-  Gift med verdens beste

Få vet bedre enn ektemannen Tom Jarle (31) hvor langt nede Gro Marit Istad Kristiansen (27) har vært. Ikke rart de gråt noen gledestårer sammen etter gullet i går.

HOCHFILZEN (Dagbladet): -  Jeg er gift med verdens beste, fastslo Tom Jarle Kristiansen triumferende da kona gikk i mål som overraskende verdensmester på VM-fellesstarten.

Nærmest i sjokktilstand hoppet han opp og ned og ropte «JA! JA! JA!» rett bak målområdet da gullet var et faktum. Til da hadde han gått hvileløst rundt under hele løpet. Han torde ikke se på.

Vært langt nede

Han vet hvor lang veien til topps har vært, etter alle problemene Gro Marit har slitt med:

Overtrening og sesonger med motgang, motgang og atter motgang.

-  Alle problemene kan nesten ikke fortelles med ord. Hun har vært grusomt langt nede. Hun er ei jente som trenger oppbacking og et oppmuntrende klapp på skuldra hele tida. Men jeg er imponert over fighterinstinktet hennes. Gro Marit visste hun var god nok til å vinne, og ville så gjerne bevise det, sier Tom Jarle til Dagbladet.

Takket ektemannen

I går var hun endelig på toppen av verden. Og fra seierspallens øverste trinn fikk hun blikkontakt med ektemannen. Midt i all viraken fikk de der et lite, privat øyeblikk.

Tom Jarle skulle egentlig ta toget til Salzburg i går ettermiddag, for å rekke et morgenfly i dag. Det ville sponsorsjef Jacob Lund ikke ha noe av. Han lovet å betale taxitur fra Hochfilzen til Salzburg i går kveld, slik at Gro Marit fikk feire gullet lengst mulig med mannen sin.

Gro Marit mener støtten fra ektemannen bokstavelig talt har vært gull verdt.

-  Uten Tom Jarle ville jeg ikke stått her som verdensmester. Han har levd med at jeg har vært sur mange ganger, men hele tida vært der for meg.

-  Hva har du lært av all motgangen?

-  Jeg har lært masse om meg selv, kroppen min og trening. Jeg har vokst på det.

-  Ektemannen din gråt som et barn da seieren var et faktum. Når gråt han sist?

-  Det må ha vært da vi giftet oss. Selv klarte jeg ikke holde tårene tilbake da jeg så ham.

Danskebåten

Paret møttes på danskebåten høsten 1999. Gro Marit var på venninnetur, da Tom Jarle la merke til jenta med de sjarmerende smilehullene.

Ikke lenge etter flyttet hun ned til kjæresten i Hånes i Kristiansand, og i 2001 giftet de seg.

-  Jeg var ikke interessert i skiskyting og visste ikke hvem hun var. Nå vet alle hvem hun er.

Gro Marit er litt sjenert i utgangspunktet. Det ble også en utfordring da alt plutselig dreide seg om henne.

-  Hadde jeg visst dette, skulle jeg skutt en bom til, fleipet hun.

-  Men da hadde jeg vel fått en del spørsmål, da også ...

Venter med barn

Mens Gro Marit allerede i dag tidlig reiste videre til Sibir og verdenscupavslutning i Khanty-Mansiysk, dro Tom Jarle hjem til katten Sussie og planlegging av storfesten de skal ha når Gro Marit kommer hjem etter neste helg.

-  Dette skal feires. Og det skal vi gjøre skikkelig, så utfordringen blir å finne et lokale som er stort nok, smiler Tom Jarle, som er entertainer av yrke.

Gro Marit satser videre og gir seg tidligst etter Vancouver-OL i 2010. Det betyr at ekteparet utsetter barneplanene til etter det.

-  I lengden tror vi ikke det vil fungere så bra med barn ved siden av å satse på toppidrett. Vi er blitt enige om å vente til etter at hun har lagt opp, sier Tom Jarle Kristiansen.

ENDELIG I MÅL: Etter år med motgang er Gro Marit Istad Kristiansen endelig verdensmester. - Jeg har lært masse om meg selv, kroppen min og trening. Jeg har vokst på det, sier Gro Marit.
VIKTIG STØTTE: Gro Marit og ektemannen Tom Jarle Kristiansen gleder seg sammen over gullmedaljen.