Giro d'Italia-ruten:

Giro d'Italia-feltet skal passere huset til Michele Scarponis etterlatte

- Når jeg tenker på Michele, kan jeg ikke annet enn smile.

HEDRES: Arrangøren av Giro d'Italia har valgt å la etappe 11 av neste års ritt, passere huset til Michele Scarponis enke og parets tvillinger. 37-åringen døde etter å ha bli påkjørt på trening i april. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
HEDRES: Arrangøren av Giro d'Italia har valgt å la etappe 11 av neste års ritt, passere huset til Michele Scarponis enke og parets tvillinger. 37-åringen døde etter å ha bli påkjørt på trening i april. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): Med utestengelsen av Alberto Contador, rykket populære Michele Scarponi opp som historiebøkenes rettmessige vinner av 2011-utgaven av Giro d'Italia.

Samme mann som brutalt ble revet vekk fra familien i etterkant av Tour of the Alps i april. 37-åringen reiste hjem til kona Anna Tomassi og parets tvillinger. Dagen etter la han ut på treningstur nær hjemstedet Filottrano.

En tur han aldri kom hjem fra.

Astana-rytteren ble påkjørt av en stor varebil, og ble erklært omkommet på stedet. Siden har det kommet fram at føreren av lastebilen, en 57-åring familien kjente til fra før var opptatt av å se på mobiltelefonen sin, og dermed ikke så familiefaren før det var for sent.

Giro d’Italia hedrer Scarponi ved å passere familiens hus på etappe 11 mellom Assisi og Osimo.

Nibali: - Jeg savner ham fortsatt

Scarponis navn var det umulig å komme utenom da RCS Sports presenterte ruta i Milano, onsdag ettermiddag.

Etter dødsbudskapet fortsatte Vincenzo Nibali Tour of Croatia som han vant sammenlagt og dediserte seieren til sin «avdøde bror».

2016-vinneren av giroen reiste så rett til Filottrano i Marche-provinsen, for å gi sine kondolanser til familien og delta i begravelsen dagen etter.

- Når jeg tenker på Michele, kan jeg ikke gjøre annet enn å smile. Jeg savner ham fremdeles. Det hadde vært fantastisk å kjempe ved hans side oppover Monte Zoncolan, uttalte Nibali under onsdagens presentasjon, skriver Associated Press.

- Sykling var livet hans

Den 25. april i år ble Scarponi gravlagt i hjembyen, iført Astana-drakt og annet sykkelutstyr.

- Sykling var livet hans og vi tar farvel med ham kledd som syklist. For meg og barna, var dette vår Michele som kom hjem fra jobb hver dag, uttalte enken, Anna Tommasi, til La Corriere delle Sera foran begravelsen.

TUNGT: Astana-rytterne minnes Michele Scarponi foran starten av Liège-Bastogne-Liège. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TUNGT: Astana-rytterne minnes Michele Scarponi foran starten av Liège-Bastogne-Liège. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Den 156 kilometer lange etappen mellom Assisi og Osimo inneholder Muro di Filottrano, en bakke den avdøde Astana-rytteren kjente godt, og som byr feltet på passasjer opp mot 14 prosent som opptakt til foran avslutningen i Osimo.

Under årets utgave av rittet ga arrangøren om den beryktede Mortirolo-stigningen Michele Scarponis navn. Klatrepoengene var også doblet til første mann over toppen, som ble lagkamerat Luis León Sánchez.

Astana hedret for øvrig Scarponi ved ikke å hente inn en erstatter for ham til etapperittet, og heller starte med kun åtte mann. Da Jakob Fuglsang vant Critérium du Dauphiné i juni, pekte han opp mot himmelen som en gest til den tidligere Giro d'Italia-kapteinen.

Protesterte mot Israel-besøket

Giro-arrangøren har høstet mye ros for å vise respekt for Scarponis familie og ved å gjøre fred til et sentralt tema gjennom den 101. utgaven.

Løpet blir for anledningen ofte referert til som Giro della Pace, altså «fredsrittet» eller «fredsrunden». Den religiøse symbolikken er selvsagt tung ved å starte opp vest i Jerusalem den 4. mai og avslutte det hele i den «evige stad», Roma, den 27. mai.

Rittet åpner med 10,1 kilometer lang tempo som holder seg til de jødiske nabolagene vest i Jerusalem. Arrangøren har valgt å holde seg unna gamlebyen, som etter FN og det internasjonale samfunnets definisjon blir sett på som okkupert palestinsk område.

Etappe to går mellom byene Haifa og Tel Aviv, mens avslutningen er lagt mellom Be'er Sheva og Eliat.

Deler av det palestinske miljøet ser på Giro d'Italia-starten som et ledd i israelske myndigheters mål om å renvaske seg via idretten. De ser på Vestbredden, som Israel tok under krigen i Midtøsten i 1967, som en framtidig del av en uavhengig, palestinsk stat.

Det var derfor møtt opp rundt 15 protestanter med palestinske flagg som markerte sin misnøye uten TV-kanalen RAIs lokaler i Milano under rutepresentasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer