ULLEVAAL (Dagbladet): - Som forventet har fotballen tatt over, påpeker Klaveness, tre dager før VM-finalen mellom Argentina og Frankrike.
- Hadde det vært mange tekniske problemer underveis, ville mesterskapet blitt mer ustabilt. Det tror jeg alle arrangører vet. Det har vært episoder - til og med et dødsfall med en sikkerhetsvakt - som gir assosiasjoner til sakens kjerne. Men det har vært et godt avviklet mesterskap. Det er kompakt, dette er et veldig ressurssterkt land.
Men hun understreker:
- Ingenting av det som går bra i mesterskapet, endrer på det vi skal være kritiske til. Vi kan ikke gå med på et sånt narrativ, en sånn historie. Vår utfordring framover blir å sette trykk på arven FIFA og Qatar har sagt at dette mesterskapet skal ha.

Arven hun sikter til er de universelle menneskerettighetene fotballen skal bygge virksomheten sin på. FIFA-president Gianni Infantino har kommet i fokus.
- Hvilket inntrykk har han gitt under mesterskapet, slik du ser det?
- Han har gått mye mer under jorda enn det han gjorde i starten. Det er helt sikkert etter gode og vennlige råd fra folk rundt ham. Dette for ikke å skape større splittelser i fotballverden, sier Klaveness.
- Nå er han opptatt av å framsnakke mesterskapet. Det vil enhver FIFA-president gjøre. Hvordan han framsto i starten, har jeg sagt mye om. Det var veldig splittende og urovekkende. Det var et veldig tydelig forsøk på å sette merkelapp på kritikken som har vært. At det var Nord-Europa mot Midtøsten, noe som ikke er en realitet. Men det er en historie som lett får bein å løpe på, gitt verdens utvikling.

Hun fortsetter:
- Det finnes ladede grupper som kan dra dette videre og lage en sannhet av det. Jeg tror han vet at det ikke handler om dette. Han ble valgt inn på politikken rundt menneskerettigheter. Det var ham selv som ville ha det sånn - og verden var enig. Og det er det vi må holde oss til.
- Frykter du mer steile fronter framover?
- Jeg frykter ingenting. Denne saken er vanskelig. Det blir en veldig jobb for oss framover å ha samlende tilnærming til dette. Dette handler om universelle rettigheter, det handler om transparens (gjennomsiktighet). Det handler ikke om at det landet har abortgivning, eller om det landet er sånn eller sånn, påpeker Klaveness.
- Det handler om at fotballen ikke skal påføre menneskerettighetsbrudd. Og det handler om at fotballen ikke indirekte skal påføre menneskerettighetsbrudd. Det tror jeg alle land er enige i. Så er spørsmålet hvor strenge reglene skal være. Der tror jeg vi skal stå med rak rygg og si at reglene bør være strenge, sier hun.
- Men vi har sett en tendens de siste åra: Fra å gå i en transparent retning har den seriøse og oppriktige implementeringen av dette ikke skjedd. Kanskje vil UEFA-landene ta litt tydeligere til orde for dette. Det håper jeg, i alle fall.
Neste fotball-VM arrangeres i USA, Canada og Mexico. Det er ikke så kontroversielt i utgangspunktet. Men i 2030 har Saudi-Arabia meldt seg på.
- Hva tenker du om dette landet som en potensiell VM-arrangør?
- Som stemmegiver og leder for norsk fotball blir det viktig nå ikke å begynne med hvilke land vi ikke aksepterer. Vi må gå kritisk inn i hver eneste sak. Da Infantino overtok, skjedde det mange veldig gode endringer. Hele verden så dette etter Sepp Blatter-regimet. Det var ikke noe venstre- eller høyrepolitikk. Det var fotballpolitikk som bare måtte skje. Men de siste åra ser vi en dreining bort fra dette i realitet.
Klaveness påpeker:
- Komiteer blir mer og mer uavhengige og transparensen forsvinner.
- Rent fotballmessig: Hva har du merket deg i VM?
- Ikke noe spesielt. Selvfølgelig er det noen lag som har overrasket. Det var gøy at Marokko kom til semifinalen. Det er et lag med masse energi, og de har hentet marokkanere fra hele verden. Og så har du Argentina og Lionel Messi. Jeg har alltid vært glad i Messi. Det har aldri vært noen tvil om at han er verdens beste.
Og:
- Det har han bekreftet gjennom dette mesterskapet, sier fotballpresidenten.