Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Gikk for pappa

I går slo Jan Egil Andresen igjennom i internasjonal langrenn, med fjerdeplass i Nove Mesto. Etterpå ringte han sin kreftsyke far. Da kom tårene.

NOVE MESTO, TSJEKKIA (Dagbladet): Fjerdeplassen på 15 kilometer skøyting er Andresens desidert beste resultat internasjonalt. På Beitostølen i forrige sesong, ble han nummer 21 på den samme distansen.

På sjukehuset lå faren Egil, og så sønnen han har fulgt på alle renn i norgescupen endelig ta steget opp blant verdens beste skiløpere.

Ringte faren

-  Jeg er veldig glad for at jeg kunne oppmuntre pappa med et slikt resultat. Jeg vet hvor mye det betyr for ham å se at jeg klarer meg på egenhånd, sier Jan Egil Andresen til Dagbladet.

Etter rennet ringte 26-åringen hjem til sin alvorlig kreftsjuke far.

-  Han sa han hadde fulgt med på TV og at han var veldig godt fornøyd med løpet.

-  Det kom noen tårer hos oss begge.

Faren Egil ble innlagt på sjukehuset dagen før jeg gikk norgescup i Strindheim (7.-9. januar).

-  Det ga meg faktisk overskudd, for da visste jeg at andre passet på han mens jeg var borte, sier Jan Egil.

Jan Egil bor hjemme med familien på Elverum.

-  Sjøl om jeg på sikt ønsker å finne meg et eget sted, er jeg veldig glad for at jeg har bodd hjemme den siste tida. Det har betydd mye for både meg og de andre, og har vært helt nødvendig.

Gjennombrudd

-  Pappa tror jeg kan bli en av verdens beste løpere, og jeg har lyst til å gjøre det bra for ham, sier Jan Egil Andresen.

Og i går viste 26-åringen verden hva han er god for. Med fjerdeplassen i Nove Mesto, tok han for alvor steget opp i verdenseliten.

Etter å ha vært i god form i sommer, fikk han sesongåpninga på Beitostølen spolert på grunn av et magevirus. Da han fikk sjansen for Tore Ruud Hofstad i Kuusamo i november, endte Andresen på 53. plass.

Sportsjef Bjørnar Håkensmoen bor bare et par hundre meter fra familien Andresen i Elverum. Han har fulgt Jan Egil i flere år.

-  Det er spesielt gledelig for meg å se at Jan Egil lykkes. I langrenn må man gå gradene, og det har han gjort. Med denne fjerdeplassen har han bevist at han kan måle seg med de aller beste, sier Håkensmoen til Dagbladet.

VM-aktuell

Med den sterke innsatsen i går er Jan Egil Andresen plutselig blitt et hett navn i VM-diskusjonen. Krister Sørgård medgir at det blir veldig vanskelig å ta ut en fristilstropp til mesterskapet i Oberstdorf.

- Tenker på pappa

-  Når jeg er ute, tenker jeg på pappa hele tida. Det er umulig å ikke gjøre det. Men samtidig vil han ikke at jeg skal la være å konkurrere. Pappa har fulgt meg på alle norgescuprenn fra jeg begynte og helt til i fjor. Jeg tror det er godt for ham å vite at jeg kan få det til også uten ham, sier Jan Egil, og skryter av farens skikunnskaper.

-  Etter hvert har han fått veldig god peiling, og han gir meg beskjed når noe ikke stemmer. Familien betyr alt for meg.

-  Resultatet i dag betyr så for mye for meg i forhold til motivasjon på trening. Jeg sa før sesongen at nå måtte det snart skje noe. Jeg er tross alt 26 år, sier Andresen.

Lokal duell

For Andresen sjøl har årets VM hittil bare vært en drøm.

-  Jeg har sagt at det har vært et mål, men samtidig har det ikke vært mer enn en drøm. En fjerdeplass så tett opp til mesterskapet er jo fint å vise til når de skal ta ut laget, og jeg sier ikke nei takk om jeg får være med, sier den blide hedmarkingen.

Men aller først er det en lokal duell som skal unnagjøres. Til helga stiller nemlig Andresen som storfavoritt i kretsmesterskapet på Vang.

-  Det gleder jeg meg til, men jeg tror jeg kommer til å få tøff konkurranse fra Gausta\'n (lagkompis Jon Anders Gaustad). Han ble nummer 32 i Otepää sist helg, sier Jan Egil Andresen.

-  Så sjøl om jeg ble nummer fire her, betyr ikke det at jeg blir kretsmester.

KREFTSYK FAR: - Når jeg er ute, tenker jeg på pappa hele tida. Det er umulig å ikke gjøre det. Men samtidig vil han ikke at jeg skal la være å konkurrere, sier Jan Egil Andersen.
GJENNOMBRUDDET: Med fjerdeplassen i Nove Mesto, tok Jan Egil Andersen for alvor steget opp i verdenseliten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media