Rasisme i engelsk fotball

Gir Brexit skylda for rasismebølgen

- Samfunnet reflekteres i fotballen, mener antirasistisk organisasjon.

STJERNESPILLER: Raheem Sterling har blitt rasistisk hetset flere ganger. AP Photo/Darko Vojinovic
STJERNESPILLER: Raheem Sterling har blitt rasistisk hetset flere ganger. AP Photo/Darko VojinovicVis mer

En ny rapport viser at antallet tilfeller av rasisme i engelsk fotball økte med 43 prosent i fjor. Det skriver BBC.

Kick It Out - en antirasistisk organisasjon som arbeider spesielt med diskriminering innen idrett - men økningen av rasistisk hets kan kobles til Brexit.

- Det er umulig ikke å koble dem sammen, sier Roisin Wood, leder i Kick It Out, til den britiske statskanalen

- I mange av rapportene framkommer det at folk har sagt ting som «Dra tilbake dit du kom fra», som ser ut til å stamme fra Brexit, fortsetter han.

SAN SIRO: Under en cup-kamp mellom AC Milan og Lazio skal det ha kommet en jevn strøm med rasistiske tilrop fra bortesvingen. Video: @footballitalia/Dagbladet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Seria A-kommentator: Endre Lübeck Vis mer

Mange tilfeller

Rasisme forekommer både i lavere divisjoner og helt opp til det øverste nivået av engelsk fotball. Bare i Premier League var det en rekke tilfeller forrige sesong. Her er noen av dem:

  • En tilskuer kastet et bananskall i retning Pierre-Emerick Aubameyang etter at han scoret i derbyet mot Tottenham i desember.
  • Raheem Sterling ble rasistisk hetset i kampen mot Chelsea på tampen av året.
  • Watford-spillerne Troy Deeney, Adrian Mariappa og Christian Kabasele fikk alle rasistiske meldinger på sosiale medier.
  • I april mottok Manchester United-spiller Ashley Young rasistiske tilrop fra egne supportere.

Og dette er bare en liten andel av tilfellene som er registrert det siste året. Wood og Kick It Out er bekymret for retningen det britiske samfunnet er i ferd med å gå i.

- Hvis vi ser en økning i hatkriminalitet, ser innenriksdepartementet og andre en økning også. Det henger sammen med hva som skjer i samfunnet for tiden. Hvis det er der, kommer vi til å se det i fotballen også, sier Wood.

- Vi snakker med folk hele tiden som føler at dette landet kanskje ikke er noe for dem etter Brexit. Politikerne må ta det ansvaret svært seriøst. De er lederne av landet, og må vise vei. Samfunnet reflekteres i fotballen, legger han til.

- En skam

Manchester City-stjerna Raheem Sterling var en av dem som gikk foran, og sa at nok er nok forrige sesong.

Engelskmannen ble utsatt for rasisme flere ganger, blant annet i en bortekamp mot Montenegro, hvor også Danny Rose og Callum Hudson-Odoi fikk høre det fra publikum.

- Det er en skam at dette får fortsette, sa han den gangen, og etterlyste strengere straffer.

Sterling foreslo blant annet trekk på ni poeng eller tre kamper bak lukkende dører, da han mener at bøter ikke fungerer.

- Da jeg vokste opp i London, visste jeg ikke hva rasehets var fordi jeg aldri opplevde det. Så det er sykt at jeg føler behovet for å kreve radikale endringer i sporten jeg elsker i 2019, skrev Sterling i et innlegg i The Times tidligere i år.

- Men jeg gjør det fordi rasismeproblemet i fotballen er så ille, stikker så dypt og er ikke i nærheten av å bli bedre, mener han.

- Fordømmer det

Etter den seineste rapporten, sier Det engelske fotballforbundet at de tar problematikken på alvor, og at de har iverksatt flere tiltak de siste åra for å øke mangfoldet og forhindre rasisme i fotballen.

- Vi fordømmer alle former for diskriminering og oppfordrer alle supportere og deltakere som mener de har blitt utsatt for eller vært vitne til diskriminering å rapportere det, sier FA i en uttalelse.

Stoirbritannia skulle opprinnelig tre ut av EU 29. mars 2019, men har blitt utsatt. Landets nyvalgte statsminister, Boris Johnson, er en stor Brexit-forkjemer, og har lovet at utmeldingen vil bli en realitet innen 31. oktober i år.