Gir opp v-cupen

MUONIO (Dagbladet): I skuffelsen over lørdagens fiaskorenn, orket ikke Thomas Alsgaard et nytt nederlag i gårsdagens stafett-thriller mot svenskene. - Ikke noe har gått av seg sjøl et eneste minutt siden i sommer, sier han.


TV-TITTER: Thomas Alsgaard ville heller trene enn å gå en svak etappe på Norges andrelag. Stafettinnspurten så han på hotellrommet.

Sammen med Dagbladet valgte Thomas å se stafett-innspurten på hotellrommet.

- Jeg er egentlig ikke så overrasket, sier Thomas etter supersvensken Per Elofssons minuttjafs og spurtseier over Tor Arne Hetland.

Lørdagens 27. plass på 10 kilometer fristil bekreftet fjorårets verdenscupvinners frykt. Nok en sommer og høst med stress, sjukdom, lite trening og motgang har ødelagt sesongen igjen.

- Jeg er allerede sjanseløs i verdenscupen og gir opp seieren sammenlagt.

Krisemøte

Lørdag kveld hadde han og trener Pål Gunnar Mikkelsplass et aldri så lite krisemøte. De diskuterte lenge om Thomas skulle gå gårsdagens stafett:

- Han ville jeg skulle gå. Jeg ville heller trene enn å gå en svak etappe på andrelaget.

Mikkelsplass hadde allerede vraket Thomas fra den faste sisteetappen på førstelaget.

- Vi diskuterte det fram og tilbake. Til slutt fikk jeg det som jeg ville.

Sommerstress

Thomas trengte nemlig tida for seg sjøl mye mer enn nok en dårlig opplevelse i løypa. Derfor ruslet han et par rolige treningsrunder under Ole Einar Bjørndalen og Kristen Skjeldals etapper. Så dro han tilbake til hotellet sammen med Dagbladet like før Bjørn Dæhlie gikk ut på tredje.

Thomas forteller her historien om alt som gikk galt i forsesongen.
- De to ukene etter at jeg kom hjem fra treningsleiren på Grønland i juni ødela alt.

Et vanvittig sommerstress startet.

- Jeg var i Måløy og gikk skirenn der. Så dro jeg til Göteborg og deltok i Superstar (TV-konkurranse for idrettsfolk - (Red. anm). Deretter tilbake til Norge og sommerskiskole før jeg dro til Göteborg igjen og deltok i finalen. Derfra til Norge og et eller annet jeg ikke husker.

- Stor tabbe

Thomas havnet langt unna toppidrettsutøverens hverdag i de to ukene:

- Jeg var døgnvill fra Grønland. Det ble mye reising, lite mat, lite søvn og lite trening. Et satans stress. Tror selv ikke Bjørn Dæhlie hadde tålt de to ukene, sier Thomas.
Konsekvensen lot ikke vente på seg:

- Treninga gikk forferdelig tungt fram til og med august.

Da ble Thomas sjuk.

- Det ble to uker på sofaen uten trening.

Resten av september gikk noenlunde greit. I oktober dro Thomas ganske optimistisk til treningsleiren i Val Senales - helt til de fysiske testene avslørte at han var i elendig forfatning.

Og det skulle bli verre.

- Jeg trente bra i Val Senales, men etter en uke viste testene dårligere resultat enn da jeg kom. Jeg hadde mest lyst til å gi opp for i år og vente på neste sesong.
Thomas avbrøt straks oppholdet i Val Senales og dro hjem til Nannestad og fullstendig ro.

- Jeg gjorde ikke noe som helst i to og en halv uke.

Dropper høydeopphold

Mot normale 80- 85 timer, trente Thomas trente 27 timer i september og 35 timer i oktober - sesongens to viktigste treningsmåneder. Han tror bestemt at alle plagene skyldes etterheng fra de to sommerukene.

- En stor tabbe jeg får svi veldig for nå. Slikt tåles ikke i denne bransjen. Det er noe helt annet enn en dag på kontoret.

Fra november gikk treningen greit igjen. Sesongåpningen på Beitostølen ga en oppløftende andreplass. Dagen etter gikk det trått igjen på Geilo og Finland-turen bekreftet at en ny motgangsperiode har startet.

- Nå dropper jeg høydeoppholdet i Davos og blir hjemme og trener, sier han.

Han vurderer dessuten sterkt å droppe v-cuprennene i Italia og Davos i Sveits seinere i desember.

- Jeg trenger trening - mer enn normalt i desember for å ta igjen det tapte.

- Hva med VM?
- Mitt eneste mål er å være med og kjempe der, sier han.