POSITIV: Han fikk seg en trøkk i fjor, men Aleksander Aamodt Kilde har troa på at denne sesongen blir bedre. Foto: Bjørn Langsem
POSITIV: Han fikk seg en trøkk i fjor, men Aleksander Aamodt Kilde har troa på at denne sesongen blir bedre. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Gikk på en smell etter nedturen: - Jeg var forvirret

Aleksander Aamodt Kilde (26) følte at han var fanget i en labyrint.

Forrige sesong kan oppsummeres enkelt og brutalt for Aleksander Aamodt Kilde:

Alt som kunne gå galt, gikk galt.

Han ble skadet i oppkjøringen, verdenscupen ble en nedtur og i OL ble Kilde tatt av vinden i ett løp, kjørte ut i et annet og dundret inn i en port og fikk et nytt løp spolert.

ULYKKE: Et fly kuttet en kamerakabel, som videre traff stolheisen. Kameraet datt deretter ned midt i målområdet under alpint-VM. Video: Eurosport Vis mer

Gikk på en smell

Etter et oppløftende år i 2016, ble derfor fjorårssesongen en skuffelse for Kilde. Etter sesongavslutningen i Åre, hvor Kilde kjørte inn til en 24. plass i Super G, trengte 26-åringen rett og slett litt avstand fra miljøet.

- Jeg kom inn med mer forventninger enn tidligere og greide ikke å gjennomføre planen. Det får man en trøkk av, i hvert fall gjorde jeg det. Så går man inn i den siste delen av sesongen og kanskje ikke hadde troa på seg selv, sier Kilde.

Han fortsetter:

- Det har kostet mye fra OL og ut. Det var da det smalt litt for min del med tanke på motivasjonen. Det fikk jeg en trøkk av. Jeg ble litt forvirret og var i en labyrint jeg ikke fant veien ut av, forklarer han til Dagbladet.

- Smalt på motivasjonen?

- Smalt er brutalt uttrykk, men i finalen i Åre var jeg ganske keen på komme meg hjem og få avstand ei tid. Derfra til nå har jeg jobbet godt med å prøve å glemme sesongen og tenke litt tilbake på hva som skjedde. Det er sunt å være bevisst på hva som har skjedd, men samtidig holde motet opp mot neste sesong.

Byttet utstyr

Etter en middelmådig slutt på forrige sesong, har Kilde levert sterkt i barmarkstreningen i sommer. Det viste han til gagns da han smadret sin egen rekord på Ironman-testen i starten av august.

Kilde, som byttet utstyr fra Atomic til Head før fjorårssesongen, har også fått en ny sommer på å teste det nye utstyret.

Han har samme utstyr som både Jansrud og Svindal.

- Jeg mener at utstyr har mye med erfaring å gjøre. Nå har jeg kjørt med skia og skoa noen ganger før, i fjor var alt nytt. Det er godt å kjenne på. Jeg vet bedre hvordan det reagerer.

- Hva er forskjellen?

- Når vi bytter er alt sammen nytt, men jeg er heldig som deler utstyr med de to beste i verden, så de gjør det «lettere», selv om det ikke er sikkert at det passer meg. Jeg må være detaljert i å finne det som passer meg. Alt reagerer annerledes med tanke på løypesett, radius, plastikk, stivhet – jeg kan nevne uendelige ting som spiller inn.

Kildes nye plan

Kilde går inn i årets sesong med en ny tankegang. I fjor ble han oppslukt av resultatlista. Den fella skal han ikke gå på igjen.

- I fjor var det første jeg så på resultatet – og da ble jeg ofte skuffet. Jeg hadde for mye tanker, jeg trodde jeg skulle takle det på en bedre måte. Jeg ble for streng mot meg selv. Jeg har mer lyst på å gå i retningen mestring. Det å faktisk gå inn hver dag og gjøre jobben som må til og ta resultatene jeg får. Så Håper jeg selvfølgelig at de blir bra.

- Hvordan er motivasjonen nå?

- Jeg vil si at jeg først og fremst er mer motivert enn forrige sesong. Resigneringen gjorde meg mer bevisst på hva som må gjøres bedre. Nå er jeg mer bevisst på hva som må gjøres i stedet for at jeg sitter i en godstol og lar ting flyte.

Herrenes første renn i Sölden ble avlyst. Det norske fartslaget drar nå på treningsleir i USA og Canada. Neste konkurranse er utfor 24. november.