Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ryan Giggs møtes med skepsis av fansen

Giggs blir ny manager for Wales - derfor raser fansen

Den tidligere United-spillerens holdninger til landslaget møter ham selv i døra i det han skal ta fatt på ny jobb. Fansen er mildt sagt skeptisk.

TAR OVER: Ryan Giggs tar over det walisiske landslaget etter Chris Coleman. Her fra hans foreløpig siste kamp som manager, for Manchester United tilbake i 2014. Foto: REUTERS/Darren Staples
TAR OVER: Ryan Giggs tar over det walisiske landslaget etter Chris Coleman. Her fra hans foreløpig siste kamp som manager, for Manchester United tilbake i 2014. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Manchester United-legenden ble presentert mandag ettermiddag, og blir manager de fire neste årene for et walisisk landslag som har imponert siden Chris Coleman tok over i 2012.

Coleman trakk seg i november i fjor.

Giggs, som selv står med 64 landskamper, spilte for Wales fra 1991 frem til han ga seg på landslaget i 2007. Han ga seg uten å ha deltatt i noen store mesterskap med landet sitt. Den tidligere kantspilleren gjorde riktignok et ørlite comeback for Storbritannia og fikk være kaptein under sommer-OL i London i 2012, hvor han var en av tre spillere over 23 år som fikk dispensasjon til å spille i mesterskapet. De to andre var Micah Richards og Craig Bellamy.

Og ifølge Wales Online var det nettopp Craig Bellamy, den tidligere Liverpool-spilleren, Giggs slo i kampen om managerjobben for hjemlandet. Etter rapportene imponerte Bellamy voldsomt i den avgjørende intervjufasen og hadde store visjoner for landslaget, men ble likevel veid og funnet for lett for jobben av forbundet. Valget falt heller på Giggs.

Kontroversiell

Den tidligere Manchester United-spilleren har hatt sine kontroversielle episoder både på og utenfor banen i løpet av sine lange karriere, og han spilte blant annet ikke en eneste vennskapskamp for landet sitt før i år 2000. Det var hele ni år etter debuten i den røde drakta.

Det er en av faktorene som gjør at mange ser på ansettelsen med skepsis. Fansen har ofte sådd tvil om Giggs faktisk ville spille for landslaget da han var aktiv. I hjemlandet blir han også ofte sett på som mest engelsk, og blir ikke betegnet som en stolt waliser.

These Football Times har skrevet en lengere sak om det spesielle forholdet waliserne har til Giggs her.

#AnyoneButGiggs

Hashtaggen #AnyoneButGiggs gikk som en farsott på Twitter da ryktene om ansettelsen av mannen med 64 landskamper begynte å svirre. Det kom tydelig frem at Giggs neppe er drømmemanageren for fansen, som heller ville se navn som Thierry Henry eller Craig Bellamy i sjefsstolen.

På sosiale medier spøkes det også om hvem som skal lede vennskapskampene, siden Giggs ikke hadde for vane å møte opp til disse da han selv var aktiv.

Hans manglende erfaring som manager trekkes også frem. 44-åringen har kun noen få uker som manager under beltet. Disse kom da han tok over som midlertidig manager i Manchester United etter at ledelsen sparket David Moyes i april 2014.

Etter det fikk Giggs rollen som assistent-trener for Louis van Gaal da nederlenderen ankom Old Trafford sommeren 2014. Da van Gaal ble erstattet med Jose Mourinho i 2016 fikk ikke Giggs tilbud om å fortsette etter 29 år i klubben. Siden den gang har Giggs vært på jobbjakt, og var blant annet aktuell for Swansea en liten periode.

Together Stronger

Mottoet «Together Stronger» har stått sterkt ved landslaget de siste årene. Mange har ytret bekymring om dette er verdier Giggs faktisk står for, og sikter til den nye managerens slappe holdning til landslaget da han selv spilte.

Det har også florert løse spekulasjoner om at ansettelsen av Giggs hovedsakelig ble gjort av kommersielle hensyn.

Men ikke alle er negative til ansettelsen av den tidligere United-spilleren. Viasat-ekspert, Jan-Åge Fjørtoft, skriver på Twitter at ansettelsen er fornuftig, og at Giggs sin mangel på managererfaring kan løses ved å ansette en sterk assistent-trener.

Store sko å fylle

Giggs har uansett store sko å fylle når han tar fatt på managerjobben for Wales. Under Chris Coleman klarte laget å komme seg helt til semifinalen i EM i 2016, noe som var landets første mesterskap siden VM i 1958 i Sverige. Coleman kom inn i 2012 etter at Gary Speed tok sitt eget liv, og bygde videre på det Speed hadde startet på, med stor suksess.

Men til tross for en fire år lang opptur, klarte ikke Colemans mannskap å kvalifisere seg til VM i Russland til sommeren. Coleman trakk seg på tampen av fjoråret, og har nå tatt over Championship-klubben Sunderland.

Nå gjenstår det å se om Giggs kan motbevise majoriteten av fansen, og ta Wales til EM i 2020. Han har i alle fall et desidert bedre lag til rådighet enn det han selv var en del av på 90- og 2000-tallet.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!