Gigantene sliter - Haaland kan bli redningen

Fire Premier League-klubber har blitt linket til Erling Braut Haaland. Alle har en fellesnevner.

Publisert
Sist oppdatert

Erling Braut Haaland (20) er angivelig ønsket av det som kan krype og gå av europeiske storklubber.

Tidlig i april ble agent Mino Raiola og pappa Alfie Håland avbildet på besøk i Barcelona og Real Madrid, angivelig for å se på forholdene i de to storklubbene.

Det ble også hevdet at Raiola og Alfie skulle møte representanter fra de fire Premier League-klubbene Manchester City, Manchester United, Chelsea og Liverpool.

Borussia Dortmund virker samtidig å være lite lysten på å slippe sin juvel allerede i sommer, men presset blir nok stort dersom de gulkledde ikke klarer å kvalifisere seg til Champions League.

Det er ikke noen tvil om at de fleste lagene har bruk for en målscorer som Haaland, men det gjelder i særlig grad de nevnte engelske, som alle sliter med spisser som scorer lite mål.

Dårlig selvtillit

Vi tar for oss Chelsea først, hvor håpet var at Timo Werner skulle fortsette der han slapp i Bundesliga, med 28 mål på 34 seriekamper for RB Leipzig.

På Stamford Bridge er imidlertid fasiten en helt annen: Seks scoringer på 24 kamper fra start. Tyskeren virker å slite med selvtilliten, og har ved flere anledninger kastet bort gedigne sjanser denne sesongen.

Nylig kom det også rapporter i engelsk presse på at manager Thomas Tuchel er villig til å lytte på bud for spissen Tammy Abraham, som har en prislapp på rundt 40 millioner pund. I tillegg har du Olivier Giroud, som bare har spilt 714 minutter i ligaen denne sesongen.

Det har også allerede blitt spekulert i engelsk presse at Chelsea skal være villige til å tilby Dortmund Werner i retur, dersom de gir slipp på Haaland.

Werner er ligaens toppscorer for Chelsea sammen med Abraham, Jorginho og Mason Mount - alle med seks scoringer. Det er liten tvil om at de har bruk for en målgarantist.

SVENSK-NORSK KRANGEL: Erling Braut Haaland-parodiene tar av. Men nå vil svenskene for alvor ha et ord med i laget. Video: Rødt Kort / Filtvedt. Vis mer

Arven etter Agüero

Stjernespiss Sergio Agüero annonserte i slutten av mars at han forlater Manchester City til sommeren. Argentineren har slitt stort med skader den siste tiden, og har bare spilt 460 minutter (to scoringer) i Premier League denne sesongen.

Det var ventet at Gabriel Jesus ville ta opp arven etter Agüero, som scoret mer enn 20 ligamål i fem strake sesonger fra 2014/15. De siste to sesongene har skader satt sitt preg på Agüero.

Jesus står med åtte ligamål på 1790 minutter, og har aldri nettet mer enn 14 ganger i løpet av en sesong i Premier League etter at han kom i 2016/17. Han har heller aldri spilt mer enn 2018 minutter i ligaen.

GIR SEG I CITY: Sergio Agüero. Foto: Michael Zemanek/BPI/Shutterstock/NTB
GIR SEG I CITY: Sergio Agüero. Foto: Michael Zemanek/BPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Citys toppscorer i serien denne sesongen er Ilkay Gündogan med sine 12 mål. Det forteller mye om hvor lite avhengig serielederen er av en spiss, men også hvor mye en god angriper kan bidra i laget.

Manager Pep Guardiola har ved flere anledninger spilt uten en ren spiss, med spillere som Raheem Sterling og Kevin De Bruyne framme. Det viste Guardiola blant annet mot PSG i den første Champions League-semien.

Deler på målene

I Manchester United er Bruno Fernandes ligaens toppscorer med 16 mål - han har 26 mål totalt i alle turneringer. Playmakeren spilte noen fantastiske kamper i første halvdel av sesongen, før det begynte å dabbe litt av etter hvert som kampene kom som perler på en snor - iallfall i målprotokollen.

Ole Gunnar Solskjær har benyttet seg av flere spillere sentralt framme, deriblant Marcus Rashford (10 ligamål), Anthony Martial (4 ligamål), Edinson Cavani (8 ligamål) og Mason Greenwood (5 ligamål).

Først i det siste har 19 år gamle Greenwood fått tillit på topp, etter at Martial måtte se de siste kampene fra sidelinja på grunn av skade, og Cavani ikke kan spille alt på grunn av sin aldrende fysikk.

SNART FERDIG: Edinson Cavani er en aldrende spiss. Foto: REUTERS/Jon Super/NTB
SNART FERDIG: Edinson Cavani er en aldrende spiss. Foto: REUTERS/Jon Super/NTB Vis mer

Det har også blitt meldt fra engelsk presse at uruguayaneren har planer om å gi seg i Manchester United allerede til sommeren. Siste nå er at Solskjær håper han blir værende på Old Trafford og at Cavani trolig skriver under til uka.

Angriperen skrev under på en ettårskontrakt før sesongen, med mulighet for forlengelse. Dersom den ikke forlenges, må Solskjær på spissjakt. Dersom Cavani signerer, er det fortsatt rom for en nummer 9.

- United er desperat etter en nummer 9, en klar midtspiss. Haaland ville vært det perfekte valget. Selvfølgelig ville han det, har tidligere Manchester United-spiller Paul Scholes uttalt.

Helt siden Haaland dro fra Molde, har han blitt nevnt i samme åndedrag som sin tidligere trener Solskjær. Siste ord er ikke sagt i den saken.

Bytte på spissplass?

Liverpool-ving Mohamed Salah (20) har bare Harry Kane (21) foran seg på toppscorerlista i Premier League, men det er sentralt på spissplass at Roberto Firmino begynner å få merkbar kritikk.

Firmino har lenge vært beskyttet til tross for få mål, på grunn av den uvurderlige rollen han har hatt ,på et lag som generelt har blomstret offensivt.

Denne sesongen har han bare seks ligamål, tre færre enn forrige sesong - noe som er det svakeste siden han kom i 2015/16. Han har også vært svak i andre deler av spillet sitt, og Diogo Jota har vært en stadig trussel for den fremre trioen, som knapt sto over en kamp før han kom fra Wolves.

Firmino er en publikumsspiller, som elsker å by på seg selv. Liverpool-fansen håper at han vil finne tilbake til gleden på banen når tilskuerne vender tilbake på stadion, men inntil videre er han den som virker mest utsatt i det fremste leddet til manager Jürgen Klopp - og der er det plass til Erling Braut Haaland.

Jamie Carragher mener Liverpool-trioen på topp må brytes opp. Han mener du ikke kan legge skyld på dårlig form lenger.

- Folk snakker om Liverpools problemer på stopperplass, men det største problemet er på andre siden av banen. Trioen på topp må brytes opp, fordi ingen trio spiller sammen så lenge, sier Carragher.

Hvilke klubber som faktisk har råd til å sikre seg Haaland, som skal ha en klausul som trer i kraft sommeren 2022, er en helt annen diskusjon.

Det er også noen spanske og italienske klubber som vil ha et ord med i diskusjonen før det endelige valget faller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer