Gigantisk Cech-tabbe da Nihat sendte Tyrkia videre

Tsjekkia ledet med to minutter igjen.

(Dagbladet.no): Tyrkia - Tsjekkia 3-2.

Da Jaroslav Plasil satte inn 2-0 på en kontring midt inne i en god tyrkisk periode i andreomgang, trodde nok de fleste på en oppskriftsmessig seier og kvartfinale til Tsjekkia i Geneve.


Ingen kunne se for seg det utrolige tyrkiske dramaet som ventet.

Tyrkerne ga seg aldri da Tsjekkia feiget ut bakover, og Arda Turan tente håpet med redusering et kvarter før slutt.

Og så, to minutter fra kvartfinale, dummet mannen kalt verdens beste keeper seg ut. Helt uforståelig glapp Petr Cech et enkelt innlegg rett ned i beina på Tyrkias kaptein Nihat, og han lot seg ikke be to ganger.

Men heller ikke da var Tyrkia ferdige. Nihat ledet troppene i angrep igjen og igjen, og i aller siste minutt var det ham selv som sendte den elleville tyrkiske fansen inn i fullstendig seiersrus.

Nihat plasserte vinnermålet forbi Petr Cech og rett i krysset, og til tross for at Tuncay Sanli måtte stå de siste minuttene i mål for utviste Volkan Demirel, klarte aldri Tsjekkia å reise seg etter sluttsjokket.

- I øyeblikket tenkte jeg bare på å skyte dit jeg så. Det gikk bra og heldigvis gikk den inn. Takk Gud, sier Nihat, ifølge NTB.

BRØLER I SISTE MINUTT: Petr Cech ligger fortvilet igjen etter å ha sluppet ballen i beina på målscorer Nihat. Og kapteinen Nihat var fortsatt ikke ferdig med den tyrkiske sluttspurten. Foto: AFP/SCANPIX
BRØLER I SISTE MINUTT: Petr Cech ligger fortvilet igjen etter å ha sluppet ballen i beina på målscorer Nihat. Og kapteinen Nihat var fortsatt ikke ferdig med den tyrkiske sluttspurten. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Et sjeldent drama avgjorde gruppe D.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har bare en beskjed jeg vil sende til mitt land og jeg sier til alle der: «Gå ut i gatene, denne seieren må feires, dere må nyte øyeblikket», sier Tyrkias trener Fatih Terim.

Giganten Koller

Tyrkia satte sin største kar, Servet Cetin, til å passe på tsjekkerspissen Jan Koller, og i halvtimen han klarte jobben greit, var det en sjansefattig kamp i Geneve.


Men Koller er rett og slett en gigantisk fotballspiller, og Tyrkia ga bort altfor mange frispark som lot Tsjekkia søke etter spissens hode med innsvinger etter innsvinger.

Og til slutt smalt det selvfølgelig.


Backen Zdenek Grygera var mannen som slo innlegget fra høyre, denne gangen i spill, og inne i feltet var Jan Koller utilnærmelig.

35-åringen rev seg løs fra Servet, vred seg rundt i lufta, og fikk voldsom kraft bak headingen mot venstre kryss.

Gigantisk Cech-tabbe da Nihat sendte Tyrkia videre


Volkan Demirel fikk så vidt hånda på ballen, men det holdt ikke - 1-0 til Tsjekkia etter 35 minutter.

Kastet folk framover, ble straffet

Andre omgang startet med et naturlig rollebytte, nå var det Tsjekkia som ville roe ned og ligge lavt, mens tyrkerne sendte fram mer folk i angrep.

Og Tyrkia mente virkelig alvor med offensiven.

Tsjekkia ble presset kraftig tilbake på banen, og tyrkerne skapte flere nesten-muligheter på rad.

Men samtidig åpnet det nye kampbildet for tsjekkiske kontringer. Og da Jan Koller nettopp hadde bommet alene med keeper, og Tyrkia manglet en spiller på grunn av Güngör Emres skade, da satt ballen i nettet igjen.

Innlegget fra høyre var godt og presist bak det tyrkiske forsvaret, men kanskje var det den manglende stopperen som lot Jaroslav Plasil snike seg inn på bakre stolpe.

Plasils avslutning var imidlertid bare hans egen fortjeneste, skliende i den våte gressmatta kastet han seg fram og presset inn 2-0 på direkten.

Mirakel-sluttspurt

Men tyrkerne hadde ikke gitt opp, og fortsatte å kaste folk framover. Et kvarter før slutt lyktes de endelig.

Utrettelige Hamit Altintop gikk på et helhjertet løp inn i Tsjekkias sekstenmeter, fikk ballen, og vendte den inn foran mål.

På bakre stolpe kom Arda Turan løpende i samme stil, han dunket til på direkten og lurte Petr Cech i nærmeste hjørne - plutselig det var kamp igjen.

Og nå hadde tyrkerne fått blod på tann. Tsjekkia trakk seg enda mer bakover, ble stillestående, og sjansene kom i flertall.

Som etter 80 minutter, da en passiv Petr Cech på streken lot Servet komme til avslutning på bakre stolpe, men ballen skled av tyrkerens våte panne og gikk bare noen sentimetre utenfor.

Cech-brøleren som endret alt

Men Petr Cech var ikke ferdig med gavepakkene, og med bare to minutter igjen av full tid, dummet mannen kalt verdens beste keeper seg ut.

Cech glapp et enkelt innlegg i løse lufta, og mistet ballen rett i beina på Tyrkias kaptein Nihat. Han fikk en enkel jobb med å sette inn utlikningen.

Og da alle trodde Tyrkia bare hadde reddet straffesparkkonkurransen, var lille store Nihat der igjen.

Kapteinen lurte den tsjekkiske offside-«fella», snudde seg mot Cech - og avsluttet nådeløst. Skuddet fra seksten meter gikk som et prosjektil via krysstanga og i mål, og den tyrkiske fanskaren gikk fullstendig av hengslene.

Som om ikke det var nok drama, klarte Volkan Demirel å bli utvist etter en dytt på Koller på overtid, og tyrkerne måtte avslutte med Boro-spiller Tuncay mellom stengene.

Men Tsjekkia kom seg aldri til avslutning etter det, og Tyrkia går til kvartfinale etter en mirakuløs opphenting.

- Vi ledet 2-0 og skulle ha kontrollert kampen. Men vi rotet det helt til i sluttminuttene. Vi havnet bakpå etter deres første mål og alt jeg kan si er at vi ble distrahert, sier Tsjekkias kaptein Thomas Ujfalusi.

- Jeg må bare gratulere laget mitt for deres prestasjoner i dag. Igjen regnet det over oss, og vi måtte svette nok en gang. Men det gikk, sier Fatih Terim.

VINNERTREFFET: For Nihat lurte den tsjekkiske offsidefella i siste minutt, smalt ballen via krysstanga og i mål, og nå vil den tyrkiske jubelen ingen ende ta.
DRØMMESTART: Jan Koller sendte Tsjekkia i en tidlig ledelse, og alt så lenge bra ut for de hvite.
JUBLET FOR TIDLIG: Så la tsjekkerne seg tilbake i forsvar, og da begynte etter hvert problemene.
MYNDIG: Den svenske dommer Peter Fröjdfeldt fikk mye å henge fingrene i, og måtte blant annet sende keeper Volkan Demirel i garderoben på overtid.