Fotball-EM - gruppe A

Gigi ut, Gigio inn

Keeperplassen for Italia har i over 15 år vært besatt av en spiller ved navn Gianluigi. Det skal den også i 2021, men da er Buffon byttet ut med Donnarumma.

ELEVEN OG LÆREMESTEREN: Gianluigi Buffon og Gianluigi Donnarumma har møttes på banen før. Foto: Marco Bertorello/ AFP / NTB
ELEVEN OG LÆREMESTEREN: Gianluigi Buffon og Gianluigi Donnarumma har møttes på banen før. Foto: Marco Bertorello/ AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 29. oktober 1997 er det en 19 år gammel italiener ved navn Gianluigi Buffon som har imponert såpass for Parma at landslagstrener Cesare Maldini kalte ham opp som erstatter for førstekeeper Gianluca Pagliuca.

Da vi skrev 25. februar 1999 på kalenderen hadde Buffon rukket å være med i en VM-tropp og han hadde spilt EM-kvalifisering med det italienske landslaget.

Sesongen 1998/1999 skulle Gigi også vinne både UEFA-cupen (dagens Europa League) og den italienske cupen med Parma.

Men hva er dermed så spesielt med akkurat 25. februar 1999?

Det er dagen Gianluigi Donnarumma blir født.

Knuser idolet

Sist gang italienerne var å se i en turnering var for fem år siden i EM. Mange vil huske hvordan svenskene dyttet et aldrende Italia ut av VM-kvalifiseringen til mesterskapet i 2018.

Den siste kampen Italia har spilt på den største scene var tapet i kvartfinalen mot Tyskland, da tyskerne gikk videre etter straffesparkkonkurranse.

Den gangen var det Gianluigi «Gigi» Buffon som voktet buret. Når italienerne mesterskapsåpner mot Tyrkia, som også er EMs åpningskamp, er det Gianluigi «Gigio» Donnarumma som står i mål.

Selv om man gjerne snakker om Buffon som en av de absolutt største keeperne i historien, så er det mange faktorer som gjør at man kanskje skal notere seg Donnarumma.

Buffon debuterte for Parma i Serie A da han var 17 år.
Donnarumma debutert for AC Milan i Serie A da han var 16 år.

Buffon debuterte for Italia da han var 19 år.
Donnarumma debuterte for Italia da han var 17 år.

DEN NYE VINEN: Gianluigi Donnarumma er mannen som skal vokte Italias bur. Foto: NTB/Scanpix
DEN NYE VINEN: Gianluigi Donnarumma er mannen som skal vokte Italias bur. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Ikke nok med det. Donnarumma fikk nemlig sin landslagsdebut den 1. september 2016 da han ble byttet inn mot Frankrike.

Hvem erstattet han? Gianluigi Buffon.

I etterkant av 2-1-seieren mot Nederland i 2017, der 18-åringen Donnarumma sto hele kampen mens 39 år gamle Buffon satt på benken, poengterte sistnevnte det veldig mange tenkte.

- Han kunne vært sønnen min, sa Buffon ifølge El Grafico.

- Nå er han i den posisjonen der han skal være førstekeeper for AC Milan og førstekeeper for Italia. Dermed hadde Buffon gitt fakkelen videre til sin arvtaker.

GRUSOM TABBE: 41 år gamle Gianluigi Buffon fikk passet påskrevet av kommentatorene etter denne tabben. Video: Strive Vis mer

Unikumet

Donnarumma har siden båret kapteinsbindet for Milan, og vært helt essensiell for at klubben har tatt veien tilbake til Champions League. Og selv om Buffon fremdeles hylles som et av de største navnene noensinne, så forklarer den høyt respekterte ESPN-skribenten Gabriele Marcotti at det er en vesentlig forskjell.

- Buffon debuterte i Parma, som er en klubb fra provinsene der man er veldig happy-go-lucky, og det er lite stress. Donnarumma debuterte for et Milan i fullstendig kaos der Berlusconi var på vei ut, og man hadde et hav av ulike trenere. Teknisk sett ligger Donnarumma foran i løypa, sier Marcotti til Dagbladet.

- Donnarumma har flere kamper i Serie A, han har nok også flere kamper for Italia dersom du sammenlikner med Buffon på samme alder. Donnarumma er noe helt spesielt.

Italia er gjerne kjent for å ha et av de eldre landslagene i de ulike mesterskapene. Inn i sommerens EM så er gjennomsnittsalderen på de 26 spillerne i troppen 27,26.

GOD KLEM: 17-åringen Donnarumma får en varm klem av idolet Buffon etter at de to har voktet hvert sitt mål i kampen mellom AC Milan og Juventus. Foto: Olivier Morin / AFP / NTB
GOD KLEM: 17-åringen Donnarumma får en varm klem av idolet Buffon etter at de to har voktet hvert sitt mål i kampen mellom AC Milan og Juventus. Foto: Olivier Morin / AFP / NTB Vis mer

Det gjør det derfor enda mer imponerende at på keeperplass er det ubestridt at det er 22 år gamle Gianluigi Donnarumma som skal vokte buret.

- I Italia har vi en greie med det vi kaller «å brenne en unggutt». Det betyr at dersom en unggutt starter for et storlag og ikke presterer, så er man umiddelbart på ham og ødelegger selvtilliten hans, forteller Marcotti.

- Det er en vesentlig årsak til hvorfor veldig mange gode, unge italienske fotballspillere ikke spiller fast på lag før de er 23-24 år gamle. Om du ser på noen av de bedre spillerne, spesielt på midten, så ser du Nicolò Barella som måtte bevise seg selv i Cagliari, Marco Verratti forlot Italia, og Manuel Locatelli startet i AC Milan, men fikk en nøkkelrolle i Sassuolo.

Kontroversene

Selv om Donnarumma kanskje er det store unikumet i dagens italienske fotball, så er han ikke uten sine kontroverser. For ledsaget av agent Mino Raiola, kjent for å være en av de mest polariserende agentene i verden, står han nemlig overfor et veiskille.

Til sommeren går nemlig Donnarummas kontrakt med AC Milan ut. Selv om partene har forhandlet, virker det nå som partene går hver til sitt, skal vi tro sportsdirektør Paolo Maldini.

- Han har spilt en hovedrolle, han har vært en leder og noen ganger vår kaptein. En proff må alltid være klar for å endre drakt, og det er stadig mer vanskelig å bli værende i samme klubb ut karrieren, sa Maldini, som selv spilte hele sin karriere i AC Milan, til klubbens Twitch-kanal.

- Vi takker de som har gitt mye til Milan, og det har Gigio gjort uten å vise manglende respekt overfor klubben. Våre veier skilles her, og vi ønsker ham lykke til.

KONTROVERSIELL: Mino Raiola representerer Erling Braut Haaland, Paul Pogba og Gianluigi Donnarumma. Foto: Mauro Ujetto / SplashNews.com
KONTROVERSIELL: Mino Raiola representerer Erling Braut Haaland, Paul Pogba og Gianluigi Donnarumma. Foto: Mauro Ujetto / SplashNews.com Vis mer

Allerede i 2017 hadde Raiola spilt en hovedrolle da Donnarumma avslo AC Milans kontraktstilbud. Den gang løp kontrakten ut i 2018. Etter harde forhandlinger, og Donnarumma som selv tok til orde, ble partene enige.

Det var en avtale som nok gjorde mer vondt enn godt på lang sikt, ifølge Marcotti.

- Jeg mener at da han signerte som 19-åring på en treårsavtale, med utløpsdato i 2021, der han som tenåring gikk over til å bli en av verdens best betalte keepere over natta, sier Marcotti.

- Det var en grusom avtale for Milan, og sikkert ikke så god for Donnarumma heller. Milan kom til å slite med å forlenge, de har forsøkt å tilby han åtte millioner etter skatt hver sesong. Raiola kan ha ansett situasjonen feil, der har man spekulert i om at han hadde Juventus klare til å legge penger på bordet, men dette blir spekulasjoner.

