- Gir oss garantert ikke uten kamp

Gunn-Rita Dahle Flesjå sier hun er født uten retningssans. Men hun finner garantert fram til Beijing.

(Dagbladet.no): I en artikkelserie før og under de olympiske lekene vil Dagbladet.no presentere flest mulig av Norges OL-deltakere.

Alle utøverne får de samme seks spørsmålene, som dekker så vel det sportslige som hva de gjør når de ikke trener eller konkurrerer.

Gunn-Rita Dahle Flesjå (35), terrengsykkel

- Hva er din målsetning for OL?

- Å kjøre et optimalt løp ut fra den formen jeg har under OL. På en meget god dag, uten uhell, så tror jeg det er mulig å kjempe om medalje. Målsetningen om å forsvare OL-gullet fra Aten ble justert ned etter sykdomsavbrekket på nærmere fem måneder i fjor sommer/høst, men vi kommer garantert ikke til å gi oss uten kamp i Beijing.

- Vil du engasjere deg i samfunnsspørsmål i forbindelse med lekene, og i så fall hvordan?

- Nei, ikke noe mer enn at jeg svarer media på det som kommer i forkant og etterkant. Jeg reiser til Beijing som idrettsutøver og ikke noe annet.

- Hva er ditt beste OL-/idrettsminne?

OUTSIDER TIL MEDALJE: Gunn-Rita Dahle Flesjå tror hun kan ta OL-medalje dersom hun unngår uhell. Foto: SCANPIX
OUTSIDER TIL MEDALJE: Gunn-Rita Dahle Flesjå tror hun kan ta OL-medalje dersom hun unngår uhell. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg har hatt flere store øyeblikk på terrengsykkelen gjennom 13 år som profesjonell. Min første internasjonale mesterskapstittel tok jeg under EM i Zürich i 2002, etter nærmere to år med overtrening. Men det siste smaker oftest best, og årets VM-gull i maraton vil aldri glemmes etter det jeg har vært gjennom det siste året. Det har vært en lang vei tilbake til toppen etter det lange avbrekket. Da smaker det ekstra godt å få betalt med en regnbuetrøye, som jeg får bruke fram til august neste sommer, når nytt VM arrangeres.

- Hva er ditt pinligste minne fra idrettsbanen? 

- Jeg er født uten retningssans, og det er ikke alltid like greit. Som da jeg skulle kjøre bil alene til en konkurranse i Sveits sommeren 1999. Jeg visste sånn noenlunde hvilket sted og hvilken by jeg skulle til. Men det viste seg at det var to plasser i Sveits med samme navn. Uten retningssans overhodet, så endte det med at jeg ikke nådde starten. Jeg fikk ikke syklet noe den dagen.

- Hva liker du å gjøre når du ikke driver idrett?

- Å være sammen med familie og venner hjemme på Vestlandet. Gå turer i fjellet eller fiske er noe av det kjekkeste jeg gjør utenom sesongen. Ellers er lesing og skriving aktiviteter jeg trives veldig godt med.

- Hvem er ditt forbilde?

- Jeg har egentlig ikke noen klare forbilder, verken fra idrettsverdenen eller ellers. Men jeg legger meg ofte på minnet personer som utstråler vilje og pågangsmot i det de brenner og jobber hardt for. Det er motiverende og skjerpende i mitt arbeid mot nye mål på og ved sykkelen.

- Gir oss garantert ikke uten kamp