Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gikk med bunad: - Spyttet etter

Norges store kvinnelige bryterhåp, Grace Bullen, tar et kraftig oppgjør med hetsen hun og familien har fått oppleve.

OPPGJØR: Norges beste kvinnelige bryter, Grace Bullen, tar et oppgjør med rasisme etter å ha blitt spyttet etter fordi hun gikk med bunad. Foto: Privat
OPPGJØR: Norges beste kvinnelige bryter, Grace Bullen, tar et oppgjør med rasisme etter å ha blitt spyttet etter fordi hun gikk med bunad. Foto: Privat Vis mer

«Hvor skal jeg begynne? Rasisme finnes i Norge!»

Slik åpner Grace Bullen sitt oppgjør med rasisme denne uka. Fredrikstad-jenta forteller at hun tok opp kampen med et innlegg på sosiale medier for å hjelpe søsknene sine.

- Jeg hadde nok ikke sagt noe om søsknene mine ikke er som de er. De er veldig aktive og føler at det er mye urettferdighet. Jeg vet at jeg har en mye større plattform og kan nå flere enn dem, derfor ønsket jeg å hjelpe, forteller Bullen til Dagbladet.

Grace Bullen kom til Norge sammen med familien som flyktninger i 2001, fra Ghinda i Eritrea. Der opplevde hun et liv på flukt sammen med familien, før familien endte opp i Fredrikstad.

Siden hun var 15 år gammel, har Bullen representert Norge i mesterskap. Hun har tatt to EM-gull som senior på brytematta og et lass med medaljer i ungdomsklassen, blant annet ble hun første norske gullvinner i et ungdoms-OL i 2014.

«Jævla naver»

I innlegget skriver hun om hvor stolt hun er over å representere Norge og høre nasjonalsangen når hun står øverst på seierspallen.

«Når jeg blir fortalt ting som 'gå tilbake til dit du kom fra', «'alt du gjør, er å ta penger fra oss', 'din jævla naver'. Eller får andre rasistiske kommentarer under artikler etter mesterskap - prøver jeg å roe meg ned ved at det «bare» er verbalt. Som heller ikke er greit. Tanken er at det ikke sårer meg like mye», skriver Bullen i innlegget.

23-åringen skriver at hun aldri føler seg mer norsk enn når hun kan stå opp på 17. mai, ta på bunaden og veive høyt med flagget.

View this post on Instagram

I strive to get this feeling in life. #EndRasism #BLM Hvor skal jeg begynne? Rasisme finnes i Norge! Like godt å starte med det. Jeg har representert Norge med det norske flagget på brystet siden jeg var 15 år gammel. De gangene hvor jeg gjør det ekstra bra på et mesterskap og får æren av å løpe rundt på brytematta foran verdenen med flagget etter meg, tenker jeg på alle de hjemme i Norge som har hjulpet meg med å komme så langt. Og senere, når jeg står øverst på pallen og får høre Den Norske Nasjonalsangen spille tenker jeg på hvor stolt jeg er fordi jeg får lov til å representere Norge. «Ja vi elsker dette landet». Det er øyeblikk jeg aldri komer til å glemme, og stunder jeg strever så hard for å oppleve igjen fram til den dagen jeg legger fra meg bryteskoene på hylla. Jeg har hørt nasjonalsangen 10 ganger fordi jeg har fått GULL i enten EM, VM eller ungdoms OL. Og jeg har en drøm og et mål om å høre det under OL i Tokyo. Jeg har to ganger tidligere fått lov til å bære det norske flagget under åpningssermonien som; Ungdoms OL og European games for Norge. Å holde et flagg så høyt oppe for et land jeg representerer, og som jeg er en del av, kaller mitt hjem og elsker utrolig mye er noe som virkelig fyller mitt hjerte med glede. Men jeg har aldri følt meg mer Norsk enn når jeg kan stå opp på 17.mai, ta på meg bunaden og veive høyt med flagge og rope «hipp hipp hurra, Norge har bursdag idag.» Så, når jeg blir fortalt ting som «gå tilbake til dit du kom fra», «alt du gjør er å ta penger fra oss» «din jævla NAV’er». Eller får andre rasistiske kommentarer under artikler etter mesterskap, så prøver jeg å roe meg ned ved at det «bare» verbalt. Som heller ikke er greit. Tanken er at det ikke sårer meg like mye. Men å bli spytta etter på 17.mai fordi jeg har på meg en bunad som «ikke tilhører meg», så er det flere folk som bør sette seg ned å tenke en jævla god stund!! Jeg vet at jeg tråler det, fordi jeg vet så inderlig godt hvem jeg er og hva jeg står for. Men ingen skal behøve å tåle dette.

A post shared by Grace Bullen (@gracebullen7) on

- Spyttet etter på grunn av bunaden

I år startet Bullens 17. mai hos «God morgen, Norge» på TV 2. Der fortalte hun om hvor glad hun er på denne dagen, og hvor stolt hun er av bunaden sin.

Etter sending hastet hun seg gjennom hovedstadens gater for å rekke feiringen hjemme i Fredrikstad. På veien får hun oppleve rasisme på kroppen av en liten gruppe fremmede. I innlegget skriver Bullen:

«Men etter å ha blitt spyttet etter på 17. mai fordi jeg har på meg en bunad som 'ikke tilhører meg', er det flere folk som bør sette seg ned og tenke en jævla god stund!! Jeg vet at jeg tåler det, fordi jeg vet så inderlig godt hvem jeg er, og hva jeg står for. Men ingen skal behøve å tåle dette.»

- Fordi jeg hadde så dårlig tid, ønsket jeg ikke å bruke mer av tida og energien min, og jeg er så glad i 17. mai at jeg velger å snu det andre kinnet til og gå videre. Men de hadde absolutt ingen forståelse for hvorfor jeg kunne ha på meg bunad, forteller Bullen til Dagbladet.

Ønsker fokus på rasisme

Bullen har tidligere uttalt seg til Fredriksstad Blad og ønsker at det skal bli mer fokus på rasisme i samfunnet.

- Jeg ønsker å sette mer lys på det fordi det er så mange som sier at det ikke eksisterer, men det er mange ting jeg heller ikke tror eksisterer fordi jeg selv ikke har opplevd det, sier Bullen til Dagbladet som begrunnelse for innlegget.

- Mange rundt meg blir overrasket når slike ting skjer, fordi de føler at alle er like, og vi vil ha flere slike mennesker. At det kommer som en overraskelse, er på mange måter bra, og kanskje dette gjør at folk åpner øynene mer og oppdager slik urett lettere, fortsetter hun.

Bullen satser for fullt på OL i Tokyo og har målsetning om å ta medalje. For folk flest er hun kanskje mest kjent gjennom deltakelse i reality-programmene «Best av de beste» og «71° nord - Norges tøffeste kjendis».

Hun poengterer flere ganger at hun aldri har opplevd rasisme i brytermiljøet, og at det ikke er henne selv hetsen har gått hardest ut over.

- For meg er det litt mer de rundt meg som blir påvirket av det, og det synes jeg er ganske så kjipt og trist. Da min mor fikk lese saken, som jeg ikke hadde fortalt henne om før publisering, ble det litt tårer, forteller bryterhåpet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!