- Gikk sikksakk for å slå den gale polakken

Petter Northug gikk sin beste sprint i karrieren.

Petter Northug gir aldri opp. Akkurat det kan bli våpenet som gir 21-åringen suksess så det holder i Tour de Ski.

Northug er i form, og fredag gikk han sin beste sprint hittil i karrieren. Det endte med en oppløftende tredjeplass dagen før 21-årsdagen. På selveste fødselsdagen lørdag står 30 kilometer klassisk på programmet i Val di Fiemme. Da må han prøve å forsvare fjerdeplassen i sammendraget, drøye halvminuttet bak ledende Tobias Angerer.

- Jeg får forsøke å holde distansen ut og håper på mest mulig rolig tempo underveis. Så får jeg prøve å ta Angerer i den siste harde bakken søndag, sa Northug, som helst ikke vil ha noe prat om sammendraget. Vinnersjansene vil han ikke snakke om.

- Jeg tenker ikke på det. Nå tenker jeg på løpet lørdag.

Blant annet tenker han på hjelp fra lagkamerater uten sjanser i sammendraget.

- Vi må sende Svartedal og sånne for å ta spurtpriser (det er maksimalt 45 sekunder å hente der). Samtidig håper jeg at ingen strekker ut feltet. Der ligger min sjanse.

Forbannet

Northug storkoste seg i fredagens sprintfinale. Han tok først teten, før han slapp fram Tor Arne Hetland, som vant finalen nokså enkelt.

Petter Northug spurtet inn til tredjeplass. Han har fått for vane å komme sterkt mot slutten i sprinter.

- På oppløpet gikk jeg sikksakk for å holde den gale polakken (Janusz Krezelok) bak meg, og samtidig skulle jeg kjempe mot den 120 kilo tunge Tobias Fredriksson, sa Northug og smurte nok solid på om vekten til sin svenske konkurrent på annenplass.

GIR ALT: Dagen før han fyller 21 gikk Petter Northug jr. inn til en oppløftende 3. plass på sprinten, etter å ha kommet sterkt mot slutten. Lørdag venter 30 kilometer klassisk i Val di Fiemme, og Northug vil gjøre alt for at ikke avstanden til Tobias Angerer skal bli for stor. Foto: AP
GIR ALT: Dagen før han fyller 21 gikk Petter Northug jr. inn til en oppløftende 3. plass på sprinten, etter å ha kommet sterkt mot slutten. Lørdag venter 30 kilometer klassisk i Val di Fiemme, og Northug vil gjøre alt for at ikke avstanden til Tobias Angerer skal bli for stor. Foto: AP Vis mer

Northugs oppløpsegenskaper forklarer han slik.

- Jeg blir alltid forbannet der og har bra selvtillit. Jeg føler at jeg har kontroll, gir gass og gir aldri opp. Tredjeplass er kjempebra. Det er noen racere med her, men de er jo spesialsprintere, sa allrounder Northug.


Tre norske

Northug er ikke den eneste norske med vinnersjanser sammenlagt. Fungerende sportssjef i Tour de Ski, Ulf Morten Aune, nevner både Simen Østensen og Tor Arne Hetland i tillegg. Landslagstrener Morten Aa Djupvik tror mest på Østensen og Hetland. Østensen er nummer to og Hetland nummer åtte i sammendraget foran de to siste etappene.

- Det er vanskelig å skille mellom Simen og Petter. Simen blir nok hakket hvassere lørdag, mens Petter blir sterk søndag. Tor Arne tok inn mye i dag, men jeg tror det er for langt fram, sa Djupvik fredag.

(NTB)

• Din mening: Tror du Northug vinner Tour de Ski?

<B>GODE VENNER</B>: Petter Northug og Tor Arne Hetland gliste bredt etter at begge kom på pallen i dagens sprint. Men framover vil Northug ha hjelp for å ha en sjans mot Tobias Angerer i sammendraget.