Gikk av banen i protest

Europacupfinalen i bandy ble en thriller med en mer dramatisk avslutning enn noen kunne tenkt seg. Russiske Vodnik gikk av banen i protest 30 sekunder før slutt på stillingen 5-5.


GIKK:Spillerne fra russiske Vodnik forlot Vassenga 30 sekunder før slutt i europacupfinalen søndag i protest mot dommeravgjørelser og utvisninger.

Västerås fra Sverige ble tildelt seieren og tittelen, men russerne la inn protest, så siste ord er ikke sagt ennå.
Vodnik ledet finalen til ett minutt gjensto. Da utliknet Västerås. Like etter fikk russerne en spiller utvist, og da var begeret fullt. Vodnik-spillerne hadde klaget på dommeravgjørelsene og utvisningene også tidligere i kampen, men det rant skikkelig over for dem i sluttsekundene.
- Veldig beklagelig, sa generalsekretæren i Det internasjonale bandyforbundet (IBF), svensken Seppo Vaihela, et par timer etter at lysene var slokket på Vassenga kunstisbane. Han kunne fortelle at Västerås er kåret til europacupvinner og at spillerne har fått sine medaljer, men protesten må behandles i IBF-styret. Trolig vil det skje først i månedsskiftet januar/februar i forbindelse med VM i Arkhangelsk.

Lite trolig
- Etter min mening er det lite trolig i at russerne får medhold i kravet om at kampen skal spilles om igjen, sa Vaihela. Han sitter selv i IBF-styret sammen med en finne, en russer og nordmannen Arne Giving, som er visepresident.
Protesten går på at de norske dommerne ikke gjorde jobben sin på en skikkelig måte. Russerne fikk 75 utvisningsminutter i kampen mot svenskenes 40, og det mener Vodnik-ledelsen taler sitt tydelige språk om partisk dømming.
Ikke bare avslutningen av kampen var høydramatisk. Det var spennende og dramatisk underveis også. Lagene fulgte hverandre hele tiden, men de fleste trodde avgjørelsen kom ni minutter før slutt, da russerne gikk opp til 5-4. Västerås-spilleren Per Fosshaug ville det imidlertid annerledes og utliknet vel ett minutt før slutt.

Hvem får sølv?
Dersom protesten ikke blir tatt til følge, må styret i IBF ta stilling til hvilket lag som skal få sølvmedaljen i mesterskapet. I og med at russerne forlot banen før full tid, har de på en måte diskvalifisert seg selv, og det betyr at det ikke er sikkert at de får medaljer.
- Dette er en sak vi må diskutere i IBF-styret. Hva det ender med kan jeg ikke si, for vi har ikke snakket sammen ennå. Jeg går ut fra at vi kommer til å ha et telefonmøte mandag, og da vil situasjonen trolig bli noe klarere, sa Vaihela.
(NTB)