I STAVANGER: Magnus Carlsen hilser på Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø under dagens åpning av Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
I STAVANGER: Magnus Carlsen hilser på Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø under dagens åpning av Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Giri fyrte løs mot Carlsen på første forsøk

- Han er en av de letteste.

STAVANGER (Dagbladet): Ti av klodens beste spillere er samlet i Stavanger for å spille den tredje utgaven av Norway Chess. Superturneringen er sjakkhistoriens sterkeste, med stjerner som Magnus Carlsen, Fabiano Caruana og Vishy Anand - henholdsvis nummer én, to og tre i verden, på deltakerlisten.

Under dagens pressekonferanse var det imidlertid Anish Giri som gjorde seg mest bemerket. Nederlenderen brukte det aller første møtet med media til å komme med et stikk til Carlsen. 

På spørsmål om nordmannen blir den vanskeligste motstanderen hans i Stavanger, svarte Giri slik:

- Hvis du ser på statistikken, er Magnus en av de letteste motstanderne for meg. Han er ikke problemet. Det er de andre som kommer til å bli tøffe, sier Giri.

Ydmyk Carlsen Den norske verdensmesteren uttalte før fjorårets turnering at Giri har en tendens til å ikke respektere autoriteten hans. Siden den gang har det gått ytterligere ett år hvor nederlenderen har klart å opprettholde den positive scoren mot Carlsen.

- Hva synes du om Giri nå, Magnus?

- Da jeg sa det var det halveis på alvor og halveis på fleip, men jeg tror ikke det har vært noen bevis på at han respekterer autoriteten min mer siden Norway Chess i fjor. Jeg tror situasjonen er uforandret. Så han har fremdeles skryterettighetene, noe som er bra for ham, sier Carlsen på Dagbladets spørsmål.

Revansjelysten Carlsen har også deltatt i begge de foregående utgavene av Norway Chess, uten å vinne noen av dem. Nå ønsker 24-åringen å endelig innfri for fullt på hjemmebane - men for å klare det må Carlsen beseire et stjernespekket felt av konkurrenter.

Samtlige av verdens fem beste spillere er på plass. Flere av dem er også i storform. Deriblant velkjente Anand.

- Hvis motstanderne lar meg vise meg fram, kan det gå bra. Men vi får se, sier Anand beskjedent.

Amerikansk-italienske Caruana sikret seg på sin side nylig retten til å spille Kandidatturneringen neste år - hvor vinneren får utfordre Carlsen til VM-kamp. Det gjør at 22-åringen kan spille helt uten press under Norway Chess.

I STAVANGER: Verdenstier Anish Giri er ikke skremt av Carlsen. Foto: Scanpix
I STAVANGER: Verdenstier Anish Giri er ikke skremt av Carlsen. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg føler alltid at jeg kan spille uten press, men det var godt å få kvalifiseringen unnagjort. Grand Prix-turneringen var opp og ned, men målet ble nådd. Så jeg er fornøyd, sier Caruana.

Grand Chess Tour President i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson presenterte samtidig nyvinningen Grand Chess Tour, hvor Norway Chess, amerikanske Sinquefield Cup og London Chess Classic utgjør en sammenlagtserie på tre turneringer. 

- Neste år vil vi også ha en turnering i Indonesia. Så vil vi forhåpentligvis vokse oss større og større - både med de beste spillerne og de beste rammene, forteller Aulin-Jansson, som er ansvarlig for Norway Chess' sjakkrelasjoner.

Under dagens pressekonferanse var Aulin-Jansson flankert av sjakklegenden Garry Kasparov, som også er en av mennene bak Grand Chess Tour.

- Dette er en viktig dag for sjakken. Gjennom Grand Chess Tour skaper vi en unik mulighet for internasjonale sponsorer til å investere i noe med en langsiktig verdi. Det er også viktig at de beste spillerne konkurrerer i en global serie. Dette er noe internasjonal sjakk har ventet lenge på, så ønsk oss lykke til, sier Kasparrov. 

Formatet for de tre turneringene vil være helt likt. Ni av ti spillere er faste, mens den siste plassen deles ut gjennom en kvalifisering. I Norway Chess' tilfelle sikret Jon Ludvig Hammer seg den siste billetten da han vant EnterCard Chess Qualifier i mai.

• Norway Chess starter med en lynsjakkturnering på Flor og Fjære på øya Sør-Hidle klokken 17.30 i ettermiddag. Den avgjør partirekkefølgen for hovedrundene som begynner i morgen.