Norge - Romania, kl. 20.45 fredag

Gir råd til taus Ødegaard

Martin Ødegaard (20) briljerer på treningene til landslaget. Er han allerede god nok for Real Madrid?

I FORM: Martin Ødegaard og Norge trente på Ullevaal stadion mandag. Fredag venter Romania hjemme i EM-kvalifiseringen. Neste mandag er Færøyene motstander borte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
I FORM: Martin Ødegaard og Norge trente på Ullevaal stadion mandag. Fredag venter Romania hjemme i EM-kvalifiseringen. Neste mandag er Færøyene motstander borte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Romania, kl. 20.45 fredag

ULLEVAAL (Dagbladet): Sesongen i nederlandske Vitesse har vært lang. Men ingenting - absolutt ingenting - tyder på at Ødegaard lengter etter ferie.

Behandlingen av ballen og pasningene ute på Ullevaal-gresset er i en egen klasse. Fredag spiller Norge mot Romania i EM-kvalifiseringen. Ødegaard er i form.

Samtidig går han inn i en sommer der han skal finne seg en ny klubb. Han har kontrakt med Real Madrid fram til 2021. Spørsmålet er om det kan være lurt å gå via en klubb til, før han sikter seg inn mot A-laget til storklubben.

- Han er blitt for god for Nederland. Han må opp på et høyere nivå for å få brukt ferdighetene sine, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

Ajax dominerer

Ajax og Bayer Leverkusen har vært nevnt. Det samme Borussia Mönchengladbach.

Mathisen mener Ajax ikke trenger å være et dårlig alternativ. Problemet er bare at de dominerer 70 prosent av kampene i den nederlandske ligaen. Sånt blir det nødvendigvis ikke veldig mye utvikling av.

KOMPISER: Martin Ødegaard (t.v.) og Mats Møller Dæhli har en god tone på landslagstreninga. Gutta er å regne som kompiser. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KOMPISER: Martin Ødegaard (t.v.) og Mats Møller Dæhli har en god tone på landslagstreninga. Gutta er å regne som kompiser. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Selv var Ødegaard taus om framtida søndag. Da han fikk spørsmål om et «hemmelig møte» med Ajax og direktør Marc Overmars nylig, ville han ikke svare: «Nå skal vi snakke om landslaget», klargjorde han.

Jesper Mathisen sier:

- Jeg har alltid vært en stor fan av Martin og ferdighetene hans. Når han har dagen, gjør han ting som få andre i verden gjør. Han må bli enda mer stabil. Men touchen, pasningene, overblikket og frekkheten er på et helt eget nivå i norsk målestokk.

- Jeg tror han fint kunne løst å spille for Real Madrid nå. Men det blir ikke som en del av førsteelleveren. Det kunne blitt noen innhopp her og der. Men han vil nok spille mer. Og da må han sikte seg inn mot et litt lavere nivå. Real Madrid er tross alt en av verdens største og beste klubber.

Øvre halvdel

- Jeg tipper Ødegaard havner i en tysk klubb på øvre halvdel. Eller så går han til en klubb i Spania på øvre halvdel. Jeg tror begge deler kunne vært fine arenaer, sier TV 2-eksperten.

Ødegaard later til å ha spilt seg til fast plass på landslaget. Du kan se at han har defensive svakheter. Men mot motstandere der Norge forventes å ha ballen mye - som mot Romania fredag og Færøyene mandag - vil ferdighetene kunne komme til sin rett.

På en pressekonferanse mandag spurte Dagbladet trener Lars Lagerbäck om hva som er rådet hans til Ødegaard:

- Det er alltid positivt at du søker deg til et høyere nivå. Jeg synes også du skal se på den sosiale biten. Du må flytte til et sted hvor du tror du kan trives og vil fungere.

Han fortsetter:

- Du må se på klubben. Hvordan spiller den? Og vil treneren virkelig ha deg? Det er mye som skjer i den rare fotballverden i dag.

Ødegaard er flink til å fokusere på neste kamp. Under samlingen i Oslo denne uka vil han snakke minst mulig om klubbhverdagen. Han registrerer spekulasjonene. Men de eneste han hører på er faren Hans Erik Ødegaard, agent Bjørn Tore Kvarme og folkene i Real Madrid.

EM-historie

I tillegg har Ødegaard lyst til å skrive historie med Norge. Spania leder EM-kvalifiseringen og har seks poeng. På de neste plassene følger Sverige (fire poeng), Romania (tre poeng), Malta (tre poeng), Norge (ett poeng) og Færøyene (null poeng). Bare de to beste lagene kvalifiserer seg til EM-sluttspillet i 2020.

- Tar vi ikke seks poeng mot Romania og Færøyene, får vi et betydelig verre utgangspunkt, sier Lagerbäck.

EM-kvalik
Spania22004-16
Sverige21105-44
Romania21015-33
Malta21012-33
Norge20114-51
Færøyene20022-60