Giganten

- Målet i Frisk er å vinne The Pokal for andre året på rad, sier den amerikanske hockeygiganten Jeff Norton (36) til Dagbladet.

Etter 15 år i verdens tøffeste hockeyliga NHL, tok han med seg familien til Norge for å oppleve noe nytt.

- Nå ser jeg fram til å debutere for Frisk. Tidligere har jeg scoret mot Norge i landskamp. I Calgary-OL 1988 spilte jeg mot Serge Boisvert (Frisk-treneren), sier Jeff Norton.

864 NHL-kamper

Merittlista forteller om 864 kamper i NHL (derav 799 grunnseriekamper) og 409 poeng. Ifølge ekspertene, er Norton den mest meritterte spilleren i eliteserien noen gang.

- Jeff er en fantastisk inspirasjon å få på laget. Han er en gigant som går foran, og blir en kapasitet både for Frisk og norsk hockey. Jeg gleder meg enormt til å spille sammen med ham, sier Frisk-kaptein Ketil Wold.

Også Frisk-ledelsen er godt fornøyd med den nye amerikanske stjerna.

- Jeff er en spillende back, med bare litt over 600 utvisningsminutter i NHL. Han er stor og sterk, men ingen råtass på isen. Vi har kontrakt med ham ett år, men håper han blir hos oss lenger enn det. Amerikanske backer holder lenge, sier Øystein Hærem (sportslig ansvarlig) om klubbens nye backkjempe.

- For mange

Av de 65 utlendingene i eliteserien, er 43 svensker, 14 finner, tre kanadiere, to tsjekkere, to slovaker og én amerikaner.

- 65 utlendinger er for mange. Målet bør være at hver klubb maksimalt har tre utenlandske spillere, sier ishockeypresident Bjørn Ruud.

Lørenskog har flest utlendinger i stallen (10), fulgt av Stjernen og Trondheim med ni hver, Sparta, Lillehammer og Manglerud Star med åtte, Frisk og Storhamar fem og Vålerenga tre.

- Det frie markedet gjør at vi ikke har lov til å lage regler for antall utlendinger i klubbene. Spillerimporten har både fordeler og ulemper. De beste utlendingene har vi bruk for. De hever kvaliteten, både på treninger og i kamper. De som bare er marginalt bedre enn de norske spillerne, er det beklagelig at det satses på, sier Bjørn Ruud.

- Mangelvare

Klubbenes unnskyldning er at det nesten ikke finnes norske spillere på markedet.

- Vi har ti svensker i stallen. Grunnen er at det er veldig vanskelig å få tak i spillere, sier ass.trener Hans-Christian Nordtorp i Lørenskog.

- Vi er nødt til å supplere med utlendinger for å holde oppe nivået. Minst halvparten av lønnsbudsjettet på drøyt to millioner går til de utenlandske spillerne. Vi har foreløpig ni, men hadde håpet å slippe unna med tre-fire færre, sier Stjernen-manager Reidar J. Sundt.

Vålerenga er «flinkest i klassen» med bare tre utenlandsimporter.

- Før om åra har vi fått mye pepper for å ha mange utlendinger. Nå har vi bare tre svensker. Norske spillere er mangelvare. Utfordringen framover er å ale opp flere talenter og komme ut av den onde sirkelen, sier Vålerengas sportssjef Knut J. Stubdal til Dagbladet.

NHL-STJERNE: Amerikaneren Jeff Norton (36) har 864 kamper i verdens tøffeste hockeyliga, NHL. I morgen debuterer han for Frisk Asker på hjemmebane.