I mellomtida har AC Milan hentet inn Lille-keeper Mike Maignan som nylig vant den franske ligaen, og som er hentet inn i den franske EM-troppen. Det gjør situasjonen enda mer komplisert for Donnarumma, som har voktet Milans bur hele 251 ganger allerede.

- Donnarumma er nå i en situasjon der Milan har hentet Maignan, som jeg tror var smart, og de lagene i verden som har råd til å betale åtte millioner netto i året alle har keepere de er godt fornøyd med, sier Marcotti.

- Så dette er blitt en veldig bisarr situasjon.

Derfor er det kanskje verdt å tro at Donnarumma ikke bare vokter det italienske buret med et ønske om å løfte nasjonen, men kanskje også løfte seg selv.

LANG VEI TIL DRØMMEN: Gianluigi Buffon vant aldri EM, men sto i mål da Italia vant VM i 2006. Foto: Jasper Juinen / AP / NTB
LANG VEI TIL DRØMMEN: Gianluigi Buffon vant aldri EM, men sto i mål da Italia vant VM i 2006. Foto: Jasper Juinen / AP / NTB Vis mer

Skulle Italia ta seg til kvartfinalen betyr det at de vil spille 2. eller 3. juli. Da vil Donnarumma stå uten klubb. Kvartfinalen i et EM er også sist gang vi så Buffon vokte buret for italienerne i et mesterskap.

Dermed kan det fort være en situasjon der italiensk suksess i et mesterskap, igjen, vil handle om en Gianluigi.

- Jeg har ikke sett at man har poengtert dette med navnene. Men det er en ganske vanvittig tilfeldig. Om han får den samme type karriere som Buffon, så vil vi ha den rare tingen med at vi har hatt to keepere med samme fornavn som vil ha voktet det italienske buret i godt og vel 40 år, sier Marcotti.

TYRKIA

Den tyrkiske forsvarsmur bestående av Caglar Söyüncü (25), Merih Demiral (23) og Ozan Kabak (21) blir nok fort en av de virkelige temaene for de helrøde denne sommeren.

Dette er nemlig et lag som, utradisjonelt nok for Tyrkias del, er bygget på et bunnsolid forsvar. Framover på banen har de en del spørsmål som må besvares, men sentrallinjen, der man også finner Okay Yokuslu i midtbaneleddet, virker tidvis å være ugjennomtrengelig.

Da mesterskapet skulle spilles i 2020 var spillere som Demiral, Kabak, Cenk Tosun (29) og Yusuf Yazici (24) alle ute med skade, året etter er alle med. Det samme er Burak Yilmaz (35) som hamret inn 16 seriemål for de franske mesterne Lille denne sesongen.

Trener: Senol Gunes (69)

Legendariske Senol Gunes tar fatt på sitt første EM-sluttspill som tyrkiske landslagssjef, nesten 20 år etter sin aller største bragd som landslagstrener.

Det var nemlig Gunes som ledet Tyrkia til VM-bronse i 2002, da Brasil ble nummeret for store i semifinalen, før vertsnasjon Sør-Korea ble skubbet unna i kampen om tredjeplassen. En plassering som fremdeles er bestenotering for Tyrkia i et VM.

Siden har Gunes bygget et robust og fysisk Tyrkia-lag som bygger på et kompakt forsvar med noen helt enestående individualister. Som i 2002 føler nok tyrkerne at de kanskje har noe helt spesielt på gang under mannen som i sin tid spilte over 400 kamper for toppklubben Trabzonspor.

