Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gikk opp 15 kilo

I vinter la Andreas Stjernen (31) opp som skihopper. Det merkes på vekta.

NYTT LIV: Andreas Stjernen jobber 50 prosent som trener etter at han la opp som skihopper i vinter. Her fra Midtstubakken i Holmenkollen sist helg. Foto: Tore Ulrik      Bratland
NYTT LIV: Andreas Stjernen jobber 50 prosent som trener etter at han la opp som skihopper i vinter. Her fra Midtstubakken i Holmenkollen sist helg. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ikke det at han på noe som helst vis er overvektig. Men fra å veie rundt 70 kilo som skihopper, stopper vektnåla i dag på rundt 85 kilo.

- Jeg har gått opp 10–15 kilo. Det er nok, det må stoppe nå, sier Stjernen og smiler.

Dagbladet møter ham i Midtstubakken i Holmenkollen. Som hopper var han en av de blideste og mest sympatiske utøverne i sirkuset. Etter verdenscuprennet i Granåsen i mars fikk nok være nok. Stjernen ville videre i livet.

DEN GANG DA: Hoppgutta på Fuerteventura i 2013. I første rekke: Rune Velta, Andreas Stjernen og Anders Bardal. I andre rekke: Anders Fannemel og Tom Hilde. Øverst: Vegard Sklett. Foto: Alexander Stöckl / hopplandslaget
DEN GANG DA: Hoppgutta på Fuerteventura i 2013. I første rekke: Rune Velta, Andreas Stjernen og Anders Bardal. I andre rekke: Anders Fannemel og Tom Hilde. Øverst: Vegard Sklett. Foto: Alexander Stöckl / hopplandslaget Vis mer

- Han er godt likt av alle. Sånne folk blir savnet, sa sportssjef Clas Brede Bråthen da Stjernen takket av.

Jobb og studier

Nå jobber ekshopperen 50 prosent som trener og studerer økonomi, ledelse og markedsføring i Stjørdal.

- Jeg er 30 prosent trener i Trønderhopp og 20 prosent i forbundet. For fire-fem år siden tok jeg topptrenerutdanning. Den får jeg bruk for nå, forteller Stjernen når vi møter ham under hopp-NM.

Som skihopper og toppidrettsutøver er du tvunget til å tenke nøye gjennom livsstilen. Et kilo eller to for mye kan få dramatiske konsekvenser for resultatene. Dette slipper Stjernen å tenke på nå.

i MIDTSTUBAKKEN: - Jeg har lyst til å komme tilbake i form, sier Andreas Stjernen. Foto: Tore Ulrik Bratland
i MIDTSTUBAKKEN: - Jeg har lyst til å komme tilbake i form, sier Andreas Stjernen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Det var litt rart i starten å kunne spise mye dritt, uten å tenke på idrettskarrieren. Men jeg merker at jeg må begynne å ta vare på kroppen igjen, slik jeg gjorde tidligere, forteller 31-åringen.

- Det var lettere å leve med skihopperkroppen enn den kroppen jeg holder på å få nå. Jeg har lyst til å komme tilbake i form.

Samtidig er det som skjer ikke unormalt. Mindre bevegelse er lik mindre forbrenning.

- Sammenliknet med sånn det var, har jeg nesten sluttet å trene. Jeg prøver å trene styrke, men burde trent mer. De fleste som hopper er tynne. Når du slipper opp, går du fort opp i vekt.

Angrer ikke

Stjernen angrer ikke et sekund på at han la skiene på hylla. Han bor på Ranheim utenfor Trondheim og er samboer med Elisabeth Sundnes. Sammen har de datteren Ella.

- Det nye livet er veldig fint. Det er litt annerledes, med mindre reising og mer jobb. Og så studerer jeg ved siden av. Men motivasjonen er størst i jobbsammenheng.

PROFIL I HOPPBAKKEN: Andreas Stjernen angrer ikke på at han la opp. Her fra Holmenkollrennet i vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROFIL I HOPPBAKKEN: Andreas Stjernen angrer ikke på at han la opp. Her fra Holmenkollrennet i vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Hva sier samboeren om situasjonen?

- Hun er ikke blitt lei av meg ennå. Det er godt å være mer hjemme med familien og få med seg hva som skjer. Jeg gleder meg til å stå på ski med dem en vanlig helg.

Gull

2018-sesongen er den som sitter best i Stjernens minne. Da var han med på å vinne OL-gull lagkonkurranse og VM-gull lagkonkurranse i skiflyging.

I vinter falt han stygt i Lahti.

- Jeg har fortsatt litt vondt i hofta. Den skadet jeg først i 2014/15-sesongen. Jeg kjenner at den har kommet tilbake. Det kan også ha noe å gjøre med at jeg ikke har vært så fokusert på opptreninga.

- Hvis du skulle tatt på deg hoppskiene i dag: Hvordan ville det gått?

- Jeg har en del kilo ekstra, så jeg hadde ikke vært blant de beste. Jeg ville sikkert vært blant dem som hadde kommet mellom plass 30 og 60. Jeg skulle klart å hoppe, men det hadde vært med en helt annen følelse enn før.

FALL: Tidligere verdensrekordholder Anders Fannemel falt under trening i Polen. Video: Med tillatelse fra Hopplandslaget Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media