.

- Men vi må passe godt på så vi ikke sovner i timen og ikke tar rekrutteringsarbeidet på alvor, sier Bjørn.

Sjøl sto han over stafetten i Tsjekkia i går. Han skal i stedet gå tremil i morra. Men er ikke overoptimist:

- Jeg tipper østerriksk seier. Michael Botvinov gikk fryktelig på stafetten i dag og er tydeligvis i storform. Og italienerne begynner også å røre på seg.

STØTT UNGDOMMEN:</B> - Skiforbundet må ta skikkelig vare på ungdommene, sier Bjørn Dæhlie. Han viser til skikometen Espen Bjervik (bildet), som er 26 år gammel.