- Gikk for å være på pallen

Ole Einar Bjørndalen mener han aldri har gått bedre. Det holdt til femteplass.

SAN SICARIO (Dagbladet.no): Skuffelsen skulle ligget langt utenpå de norske skiskytterne etter en stafett de trodde, mente, og skulle vinne, men som endte med en femteplass.

Etter løpet var det egentlig bare Halvard Hanevold som var synlig skuffet. Han tapte 52 sekunder til teten på åpningsetappen, og der og da virket stafetten over for Norges vedkommende.

Det var den også.

- Jeg hadde ikke noe å gå med, forteller Hanevold.

Den harde åpningen gjorde beina stive, og to bom på første liggenden gjorde plasseringen elendig. Det ble ikke bedre utover etappen.

- Nei, det var ikke veldig bra, innrømmer Hanevold.

Henger ikke med hodet

De 52 sekundene Hanevold tapte til teten ble til 1.25 etter at Stian Eckhoff hadde slitt seg gjennom etappe nummer to. Skjønt slitt, Eckhoff mente han hadde gått en bra etappe, og vekslet som nummer ni.

- Jeg henger ikke så mye med hodet. Sånn som jeg gikk på sprinten og jaktstarten syns jeg at det gikk bra i dag jeg, sier han.

Men utgangspunket Frode Andresen fikk var elendig. Eller for å la ham si det selv:

- Det er vanskelig å ta igjen 1.30 på Fischer og Greis, de to olympiske mesterne.

Det hjalp heller ikke at Frode valgte feil struktur på skiene, og at han dro på seg to strafferunder på liggende skyting. Bortsett fra de to detaljene syns også han at han gjennomførte et bra løp.

Skjøt egentlig bra

- Jeg skjøt egentlig kjempebra, men jeg skrudde for lite på siktet, sier Andresen.

Ifølge ham selv skrudde han, som planlagt, fire knepp før skytinga. Det var det vinden på stadion viste, men det holdt ikke. Frode mener han måtte ha skrudd nærmere ni knepp om han skulle truffet.

- Det er en håpløs situasjon. Du skyter bra, men du treffer ikke. Da er du sjanseløs. Jeg gjorde et bra løp, akkurat som planlagt, og er godt fornøyd med gjennomføringen, sier Frode.

Som sendte Ole Einar Bjørndalen ut på sisteetappe som tiende beste, 2.06 bak teten.

Mitt beste løp noensinne

Typisk nok gjennomførte Bjørndalen sin aller beste stafettetappe noensinne ifølge ham selv. Og selv med et håpløst utgangspunkt var han offensiv da han la ut i sporet.

- Jeg gikk for å være på pallen, sier Bjørndalen.

Det så slik ut også. To feilfrie og raske skytinger i kombinasjon med god fart i sporet sendte Norge opp på femteplass til slutt. Bjørndalen tok igjen nesten ett minutt på Tyskland på den siste etappen. Det var bare det at utgangspunktet var så håpløst.

- Når du er over to minutter bak er du langt bak, men det var ikke Frode sin skyld at det ble sånn, sier en diplomatisk Bjørndalen, og får støtte av trener Roger Grubben.

- Vi skal ikke henge det på en spesiell ting, jeg tror vi skal henge det på at vi ikke gjennomførte godt nok, sier han.

- Vi taper for mye på standplass, og litt overraskende taper vi i sporet i dag også.

- Men jeg kan ikke sette fingeren på en spesiell ting, sier Grubben.

Ingen undergang

Alle i skiskyttermiljøet understreker at det er små marginer i denne idretten, og at alle kan ha en dårlig dag. Det som er mer spesielt, er at de fleste har en dårlig dag på dagen de som lag har siktet seg mot hele sesongen.

Den biten skal skiskytterne prate stille og rolig ut om i kveld. For så å forberede seg til fellesstarten senere i mesterskapet. Og til de av dere som fortsatt er skuffet over innsatsen i dag, minner Frode Andresen om følgende:

- Det er bare idrett, det er ikke verdens undergang. Sola står opp i morgen også.

INGEN UNDERGANG: Sola står opp i morgen også, spår Frode Andresen.
MIN BESTE ETAPPE:</B> Ole Einar Bjørndalen var fornøyd med sisteetappen sin. På standplass var han suveren.