TYRKISK RINGREV: Senol Gunes. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
TYRKISK RINGREV: Senol Gunes. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Vis mer

Troppen:

Keepere: Altay Bayınedır (Fenerbahçe), Mert Günok (İstanbul Başakşehir), Uğurcan Cakır (Trabzonspor)

Forsvarsspillere: Zeki Celik (Lille), Cağlar Söyüncü (Leicester), Kaan Ayhan (Sassuolo), Merih Demiral (Juventus), Mert Müldür (Sassuolo), Ozan Kabak (Liverpool), Rıdvan Yılmaz (Beşiktaş), Umut Meraş (Le Havre)

Midtbanespillere: Yusuf Yazıcı (Lille), Dorukhan Toköz (Beşiktaş), İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Okay Yokuslu (West Bromwich Albion), Orkun Kökçü (Feyenoord), Ozan Tufan (Fenerbahçe), Taylan Antalyalı (Galatasaray), Hakan Calhanoğlu (AC Milan)

Angrepsspillere: Burak Yılmaz (Lille), Cengiz Ünder (Leicester), Enes Ünal (Getafe), Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray), Halil İbrahim Dervişoğlu (Brentford), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf)

ITALIA

Det er noe nytt, friskt og spennende med Italia under Roberto Mancini. Slik som Serie A i seg selv, har det italienske landslaget blitt langt mer angrepsvillig og i kvalifiseringen hamret de inn 37 mål, like mange som England.

Det er et Italia som baserer seg på en treer på midtbanen, der Jorginho (29) fort blir en særs viktig brikke i å balansere laget. I tillegg har både Federico Chiesa (23) og Lorenzo Insigne (30) vist i noen år nå at de har evnen til å skape ting på egen hånd i angrep.

Dette er uansett et Italia som skal reise kjerringa etter at de ble holdt utenfor VM i 2018. Det er en slags følelse av at den radikale endringen, der fokuset er på angrep før forsvar, enten gjør at Italia kan sjokkere Europa, eller at de igjen blir gjort til latter.

Trener: Roberto Mancini (56)

Ringreven huskes kanskje best fra trenerstolen i Manchester City der han ledet klubben til Premier League-tittelen i 2012, men siden har det gått litt opp og ned for 56-åringen.

Han har fått oppgaven om å reise et Italia med brukket rygg, som ikke maktet å kvalifisere seg til VM i 2018. Det har han gjort ved å introdusere mye ungt og spennende talent, og satt det sammen til et av Europas mest lovende landslag.

Vi må nemlig helt tilbake til september 2018 for å finne sist gang Italia tapte en landskamp under Mancini. Ti strake seire i EM-kvalifiseringen, og bare fire innslupne mål gjør at italienerne fort kan anses som en «dark horse» når mesterskapet sparkes i gang denne sommeren.

ITALIENSK ELEGANSE: Roberto Mancini Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB
ITALIENSK ELEGANSE: Roberto Mancini Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB Vis mer

Troppen:

Keepere: Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Forsvarsspillere: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea), Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Tolói (Atalanta)

Midtbanespillere: Nicolò Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (Roma), Stefano Sensi (Inter), Marco Verratti (Paris Saint-Germain)

Angrepsspillere: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)

WALES

For fem år siden var waliserne en av de virkelige overraskelsene under mesterskapet i Frankrike, og det er mye av det samme som venter motstanderne denne gang. Gareth Bale (31), Aaron Ramsey (30) og Joe Allen (31) er alle med ennå.

Det er uansett et mer pragmatisk Wales nå enn den gang, og byttene mellom 4-3-3 og 3-4-3-formasjonene gjør at waliserne fort har et ess i ermet. Dette, samtidig med en tropp der unge spillere i stor grad har blitt gitt den ønskede friheten av trenerduoen bestående av Giggs og Page.

Wales suste inn til seier i sin Nations League-gruppe med fem seire og én uavgjort, og i VM-kvalifiseringen reiste waliserne seg etter et 1-3-tap mot Belgia, ved å slå Tsjekkia 1-0. Dermed er det verdt å tro at den walisiske drage også kan slå fra seg i 2021.

Trener: Rob Page (46)

Ryan Giggs skulle egentlig ha ledet laget under sommerens mesterskap, men grunnet den pågående rettssaken der han er tiltalt for vold mot to kvinner, så er assistent Rob Page som tar over.

Han har tidligere erfaring som trener på U21-nivå, og kjenner til spillere som Rabbi Matondo, Daniel James og David Brooks. Han er i tillegg ansett som den som skal ha skryt for Wales' defensive soliditet.

