Gikk på treningssmell

Kristine Stavås Skistad fikk det tøft etter skisamling på Sognefjellet i juni. Nå responderer endelig kroppen igjen for 20-åringen.

TUNG SOMMER: Kristine Stavås Skistad har måtte roe ned treningen denne sommeren etter en smell i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TUNG SOMMER: Kristine Stavås Skistad har måtte roe ned treningen denne sommeren etter en smell i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

SANDNES (Dagbladet): Til tross for sommerens første oppløftende resultat under sprintrennet av Blinkfestivalen i Sandnes var det bare en mellomfornøyd Kristine Stavås Skistad Dagbladet møtte etter målgang.

20-åringen endte til slutt på en fjerdeplass i finalen, langt bedre enn hva hun gjorde dagen før og under Holmenkollen Skishow i juni, men var ikke særlig fornøyd selv.

- Det er tungt. Jeg har nettopp begynt å få det til å fungere, så jeg kan ikke forvente å være i toppslag.

Etter skisamlingen på Sognefjellet i begynnelsen av juni merket nemlig Skistad at kroppen ikke fungerte som den skulle. Trolig er årsaken litt for hard og litt for mye trening for rekruttlandslagsløperen.

- Jeg har vært litt ivrig og kanskje kjørt litt for hardt. Vi har funnet ut at det har blitt for mye. Så roet jeg ned og hadde ikke så mye trening, så nå bygger jeg meg opp igjen, sier Skistad til Dagbladet.

Responderte ikke

Ansvaret for Skistads trening ligger hos den nye rekruttlandslagstreneren, Torstein Drivenes. Den tidligere tyske landslagstreneren forteller at de ikke helt vet årsaken til at Skistad fikk det tøft etter samlingen.

- Det er litt vanskelig å si hva som har skjedd. Kroppen responderte ikke på det hun gjorde. Om det er treningen eller andre ting som gjorde det, er ikke godt å si, forteller rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes.

- Hun hadde ingen fantastisk følelse under Blinkfestivalen, men det kunne vi ikke regne med heller etter den siste tiden, fortsetter treneren.

På 10 km fellesstart hadde Skistad det langt tyngre og ble tatt igjen med en runde av de beste utøverne, tre runder før mål av den 900 meter lange løypa.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det ikke er noen krise at Skistad har fått seg en nesestyver så tidlig på året.

- Jeg tenker at det er bedre at hun går på disse smellene nå på sommeren, enn på vinteren. Hun har god tid til å finne den rette treningsutformingen utover høsten, sier Bjørn.

Selv om Skistad selv ikke var særlig fornøyd med egen prestasjon under Blinkfestivalen, sier treneren at de nå følger samme plan som de la før sesongoppkjøringen begynte.

- Nå responderer kroppen bra og da går vi tilbake til det planen har vært i utgangspunktet. Man prøver å være ekstra forsiktig med sånne ting så tidlig i sesongoppkjøringen, så vi ser ikke på dette som dramatisk, sier Drivenes.

Jevn progresjon

Sprintstjerna slo for alvor gjennom forrige vinter med junior-VM-gull og kun et fall som hindret henne fra en VM-finale i Seefeld. Treneren forteller at de hele veien ser på hva som er beste mulige treningsopplegg for Skistad og ser ikke bort fra at opplegget blir endret utover høsten.

- At det kan bli endringer i hvordan opplegget blir er ikke utelukket. Vi må tilpasse treningen, hun er en annen type enn de aller fleste langrennsløpere, sier Drivenes.

- Du er ikke bekymret for en ny smell når hun skal trene med elitelaget i høst?

- Vi skal på samling sammen med landslaget i Torsby denne måneden og jeg er ikke i tvil om at hun vil tåle å være med på samling med dem, beroliger treneren.

Etter planen som er lagt for Skistad skal hun nemlig hospitere på en del samlinger med elitelaget denne høsten. Der blir det viktig for henne å balansere treningen godt, mener Torgeir Bjørn.

- Paradokset med Skistad er at hun rent kommersielt tilhører elitelaget, men treningsmessig er hun på rekruttnivå. Utfordringen hennes blir å finne den rett progresjonen i treningen. Hun er et stykke bak de beste på sin alder utholdenhetsmessig og må bygge gradvis, og ikke gå for fort fram, sier Bjørn til Dagbladet.

- Til vinteren bør hun kunne ha løftet utholdenheten sin såpass at hun går et halvt minutt til et minutt raskere på en 10 kilometer, mener Bjørn.