UBERØRT AV BOMBEOPPSLAG: Ikke på noe punkt, skal irske myndigheter ha vurdert å stanse søndages Giro d`Italia-etappe. Det er heller ikke mye som tyder på at bilbomben hadde noe med det italienske etapperittet å gjøre. FOTO: EPA/Luca Zennaro
UBERØRT AV BOMBEOPPSLAG: Ikke på noe punkt, skal irske myndigheter ha vurdert å stanse søndages Giro d`Italia-etappe. Det er heller ikke mye som tyder på at bilbomben hadde noe med det italienske etapperittet å gjøre. FOTO: EPA/Luca ZennaroVis mer

Giro-sjef ble ikke varslet om bombetrussel

- Jeg ser ikke sammenhengen, sier Mauro Vegni.

(procycling.no): Den irske utgaven av Independent blåste stort opp at en bilbombe ble funnet ikke langt unna målgangen for den tredje etappen av Giro d´Italia.

Luksushotellet den Belfast-registerte bil sto parkert utenfor, lå riktignok 15 kilometer unna sykkelrittets avslutning.  

Interessant nok skrev også sikkerhetsredaktør Tom Brady — i samme avis — at bomben var ment for bruk mot sikkerhetsmål i Nord Irland.

Bomben var altså på vei nordover, da den ble oppdaget. Den skal heller ikke ha vært alarmert.

- Ble ikke informert
Dermed står både Dublin og Giro d´Italia igjen med en mørk sky over seg etter tre feststemte dager på den grønne øya.  

Giro-sjef Mauro Vegni forteller at de som arrangør hadde tett samarbeid med myndighetene både før og under avviklingen av etappene.

Ikke på noe punkt ble de informert om bombefunnet i Dublin. Luksushotellet ble evakuert i 11:30-tiden, men det skal altså ikke på noe punkt ha vært aktuelt å avlyse etappens målgang noen timer senere.  

- For å være ærlig, så ser jeg ikke sammenhengen. Jeg er opprørt fordi nyheten kan ødelegge bildet av de flotte dagene vi hadde på øya fra Belfast til Dublin. Vi hørte ingenting om denne trusselen. Jeg hørte det fra dere journalister i dag tidlig (mandag), sier Vegni til velonews.com.  

- Spekulativt
I etterkant av hendelsen har sykkeljournalist Shane Stokes gått hardt ut mot Independent-redaktørene for det han mener er et spekulativt oppslag:

- Independent har blitt kritisert for logiske brister i historien. Lucan (der bomben ble funnet) er over 15 kilometer unna målområdet. For å flytte enheten dit, hadde personene som sto bak den måttet flyttet den gjennom trafikerte gater og barrikaderte områder.  

- Et slikt angrep hadde også medført at opposisjonelle republikanere hadde iverksatt angrep mot staten den ønsker å være en del av, selv om man da kan argumentere med at intensjonen hadde vært å gi skylda på en gruppering på "den andre siden", skriver Stokes for Cycling Tips.  

Uberørte ryttere
Giro d´Italia-sirkuset har nå ankommet hjemlandet, og vil fortsette som før. Verken ryttere eller ledere ble berørt av sikkerhetstrusselen mens de fortsatt var i Irland.  

- Dette er noe som får en til å tenke, men vi fikk ikke vite om dette før vi forlot Irland mandag morgen. Vi gjør ikke noe mer enn nødvendig ut av dette, det er sikkert, forteller Orica GreenEDGE-sjef Matt White.  

procycling.no forsøkte å få kontakt med Edvald Boasson Hagen for en kommentar, men 26-åringen avsto fra å kommentere.

PS! Tirsdag står en 121 kilometer lang etappe med forventet massespurt på plakaten i giroen. Det betyr en mulighet til Marcel Kittel til å vinne sin tredje strake etappeseier.