Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gir tv skylda for tomme seter

Budsjettbom i tippeligaen. - Det er ingen tvil om at vi har tapt på medieavtalen, sier RBK.

GOD PLASS: Lyn har hatt 4434 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper i år. Snittet i fjor var på 6634. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
GOD PLASS: Lyn har hatt 4434 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper i år. Snittet i fjor var på 6634. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no): 17 412 tilskuere har det i snitt vært på Rosenborgs hjemmekamper så langt denne sesongen. I fjor hadde klubben et snitt på 18 957. Daglig leder Nils Skutle er ikke overrasket.

- Vi solgte omtrent 2000 færre sesongkort i år enn i fjor og det har medført at prognosene i løpet av året har blitt justert. Men vi har hatt et litt bedre løssalg og ender trolig på omtrent 1500 færre tilskuere i snitt enn budsjettert, sier Skutle til Dagbladet.

- Tapt på medieavtalen
Han tror den dårlige 2008-sesongen førte til dårlig salg av sesongkort. I tillegg mener han ugunstige kamptidspunkter har det meste av skylda for lave tilskuertall i år.

- Vi har bare hatt to hjemmekamper i år som har blitt spilt søndag klokka 18. Søndag klokka 20 er ikke et godt tidspunkt, det er jo nesten umulig for familier å gå på kamp da.

Stadig flytting av kampdager og tidspunkt er noe mange klubber har klaget på i år og Skutle mener tippeligaen og Norsk Toppfotball må gjennomføre en evaluering etter sesongen.

- Det er ingen tvil om at vi har tapt på medieavtalen ved å ha blitt vist så mye direkte på nasjonaldekkende tv. Særlig supportere i distriktene rundt Trondheim blir fristet av tv framfor tribune.

Langt under budsjett

Hos Vålerenga ligger det an til et tilskuersnitt langt under det budsjetterte. Bare 6000 fant veien til Ullevål stadion i går kveld og så oslolaget slå Viking 3-1.

-  Vi ligger godt under det som var budsjettert. Sist jeg sjekket var snittet på hjemmebane omtrent 11 400 og etter i går har det jo falt enda litt. Det er langt under budsjettet på 14 500, sier markedsdirektør Rune Hansen i Vålerenga til Dagbladet.

Lagets siste hjemmekamp er mot Sandefjord og lite taler for at folk vil strømme inn på Ullevaal til den kampen. Årsaken til fallet mener Hansen er åpenbar.

- Det har selvsagt mye med tabellen å gjøre. Hvis vi hadde kjempet i toppen så kunne vi klart det. Det er vanskelig å skape engasjement når vi ligger midt på tabellen.

Tror på 2010
Hansen vil ikke budsjettere med et lavere tilskuertall neste år.

- Nei, det budsjettet vi har på 14-15 000 er mulig å få til. Det avhenger selvsagt av hvordan vi presterer på banen. Vi har ambisjoner om å være med å kjempe om gullet, da kommer det flere tilskuere på kamp, sier Hansen.

Han sier klubben nå skal evaluere sesongen og budsjettet og komme med tiltak til hvordan de skal få flere oslofolk til å møte opp på kamp.

- En god sesongavslutning vil også hjelpe. Inntrykket folk sitter igjen med ved sesongslutt har mye å si for salg av sesongkort for eksempel.

Totalt har tippeligalagene trukket 1 944 279 tilskuere i løpet av 27 runder. I fjor var 1 785 815 på kampene, viser NFFs tall, men da var det bare 26 runder totalt. Snittet for 2008 var på 9653. Årets snitt er foreløpig 9001.

Rosenborg, Viking, Vålerenga, Fredrikstad, Lillestrøm og Bodø/Glimt er årets tapere, viser statistikken.

Stabæk er vinneren
Viking har gått fra 15 379 til 13 035.

- Det er en utfordring at tilskuertallet både for Viking og norsk fotball generelt er fallende. Vi ligger omtrent tre millioner kroner bak budsjettet, sier aministrerende direktør Erik Forgaard til Dagbladet.

Men klubben vil ikke krisemaksimere.

- Vi er nummer tre i Norge og det er dobbelt så mange som ser Viking spille fotball i dag som det var i 2003. Vi må ikke bli helt historieløse her, sier Forgaard.

Klubben har foreløpig ikke diskutert budsjettet for 2010 og han vil ikke spekulere i hva de kommer til å budsjettere med.  

Stabæk derimot er årets vinner tre runder før slutt. De har gått fra et snitt på 5833 i fjor til 9460 i år, den første sesongen på Telenor Arena. Odd Grenland kan også si seg fornøyd. De har et snitt på 7456 tilskuere, mot bare 5795 sist de var i tippeligaen.

Her kan du se alle klubbenes tilskuertall i år og tidligere sesonger.

TRE TUSEN FOR FÅ: Vålerenga har så langt i år et snitt på litt over 11.000 tilskuere, men har budsjettert med 14.500. Det gir for få kroner i klubbkassa. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TRE TUSEN FOR FÅ: Vålerenga har så langt i år et snitt på litt over 11.000 tilskuere, men har budsjettert med 14.500. Det gir for få kroner i klubbkassa. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling