SKUFFET: Colombianske fans kunne ikke juble på vegne av Nairo Quintana etter den 11. etappen i Tour de France. AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
SKUFFET: Colombianske fans kunne ikke juble på vegne av Nairo Quintana etter den 11. etappen i Tour de France. AFP PHOTO / Jeff PACHOUDVis mer

Tour de France:

– Giroen kan ha vært for mye

Quintana varsler formsvikt etter tøft Giro d’Italia.

PEYRAGUDES (procycling.no): Ofte er Nairo Quintanas kobberrøde, Aztec-ansikt vanskelig å lese. Med sin stoiske, dieselaktige kjørestil røper colombianeren like lite som han gjør i intervjuer.

Men på veien til Peyragudes under den ellevte Tour de France-etappen torsdag, var han tydelig i trøbbel. Distansert på col du Peyresourde elleve kilometer fra mål, tapte Movistar-rytteren over to minutter til etappevinner Romain Bardet (Ag2r).

– Jeg trodde jeg skulle tape enda mer tid. Men jeg kjempet videre og til slutt ble det ikke så mye, sier Quintana på toppen av Pyrene-fjellet torsdag – omringet og godt skjult i en mediaflokk.

– Jeg håper å få min vanlige styrke tilbake. Touren er lang og det kan komme muligheter fortsatt, sier 27-åringen optimistisk.

Jevnt og trutt taper han tid til tittelforsvarer Chris Froome (Team Sky) i denne touren. Sekunder har blitt til minutter – og etter tidstapene i Düsseldorf (+0:36), La Planche des Belles Filles (+0:14), Chambéry (+1:15) og Peyragudes (+1:42) – er luken vokst til 3:57. 4:01 opp til den nye sammenlagtlederen Fabio Aru (Astana).

Er Giro-Tour mulig?

Quintana har for mange prøvd det umulig. Å vinne to Grand Tours i samme sesong må være etapperytterens ultimate heltegjerning. Bare ni ryttere har klart dette og forsøkene har blitt sjeldnere med årene. Faktisk falt det mer eller mindre av mote i Lance Armstrong-æraen.

Den etablerte sannhet var at to Grand Tour-triumfer samme år var umulig, ugjennomførbart og ikke verdt ett forsøk. Og da Alberto Contador gikk seirende ut av både giroen og vueltaen i 2008, hadde det gått hele ti år siden sist noen maktet mesterstykket. Hvilket var den lengste tørkeperioden siden tiden til Fausto Coppi.

En av de mer spektakulære og uvirkelige Grand Tour-prestasjonene tilhører Giovanni Battaglin. I 1981 vant italieneren vueltaen etter å ha dominert rittet fullstendig i fjellene. Utrolig nok vant han også giroen, som startet bare tre dager senere. Hvilket er ganske oppsiktsvekkende ettersom vueltaen hadde ingen hviledager. Da giroen var over hadde han derfor unnagjort 43 av 48 dager på sykkelen.

Stephen Roche hadde et fremragende år i 1987, da han vant Giroen, Touren og VM. 1990-tallet tilhørte Miguel Indurain som to år på rad vant Giroen og Touren. Marco Pantani er foreløpig siste mann i rekken med en Giro-Tour dobbeltseier. Den kontroversielle italieneren klarte det i 1998.

– Før var det mulig, siden alle ryttere gjorde de samme rittene stort sett. Alle var slitne. Etter dette kom årene vi nå kjenner som dopingæraen, sier Fred Grappe til procycling.no, treneren i FDJ, som har sett sin egen Thibaut Pinot innta en anonym rolle i denne touren etter etappeseier og fjerdeplass i Giro d’Italia.

– Man har bare fem uker mellom disse to Grand Tours (giroen og touren). Men den siste uken før neste ritt gjelder ikke heller. Dette er en periode med mange forpliktelser og stress. Perioden etter giroen er for kort til å få nødvendig overskudd. Men jeg er overbevist om at det er mulig i fremtiden, med fremgangen som gjøres innenfor fysiologiske studier. Vi har en bedre forståelse av rytternes reaksjon på fysisk utmattelse, hvor to dimensjoner er like viktige. Både fysisk og mentalt. Hjernen går gjennom mye i løpet av tre uker.

- Man må prøve

Movistar har allerede mistet sin andre kaptein Alejandro Valverde, sykkelfeltets Benjamin Button, som krasjet ut på dag en. Nå med Quintana på vei ut av sammenlagtkampen ligger, det an til en svak tour for det spanske storlaget. Likevel virker det ikke som Movistar-leiren angrer på det ambisiøse forsøket.

– Man må prøve forskjellige tilnærminger dersom man vil slå Froome. For oss så vi at Quintana var alltid sterkere i sesongens andre Grand Tour. Men selvfølgelig, alt må gå etter planen hvis man skal lykkes helt, sier Movistars sportsdirektør Jose Luis Arrieta til procycling.no.

Planen var å bli værende i Europa etter Giro d’Italia og ikke reise tilbake til Colombia, men heller ikke delta i noen ritt før Tour de France. Quintana var ikke like overlegen som ventet i corsa rosa. I rittet han vant i 2015, ble han denne gang nummer to, slått av Tom Dumoulin med 30 sekunder.

Selv om været var ekstremt bra i årets utgave - ingen dager med regn – ble Movistar-kapteinen syk i rittets siste, avgjørende uke.

– Giroen kan ha vært for mye. Dette er første gang jeg har syklet giroen og touren. Planen var å gjøre det riktig, men det klarte vi ikke. Ved en senere anledning, neste år, må vi gjøre det bedre og starte dette rittet med bedre form, sier Quintana – litt motstridene av sportsdirektørens budskap.

Tour-Vuelta

Quintanas forsøk synes å bekrefte at å sykle Tour de France etter Giro d’Italia er nesten umulig dersom man skal kjempe om seier i begge.

Samtidig velger flere og flere å delta i Vuelta a España etter Tour de France. I fjor var Quintana en av dem. Etter tredjeplassen i Frankrike gikk han hen å vant den spanske Grand Tour.

Flere skal forsøke kombinasjonen Tour-Vuelta i år, der 27 dager skiller de to rittene. For første gang skal Romain Bardet kjøre en Grand Tour som ikke er Tour de France, når han stiller til start i det spanske treukersrittet senere i år.

Chris Froome har flere ganger forsøk å vunne vueltaen uten hell. Denne gang sies det at briten har lagt opp til en senere formkurve for å ha nok overskudd til å kjempe i Spania i september.

Artikkelen er levert av procycling.no!