I løpet av 46-åringens tid som midlertidig trener har waliserne bare tapt én gang, hvilket var et 1-3-tap mot Belgia. Sammenlagt i de fem andre kampene Page har trent har Wales bare sluppet inn ett mål.

WALISISK VIKAR: Rob Page. Foto: NTB
WALISISK VIKAR: Rob Page. Foto: NTB Vis mer

Troppen:

Keepere: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Stoke City)

Forsvarsspillere: James Lawrence (St. Pauli), Ben Davies (Tottenham), Joe Rodon (Tottenham), Chris Mepham (Bournemouth), Chris Gunter (Charlton Athletic), Rhys Norrington-Davies (Sheffield United), Neco Williams (Liverpool), Connor Roberts (Swansea City), Ben Cabango (Swansea City)

Midtbanespillere: Joe Allen (Stoke City), Joe Morrell (Luton Town), Ethan Ampadu (Chelsea), Matthew Smith (Manchester City), Jonny Williams (Cardiff City), Aaron Ramsey (Juventus), Dylan Levitt (Manchester United), Rubin Colwill (Cardiff City), David Brooks (Bournemouth), Harry Wilson (Liverpool)

Angrepsspillere: Kieffer Moore (Cardiff City), Gareth Bale (Real Madrid), Tyler Roberts (Leeds United), Daniel James (Manchester United)

SVEITS

Spiller for spiller så er det nok mange som vil mene at Sveits fort kan være en slags «dark horse» i ethvert mesterskap de går inn, men hvert mesterskap sliter de med å få ut sitt fulle potensial.

Det er en del av de samme navnene som går igjen når Xherdan Shaqiri (29), Granit Xhaka (28) og Haris Seferovic (29) fremdeles er viktige brikker i troppen. Det er solid, men er det solid nok?

Det er en litt «nå, eller aldri»-følelse over denne sveitsiske generasjonen. De har vært snakket om i nærmere et tiår, og i et tiår har de hatt for vane å skuffe når det gjelder som mest. Likevel, De tok seg til semifinalen av Nations Leagues A-sluttspill i 2019. Så at de innehar kvalitetene er ubestridt.

Trener: Vladimir Petkovic (57)

Pekovic har blitt et kjent ansikt for de fleste som følger mesterskapsfotball. Han har også blitt kjent for å ryke ut i åttedelsfinaler. Både under EM i 2016 (mot Polen) og VM i 2018 (mot Sverige) falt sveitserne i første hinderet i utslagsrundene.

Likevel har Petkovic fått ansvaret med å lede det som i sin tid ble ansett som en av Europas mest lovende nasjoner inn i et nytt mesterskap. Og mye grunnet resultatene de siste åra.

Uavgjort mot Tyskland og Spania i Nations League i oktober og november 2020 viser at sveitserne kan hamle opp med hvem som helst. De aller fleste vil nok uansett mene at det er en smule overambisiøst å forvente at 57-åringen skal få mer ut av dette Sveits-laget enn han allerede har gjort.

SVEITSISK LAGBYGGER: Vladimir Petkovic. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP
SVEITSISK LAGBYGGER: Vladimir Petkovic. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP Vis mer

Troppen:

Keepere: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach), Yvon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Montpellier)

Forsvarsspillere: Manuel Akanji (Borussia Dortmund), Loris Benito (Bordeaux), Eray Cömert (Basel), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Jordan Lotomba (Nice), Kevin Mbabu (Wolfsburg), Becir Omeragic (FC Zürich), Ricardo Rodríguez (Torino), Fabian Schär (Newcastle United), Silvan Widmer (Basel)

Midtbanespillere: Christian Fassnacht (Young Boys), Edimilson Fernandes (Mainz), Remo Freuler (Atalanta), Admir Mehmedi (Wolfsburg), Xherdan Shaqiri (Liverpool), Djibril Sow (Eintracht Frankfurt), Ruben Vargas (Augsburg), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach), Steven Zuber (Eintracht Frankfurt)

Angrepsspillere: Breel Embolo (Borussia Mönchengladbach), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Haris Seferović (Benfica)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer