Gi VM-gullet til Ronaldo

Nederland- Ronaldo 3-5 (1-1 etter ord. tid): Uten Ronaldo hadde ikke Brasil vært i VM-finalen. Antakelig ikke i semifinalen, heller. Brasils ferd mot VM-finalen har ikke vært verdig en verdensmester, men definitivt verdig verdens beste fotballspiller.

Tårnet av brasilianere over keeper Taffarel i går kveld, ble et paradoks av et byggverk. Brasils svakeste punkt ble semifinalens store helt. Taffarel gjorde riktig nok ingen blemmer underveis i kampen, og fortjente den umiddelbare hyllesten etter to strafferedninger.

  • Men: Semifinalen mellom Frankrike og Brasil hadde bare én helt: Ronaldo.

Like glinsende i forhold til lagkameratene, som sølvstøvlene i forhold til de øvrige mattsvarte.

Ronaldo kom til VM med status som verdens beste fotballspiller - og hadde alt å tape. Store deler av verdens fotballekspertise la også store deler av vondvilja til for å påføre ham diverse prestisjenederlag i kamp mot karer som Bergkamp, Vieri, Hernandez, Batistuta, Salas, Laudrup og Owen.

Og visst kunne Ronaldo minne om en skuffelse i VMs innledning - akkurat slik VMs største spisser tradisjonelt har for vane.

Tåtupp

Men i de to siste VM-kampene har Ronaldo demonstrert at det ligger et snev av fornuft og rettferdighet i kåringa av verdens beste fotballspiller. Ronaldo har mer eller mindre sendt Brasil til VM-finalen på egen hånd, for ikke å si bein.

Hadde det beste fotballaget automatisk gått videre fra gårsdagens semifinale, så hadde Marseille blitt kledd i oransje ut over natta til i dag.

Ronaldos betydning for Brasil kan langt på vei forklares med tørre fakta:

4.4c

  • I kvartfinalen mot Danmark var han nest sist på Brasils to første scoringer. Forspillet til Bebetos utlikning, er VMs kunstpasning så langt. Brasil hadde totalt tre sjanser i kampen, og scoret på alle.

Straffe?

I går var han like betydningsfull - og langt mer involvert:

  • Han scoret 1-0-målet umiddelbart etter pause - på Brasils første sjanse i kampen.
  • Han spurtet seg til Brasils andre sjanse - men var en tåtupp unna scoring.
  • Han stakk fra til Brasils tredje sjanse - men ble forstyrret bakfra av Edgar Davids - og snublet ballen utenfor. Straffe? Mange dommere ville blåst.
  • Han brasser seg til Brasils femte sjanse i kampen. Ballen nikkes over på streken av en nederlender.
  • Han gjør alt selv foran den sjette sjansen, dribler og skyter - keeper slår til corner.
  • Han stikker med ballen fra midtbananen foran Brasils sjuende sjanse, men blir hårfint taklet i skuddøyeblikket.
  • Han scoret Brasils første mål i straffesparkkonkurransen - og satte standarden.

Litt forenklet: Uten Ronaldo hadde Brasil vært ute av VM med følgende statistikk etter semifinalen: Én sjanse, ingen mål.

Det forteller litt om Brasils mangel på generell kvalitet og speseielle profiler, men mest om Ronaldos prestasjoner etter at VM har spisset seg til. Han har vært uhyre effektiv, og i går: Bevegelig, flittig, sterk, rask - og en konstant trussel.

Nederland røyk ut av VM som en av turneringens gledesspredere. Nå er det bare én av dem igjen: Frankrike.

Hvis ikke Frankrike vinner VM, så gjør Ronaldo det.

<B>SUVEREN:</B> Han er Brasils, verdens beste fotbalspiller, Ronaldo.