Gir klar beskjed

Fotballpresident Lise Klaveness (41) mener det har vært «et godt avviklet mesterskap» i Qatar. Hun sier dette likevel ikke endrer på kritikken av FIFA og tildelingen av VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FOTBALLPRESIDENT: Lise Klaveness. Foto: Annika Byrde / NTB
FOTBALLPRESIDENT: Lise Klaveness. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

ULLEVAAL (Dagbladet): - Som forventet har fotballen tatt over, påpeker Klaveness, tre dager før VM-finalen mellom Argentina og Frankrike.

- Hadde det vært mange tekniske problemer underveis, ville mesterskapet blitt mer ustabilt. Det tror jeg alle arrangører vet. Det har vært episoder - til og med et dødsfall med en sikkerhetsvakt - som gir assosiasjoner til sakens kjerne. Men det har vært et godt avviklet mesterskap. Det er kompakt, dette er et veldig ressurssterkt land.

Men hun understreker:

- Ingenting av det som går bra i mesterskapet, endrer på det vi skal være kritiske til. Vi kan ikke gå med på et sånt narrativ, en sånn historie. Vår utfordring framover blir å sette trykk på arven FIFA og Qatar har sagt at dette mesterskapet skal ha.

NÆRMER SEG AVGJØRELSE: Lionel Messi og Argentina spiller finale mot Frankrike søndag. Foto: NTB
NÆRMER SEG AVGJØRELSE: Lionel Messi og Argentina spiller finale mot Frankrike søndag. Foto: NTB Vis mer

Arven hun sikter til er de universelle menneskerettighetene fotballen skal bygge virksomheten sin på. FIFA-president Gianni Infantino har kommet i fokus.

- Hvilket inntrykk har han gitt under mesterskapet, slik du ser det?

- Han har gått mye mer under jorda enn det han gjorde i starten. Det er helt sikkert etter gode og vennlige råd fra folk rundt ham. Dette for ikke å skape større splittelser i fotballverden, sier Klaveness.

- Nå er han opptatt av å framsnakke mesterskapet. Det vil enhver FIFA-president gjøre. Hvordan han framsto i starten, har jeg sagt mye om. Det var veldig splittende og urovekkende. Det var et veldig tydelig forsøk på å sette merkelapp på kritikken som har vært. At det var Nord-Europa mot Midtøsten, noe som ikke er en realitet. Men det er en historie som lett får bein å løpe på, gitt verdens utvikling.

TYDELIG: - Dette handler om universelle rettigheter, sier Lise Klaveness. Foto: Annika Byrde / NTB
TYDELIG: - Dette handler om universelle rettigheter, sier Lise Klaveness. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Hun fortsetter:

- Det finnes ladede grupper som kan dra dette videre og lage en sannhet av det. Jeg tror han vet at det ikke handler om dette. Han ble valgt inn på politikken rundt menneskerettigheter. Det var ham selv som ville ha det sånn - og verden var enig. Og det er det vi må holde oss til.

- Frykter du mer steile fronter framover?

- Jeg frykter ingenting. Denne saken er vanskelig. Det blir en veldig jobb for oss framover å ha samlende tilnærming til dette. Dette handler om universelle rettigheter, det handler om transparens (gjennomsiktighet). Det handler ikke om at det landet har abortgivning, eller om det landet er sånn eller sånn, påpeker Klaveness.

- Det handler om at fotballen ikke skal påføre menneskerettighetsbrudd. Og det handler om at fotballen ikke indirekte skal påføre menneskerettighetsbrudd. Det tror jeg alle land er enige i. Så er spørsmålet hvor strenge reglene skal være. Der tror jeg vi skal stå med rak rygg og si at reglene bør være strenge, sier hun.

KRITISK: Sjefen for Qatar-VM 2022, Nasser Al-Khater, fyrer løs mot medienes dekning av fotball-VM. Video: SNTV Vis mer

- Men vi har sett en tendens de siste åra: Fra å gå i en transparent retning har den seriøse og oppriktige implementeringen av dette ikke skjedd. Kanskje vil UEFA-landene ta litt tydeligere til orde for dette. Det håper jeg, i alle fall.

Neste fotball-VM arrangeres i USA, Canada og Mexico. Det er ikke så kontroversielt i utgangspunktet. Men i 2030 har Saudi-Arabia meldt seg på.

- Hva tenker du om dette landet som en potensiell VM-arrangør?

- Som stemmegiver og leder for norsk fotball blir det viktig nå ikke å begynne med hvilke land vi ikke aksepterer. Vi må gå kritisk inn i hver eneste sak. Da Infantino overtok, skjedde det mange veldig gode endringer. Hele verden så dette etter Sepp Blatter-regimet. Det var ikke noe venstre- eller høyrepolitikk. Det var fotballpolitikk som bare måtte skje. Men de siste åra ser vi en dreining bort fra dette i realitet.

Klaveness påpeker:

- Komiteer blir mer og mer uavhengige og transparensen forsvinner.

TYDELIG SPRÅK: Lise Klaveness adresserte temaene menneskerettigheter, åpenhet og like muligheter fra talerstolen på FIFA-kongressen i Qatar. Vis mer

- Rent fotballmessig: Hva har du merket deg i VM?

- Ikke noe spesielt. Selvfølgelig er det noen lag som har overrasket. Det var gøy at Marokko kom til semifinalen. Det er et lag med masse energi, og de har hentet marokkanere fra hele verden. Og så har du Argentina og Lionel Messi. Jeg har alltid vært glad i Messi. Det har aldri vært noen tvil om at han er verdens beste.

Og:

- Det har han bekreftet gjennom dette mesterskapet, sier fotballpresidenten.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer