Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Therese har en vanvittig motor, men hun har ikke løpsteknikk

Gir Johaug grønt lys til friidrettssatsing

Landslagstrener for skijentene, Ole Morten Iversen, gir tommel opp til Therese Johaugs satsing mot friidretts-EM i Paris. Det vil innebære økt andel banetrening.

GRØNT LYS: Therese Johaug løp først over målstreken NM i terrengløp i Frognerparken i Oslo. Landslagstrener Ole Morten Iversen applauderer Johaugs løpe og friidrettssatsing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRØNT LYS: Therese Johaug løp først over målstreken NM i terrengløp i Frognerparken i Oslo. Landslagstrener Ole Morten Iversen applauderer Johaugs løpe og friidrettssatsing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da Therese Johaug lykkes optimalt i comebacket i 2018/19-sesongen, kulminert med tre individuelle VM-gull i Seefeld, gikk lufta litt ut av verdens beste langrennsløper.

- Du har hatt Seefeld som målet ditt i lang tid. Hva er ditt neste store mål?

- Det er OL i Beijing som ligger i bakhodet. Det er fortsatt tre år til, men det ligger der i bakhodet, sa Therese Johaug til Dagbladet den gang.

Hun presiserte at hun trengte litt tid på å koble av, for å finne en ny iherdig drøm i 2019/20-sesongen, hvor hun i møte med Dagbladet reflekterte spøkefullt om hvordan hun eventuelt kunne hevde seg i skiskyting.

En ny gnist ble tent i Johaug da hun stilte til start i friidretts-NM og vant et suverent gull på 10 000 meter. Søndag fulgte langrennsesset opp med NM-gull i terrengløp.

Om Johaug hadde stilt opp i NM i motbakkeløp, ville hun vært enda større favoritt også der. Selv i VM i motbakkeløp kunne 31-åringen ha kjempet om gull.

Det blir neppe aktuelt med det første, men landslagstrener for skijentene, Ole Morten Iversen, gir Johaug tommel opp til å bruke friidretten som ekstra motivasjon i tiden som kommer.

Oppfordres til banetrening

Han gir forrige sesongs verdensener i langrenn grønt lys til både å løpe 10 000 meter i friidretts-EM i Paris og justere treningen noe med større andel baneøkter.

POSITIV: Ole Morten Iversen gir tommel opp til Therese Johaugs friidrettssatsing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV: Ole Morten Iversen gir tommel opp til Therese Johaugs friidrettssatsing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Om Therese skal løpe i friidretts-EM, bør hun løpe flere spesifikke baneøkter. Men det betyr ikke at hun blir en dårligere langrennsløpere. Variasjon er bra og et spennende supplement i treningen, sier Ole Morten Iversen til Dagbladet.

- Jeg ser ikke noen motsetning mellom at hun kjører noen ekstra baneøkter og være best i langrenn. Tvert imot. Variasjon og noe annerledes i treningen er bare bra. Det er viktig å finne nye ting i treningshverdagen. Om man alltid følger samme oppskrift, stopper utviklingen.

- Det trigger Therese

Iversen oppfordrer flere av langrennsløperne til å delta i løpskonkurranser.

- Løpingen trigger Therese. Jeg synes flere langrennsløpere kunne stilt opp i terrengløp, selv om mange av dem ville fått juling mot spesialistene, sier landslagstreneren.

- Hvilke andre av dine elever kunne ha hevdet seg i norgestoppen her?

GULL: Therese Johaug (31) tok NM-gull i terrengløp i Frognerparken søndag 13. oktober. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg tror det er flere på landslaget vårt som kunne ha kjempet om topplasseringer i NM i terrengløp. Heidi Weng er en veldig god løper. Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen er også det. De fleste er det.

- Til og med din sønn Emil?

- He-he, Emil er unntaket som bekrefter regelen, sier Ole Morten Iversen og flirer.

Setter foten ned

Han tror imidlertid ikke at Johaug vil prøve seg på å bli verdensmester i motbakkeløp med det første.

- Nei, det er en grense for hvor mye de kan stille opp i ved siden av langrennssporten, så her må man prioritere, for å sikre at belastningen er på et fornuftig måte, presiserer han.

SER DU DET?: Therese Johaug kaller det hele for et langrennsfenomen. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Iversen er på ingen måte overrasket over at Johaug har blitt norgesmester både på 10 000 meter på friidrettsarenaen og i terrengløp.

- Jeg har sett Therese springe før. Jeg er ikke overrasket. Hun har en løpskropp og en vanvittig motor. Men hun har ikke løpsteknikk. Det sier litt om bredden i toppen i norsk friidrett. Det er relativt tynt. Steget opp til høyt internasjonalt nivå, er langt, mener langrennstreneren.

- At Therese vinner NM-gull - når den beste (Karoline Bjerkeli Grøvdal) ikke stiller opp - overrasker meg på ingen måte. Så lenge det er snakk om aerobutholdenhet, er langrennsløpere blant de aller beste. Og Therese er et særtilfelle.

Johaugs drøm

Det samme er også Didrik Tønseth på herresiden.

- Didrik trener mye løping, springer en del på fast underlag og på bane. Det må nok en del spesialtrening for å nå fram i friidrett. Det er ikke nok med motor og et dårlig steg. Det er umulig å bli best i både langrenn og løping, sier Iversen til Dagbladet.

Der Tønseth gjerne vil delta i EM i terrengløp i slutten av november, sikter Johaug seg inn mot 10 000 meter under friidretts-EM i Paris i august 2020, på samme arena som Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen og co.

- Jeg har veldig lyst, jeg har det, men klart jeg skal være i form. Jeg har ikke lyst å reise dit om jeg ikke er i den formen jeg er i dag, sa Johaug etter søndagens triumf.

- De rundt meg synes det er veldig artig at jeg prøver meg i andre idretter, men det skal ikke gå ut over langrennstreninga. Det er jeg veldig bevisst på. Men å ha noe annet å tenke på motivasjonsmessig er veldig godt for meg med tanke på at jeg har vært med så lenge i «gamet».

- Jeg har gjort det samme år på år, og da er det artig å gjøre noe annet, sier Johaug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media