Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gi Semb noen bedre spillere

NORGE TRENGER

ikke en bedre landslagssjef. Men vi trenger noen bedre fotballspillere. Kampene mot Danmark og Romania viste at norske fotballspillere ikke har individuelle ferdigheter på nivå med våre beste motstandere. Derfor spilte vi bare uavgjort mot Romania. I praksis et nytt tap - ut fra hva det var lov å forvente etter kampen mot Danmark.

DET ER PÅ TIDE

å avlive mytene om at Norge har bedre fotballspillere enn noen gang. Og at dette er den beste generasjonen A-landslagsspillere Norge har hatt.

Først i forlengelsen av en slik innrømmelse kan man begynne å diskutere landslagets spillestil.

JOHN ARNE RIISE

er den eneste spilleren som har styrket Norge de siste åra. Men dessverre ikke i de to dobbeltlandskampene mot Danmark og Romania. I likhet med Ole Gunnar Solskjær - som også har hatt en lang og begivenhetsrik sesong i England - er han åpenbart ute av form.

VILJEN ER DER,

men ikke overskuddet og gløden. To av Norges viktigste spillere har spilt to av sine svakeste landskamper i løpet av de siste fem dagene. Det forteller mye om en formsvikt vi ikke skal klandre dem for, men mest om at vi ikke kan forvente så mye mer av Norge.

Skal vi vinne fotballkamper mot gode europeiske motstandere, må vi ha nøkkelspillere i form.

DET ER FORT

gjort å bli nostalgisk - spesielt når temaet er fotball - men her er et knippe A-landslagsspillere fra en tidligere generasjon som definitivt ikke har fått sine erstattere:

Erik Thorstvedt. Ingen landslagskeeper har vært like god, selv om Frode Olsen gjorde et overbevisende forsøk i går.

Rune Bratseth. Ingen midtstopper har vært like god.

Kjetil Rekdal. Ingen såkalte midtbaneankere har vært like gode.

Erik Mykland. Ingen indreløper av den mer stasjonære sorten har vært like god.

Tore André Flo. Ingen spiss har vært like god som Tore André var på slutten av 90-tallet.

Og kanskje en litt mer diskutabel påstand:

Jostein Flo. Ingen har satt et like personlig preg på landslagets tradisjonelle suksesskriterier: spisskompetanse, moral og entusiasme.

OG SÅ KAN VI

liste opp en rekke av gårsdagens nøkkelspillere - og stille spørsmålet om hvorvidt de var bedre for noen år siden? Henning Berg, Ronny Johnsen, André Bergdølmo, Frode Olsen - og ta gjerne med Øyvind Leonhardsen. Jeg tipper de fleste vil svare ja på det spørsmålet. Ja, de var bedre før.

Med andre ord: Vi har ikke bedre fotballspillere enn noen gang.

NORGE TAPTE IKKE

tre poeng mot Romania fordi vi har en omdiskutert spillestil. Vi tapte fordi spillerne sviktet individuelt. Før pause fungerte faktisk spillestilen mer enn godkjent. Vi kom oss godt inn på Romanias banehalvdel ved hjelp av tradisjonelle norske dyder:

Aggressivitet, stort sett enkle løsninger og en del langpasninger.

Vi skapte en rekke gunstige brudd i en klassisk midtbanefemmer som fungerte langt bedre enn i Parken lørdag.

Og vi skapte en stor sjanse på dødball etter bare seks minutter.

MEN FRA 25 METER

og inn - der fotballkamper avgjøres og der duellene blir enda tøffere og rommene enda litt mindre - ble de manglende ferdighetene avslørt.

Innleggskvaliteten var for svak. Avslutningene for puslete. Førsteberøringene for lite automatiske. De konstruktive driblingene i en-mot-en-situasjoner stort sett fraværende. Dermed kom de kraftkrevende løpeturene hjemover - som gjorde at halve Norge sto og signaliserte at kreftene var borte de siste minuttene.

Som oftest har langballene fått skylda for at norske spilleres krefter forsvinner raskere enn konkurrentenes. I går var det alle balltapene etter individuelle feil høyt oppe på Romanias halvdel som var forklaringen.

LYSPUNKTENE MOT

Romania: En solid gjennomført 1. omgang, personifisert av Eirik Bakke. Frode Olsens vanvittige redning etter 20 minutter. Og det etter hvert lykkelige faktum at vi fikk kompensasjonsstraffen som gjorde at Romania ikke passerte oss på tabellen.

Ikke mye å glede seg over. dessverre.

BEDRE SPILLERE: Det er på tide å avlive mytene om at Norge har bedre fotballspillere enn noen gang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media