Gigafloppen på vei bort

Alexis Sánchez skal nærme seg en overgang til italiensk fotball etter en svak sesong for Manchester United.

REISER: Alexis Sanchez ryktes til både Inter og Juventus i italienske og engelske medier. Foto: NTB scanpix
REISER: Alexis Sanchez ryktes til både Inter og Juventus i italienske og engelske medier. Foto: NTB scanpixVis mer

Med brask og bram ble Alexis Sánchez introdusert som Manchester United-spiller i januar 2018. United hadde vunnet kampen med de lyseblå rivalene i Manchester om signaturen til chileneren og igjen hentet en av Arsenals beste spillere.

Spol fram 15 måneder og ting har ikke gått slik Manchester United-fansen hadde sett for seg. Sanchez har vært en skygge av seg selv hos de røde djevlene. Skader og svake prestasjoner har vært gjennomgangsmelodien.

- Det er en overraskelse at han har gjort det så dårlig. Det var mye støy rundt ham den siste tida i Arsenal. Han gikk et halvår der og lurte på hva han skulle. Det var flere klubber inne i bildet, og han kom inn i et lag som ikke fungerte og hadde et enormt press på grunn av lønna.

Det sier TV2s fotballekspert Petter Myhre som følger den engelske ligaen tett.

Forventningene har ikke Sanchez vært i nærheten av å oppfylle. Denne sesongen ble det ni kamper fra start i Premier League og tretten totalt for 30-åringen. Totalt har det bare blitt 5 mål på 45 kamper for Sanchez etter han kom til Manchester i en byttehandel med Henrikh Mkhitaryan.

- Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg aldri hadde trodd at det skulle være så ille. Jeg tenkte at dette kunne være en god spiller for Manchester United, sier Myhre.

Mange skader

- Han kom litt skeivt ut fra hoppkanten da han signerte på grunn av lag og spillestil, og så kom skadene. Alt har bare blitt forsterka underveis. Det har blitt lett å peke på ham som en syndebukk. Det er en sum av alle disse faktorene som gjør at dette ikke har fungert, mener fotballeksperten.

Skadeproblemer gjorde at Sanchez mistet flere perioder av årets sesong. Særlig var det en lyskeskade som trøblet chileneren og gjorde at han blant annet tilbrakte over en måned av årets sesong i hjemlandet for å komme seg. Trolig har den enorme mengden fotball Sanchez har spilt siden VM i 2014, med mesterskap hver sommer fra 2014 til 2017, tært på helsen hans.

- Det er galskap den slitasjen de beste spillerne får som spiller år ut og år inn. De varsellampene har vi snakket om før også. Sanchez hadde fri denne sommeren og man tenkte at nå har han fått ladet batteriene og er «fit for fight», men han har ikke vært i nærheten, sier den tidligere Vålerenga-treneren.

Denne sommeren kan marerittoppholdet være over. Ifølge Sky Sports skal både Inter og Juventus være interessert i å hente chileneren tilbake til italiensk fotball, hvor Sanchez for alvor slo igjennom da han spilte for Udinese.

Myhre mener Ole Gunnar Solskjær gjennom sine laguttak har vist at 30-åringen ikke kommer til å bli savnet av klubben eller den norske manageren om han skulle bytte klubb.

- Både for Sanchez sin del og United sin del er det trolig det beste. Prestasjonene tilsier at han ikke blir savnet.

SOLSKJÆR-TATOVERING: Tor Henrik Stensland yppet seg på Twitter. Nå har han tatt straffen sin. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Astronomisk lønn ødelegger

- Det største problemet med ham er lønna hans. Det er en lønn som setter United i en vanskelig situasjon når de skal forsøke å skrive nye kontrakter med sine beste spillere. Når de kan peke på Sanchez og vise til at han har prestert mye dårligere. De tok ikke hensyn til at den lønna ville bli drivende for alle framtidige lønnsforhandlinger. Det var en tabbe fra klubbledelsen, sier Myhre.

Daily Telegraph er blant avisene som skriver at Sanchez skal ha en grunnlønn på 3,5 millioner kroner i uka, men ulike bonusordninger og bilderettigheter gjør at Sanchez kan tjene opp mot 5 millioner kroner i uka. Sanchez skal være villig til å gå noe ned fra den astronomiske lønnen han har i Manchester for å få gjennom en overgang, skriver Corriere dello Sport.

- Å signere ham var en riktig vurdering ut fra ham som fotballspiller, men de strakte seg altfor langt med hensyn til lønn. Det må du ta med når du gjør sånne ting. Det skaper en dårlig dynamikk i spillergruppa.

- For at de skal komme på edruelige lønninger igjen og si til resten at dette ikke vil skje igjen må de bli kvitt han, mener Myhre.

Sky skriver at Sanchez' agent Fernando Felicevich skal ha møtt både Juventus' sportsdirektør Fabio Paratici og teknisk direktør i Inter, Piero Ausilio, for å diskutere en overgang.

Om Sanchez igjen kan finne tilbake til sitt gamle nivå ved en overgang til Italia er TV2-eksperten usikker på, men Myhre mener at det kan være lurt for Sanchez med en ny hverdag i en annen klubb.

- Det er umulig å svare på. Det er overraskende og litt skremmende at han har gått så lenge uten å prestere. Jeg så ikke den komme. Det er det mentale aspektet, sammen med det fysiske. Hvis han fortsetter å pådra seg skader, blir det nærmest umulig å komme tilbake. Det er en forutsetning at han kommer seg over det. I Manchester har han kjørt seg fast mentalt. En ny start kan være det han trenger. Å reise seg et annet sted er nok enklere enn å gjøre det i Manchester, mener Myhre.