OL-mester Leif Jensen:

- Gir faen i oss

Olympisk mester Leif Jensen (72) er mektig opprørt av norsk ungdoms oppførsel i coronatida. Han forteller om en periode med mye isolasjon.

GULLMANN: Leif Jensen på medaljeseremonien etter å ha tatt gull i vektløfting i OL i München i 1972. Foto: NTB
GULLMANN: Leif Jensen på medaljeseremonien etter å ha tatt gull i vektløfting i OL i München i 1972. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leif Jensen tok OL-gull i vektløfting i 1972. Mannen løftet seg inn i norske hjerter og var en av våre mest kjente idrettsutøvere i denne epoken.

Etter å ha levd et aktivt liv inntil det siste har han knapt vært utendørs det siste halvåret.

Frykten for corona har satt seg i den tidligere vektløfter-kjempen.

- Det er bare å gå ut og titte på hvordan en del unge oppfører seg i coronatida. Det er helt på trynet. Jeg sier: «kan du ikke klare å holde deg en meter unna eldre folk i butikken?» Det er mange som driter fullstendig i coronareglene, sier han.

Knapt i butikken

Jenssen tar konsekvensen av «folks hensynsløshet».

- I disse tider blir det å holde seg inne, og så går vi i butikken en gang i uka, sier han.

- Det er sånn du lever nå?

-Ja. Men vi har nok å gjøre. Vi har en stor hage, og er interessert i planter begge to. Og vi har en bikkje som skal luftes, forteller han.

OPPRØRT: Leif Jensen har vært skikkelig irritert over det han oppfatter som hensynsløse ungdommer under corona-pandemien. Foto: Privat
OPPRØRT: Leif Jensen har vært skikkelig irritert over det han oppfatter som hensynsløse ungdommer under corona-pandemien. Foto: Privat Vis mer

Normalt trener han fortsatt tre-fire ganger i uka.

- Men under coronaen har det ikke blitt noe trening. Nå kjører jeg knebøy med en 20 kilos solsikkefrø-sekk. Så sykler jeg litt, forteller han – og utdyper:

- Treningslokalet er kanskje det verste stedet du kan gå. Det er en masse mennesker, og det er stygt å si det, men det er en masse ungdom, de er udødelige og gir mer eller mindre F i disse jævla gamlingene. «Kunne de ikke bare holdt seg hjemme?» mistenker jeg at de tenker.

OLYMPISK MESTER: Leif Jensen har fått gullet rundt halsen etter triumfen i OL i 1972. Foto: NTB
OLYMPISK MESTER: Leif Jensen har fått gullet rundt halsen etter triumfen i OL i 1972. Foto: NTB Vis mer

Jensen har fyrt seg opp over flere av medieoppslagene om hjemmefester og andre uheldige hendelser hvor ungdom har vært involvert under corona-pandemien:

- Når det samles 200 mennesker inne i et råttent tilfluktsrom med dieselaggregat og hvor de putter i seg sikkert både det ene og andre … Der er det noen som skulle vært mentalundersøkt, altså, sier han.

Jensen er åpen på hvorfor han må ta sine forholdsregler.

- Når du er 72 år og ikke akkurat har vært noen langdistanseløper, bør du ikke få for mye corona i deg. Kona har røkt siden hun var 15 år. Så det er stor sannsynlighet for at det går ille gærent om vi får dette her. Derfor er jeg forsiktig nå, sier han.

Dramatiske opplevelser

I et lengre intervju med Dagbladet Pluss forleden fortalte Jensen utfyllende om sitt livs sorg, da han mistet datteren i en ulykke.

Han fortalte også om den svært dramatiske opplevelsen, da terrorister tok seg inn i OL-landsbyen i 1972 og drepte tre og tok flere gisler fra den israelske troppen - med Jensen som øyevitne.

I alt 17 mennesker ble drept under den mislykkede politiaksjonen for å befri gislene.

Også den gangen stusset Jensen over ungdommens oppførsel etter terror-tragedien, sier han:

- Det var et sjokk å gå rundt i OL-landsbyen og se på disse menneskene som ga fullstendig faen i det som hadde skjedd. Jeg så en masse udødelige egoer, som stort sett idrettsfolk er, som tusla rundt i OL-landsbyen, festet, gikk på diskotek og ga blaffen. Det var skikkelig ille, fortalte han til Dagbladet.

TRIUMF OG TRAGEDIE: Tre dager etter denne lykkelige OL-dagen i 1972, hvor Jensen tok OL-gull, smalt det i OL-landsbyen i München med et terror-angrep mot den isrelske troppen. I alt 17 mennesker døde. Foto: NTB
TRIUMF OG TRAGEDIE: Tre dager etter denne lykkelige OL-dagen i 1972, hvor Jensen tok OL-gull, smalt det i OL-landsbyen i München med et terror-angrep mot den isrelske troppen. I alt 17 mennesker døde. Foto: NTB Vis mer

I intervjuet åpnet Jensen også opp om det tilbaketrukne livet hjemme.

- Både kona Anny og jeg har blitt sånne einstøinger. Vi vanker ikke med noen folk. Vi holder oss stort sett her, for oss selv. Vi ser på TV. Så har vi masse blomster og planter i hagen på våren, og på sommeren. Og så skal de inn på høsten. Og når man har enebolig så er det alltid små prosjekter å ta fatt på. Vi har nok å pusle med, uttalte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer