Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gir Rekdal stryk i ledelse

Får kritikk av eksperter for å true med å trekke seg uten å informere spillerne.

Rekdal fortsetter i Vålerenga

Vålerenga-trener Kjetil Rekdals krasse uttalelser om laget, spillere og egen posisjon vekker oppsikt hos flere ledelseseksperter.

-  Min umiddelbare reaksjon er at dette var en veldig barnslig måte av Rekdal å reagere på. Umodent sett i ledelsessammenheng, sier Odd Nordhaug, professor i ledelse ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse, mener Rekdals lederstil vanligvis ville fått stryk.

-  Han har gjort noen omstridte ting i forhold til ledelsesboka, sier Lerø.

Uvitende spillere

Både Nordhaug og Lerø reagerer sterkt på at Rekdal ikke gikk til spillerne, men til media med sine tanker om å trekke seg.

-  Snakker man til media før medarbeidere, bør man kanskje finne noe annet å gjøre, sier Norhaug.

PRESSET: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal omgitt av spørsmål og kritiske røster dagen etter tapet mot Fredrikstad. Eksperter på ledelse mener han opptrer uprofesjonelt. Foto: Arnt E. Folvik
PRESSET: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal omgitt av spørsmål og kritiske røster dagen etter tapet mot Fredrikstad. Eksperter på ledelse mener han opptrer uprofesjonelt. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Det er kritikkverdig om han sier dette uten å informere spillerne, mener Lerø.

De får også støtte av personaldirektør i Damm, Elin Ørjasæter.

-  Det er patetisk med ledere som snakker om gruppa si men ikke til dem, sier hun, og understreker at hun ikke kan uttale seg om fotballsiden i det hele.

-  I alt alminnelig arbeidsliv er dette en uhørt måte å gjøre det på, sier Ørjasæter.

Primadonna-takter

Norhaug tror rett og slett Rekdals utspill kan virke mot sin hensikt.

-  Det at han setter fokus på seg selv, gjør ikke spillerne bedre. Dette blir nesten komisk. Selv i en barnehage får man ikke respekt av å slamre med dørene, mener Nordhaug.

-  Det blir noe primadonna-aktig over det hele. Her sier Rekdal at han er viktigere enn spillernes prestasjoner, fortsetter professoren.

Gir Rekdal stryk i ledelse

Ørjasether hadde ikke likt å ha Rekdal som sjef, og tviler på at VIF vil bli bedre som lag etter dette.

-  Viser det seg at han får gode resultater, er det meget interessant for lederlitteratur, sier Ørjasether.

Likt næringslivet

Norhaug mener fotball blir mer og mer likt næringslivet generelt, og forventer økt fokusering på ledelse blant trenere framover.

-  Det er snakk om å motivere, og jeg tror vi vil se flere innslag av profesjonell ledelse også på fotballarenaene de kommende årene, sier Nordhaug.

Han tror Rekdal ville reagert annerledes dersom han hadde hatt mer skolering innenfor ledelse.

-  Rekdal er neppe en udyktig leder ettersom han ledet VIF til gull så sent som i fjor. Men denne typen oppførsel tror jeg ikke gir han respekt verken hos spillerne eller andre, sier Nordhaug.

Noe positivt

Tidligere RBK-trener og nåværende redaksjonssjef i radioprogrammet Her og Nå, Ola By Rise, vil verken forsvare eller kritisere Rekdals lederstil.

-  Denne metoden hadde nok ikke gjort seg i næringslivet, men Rekdal må få lov til å gjøre det. Det er ikke et ukjent fenomen i norsk fotball, Åge Hareide gjorde det vel også. Jeg tviler på at jeg ville gjort det samme, sier By Rise - og slår fast at en trener ikke kan stille kabinettspørsmål ofte.

-  Det gjør man maksimalt et par ganger i løpet av en epoke med samme spillergruppe, slår han fast.

Tross den krasse kritikken ser også Lerø noe positivt i Rekdals måte å lede VIF på.

-  Styrken til Rekdal er at han alltid sier det han mener. Det å lede er situasjonsbestemt, så det varierer hva som er riktig måte å lede på. Jeg tror ikke denne konflikten er over, konstaterer Lerø.

UHØRT: Elin Ørjasæter.
TVILER: Ola By Rise.
BARNSLIG: Odd Nordhaug.
OMSTRIDT: Magne Lerø.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media