Giroleder avla positiv dopingprøve

Italieneren Stefano Garzelli, som leder sykkelrittet Giro d'Italia, har avlagt en positiv dopingprøve, opplyste laget hans Mapei lørdag.

Garzelli skal ha testet positivt for prestasjonsfremmende medikamenter. Den 28 år gamle syklisten vant femte etappe i Giro'en fredag. Han vant det samme sykkelrittet for to år siden.

Først kom det fram at Garzelli avla en «ikke negativ» dopingtest sist mandag. Stoffet er det vanndrivende medikamentet probenecid som kan brukes til å rense kroppen for andre stoffer. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) mener at Garzelli aldri skulle ha fått lov til å starte i årets Giro d`Italia.

- Det er en avtale mellom lagene, arrangørene av de store etappeløpene og UCI om at en rytter med positiv dopingprøve ikke får lov til å starte. Det spiller ingen rolle om han leder løpet, eller er sist, sa pressesjef Enrico Carpani i UCI.

UCI og Mapei vil nå avvente resultatene av ytterligere prøver. Mapei-ledelsen har derimot antydet at det hele kan dreie seg om et komplott mot laget. Blant annet sikter ledelsen til at samtlige av lagets ryttere måtte gå av sykkelen og tisse flere ganger i løpet av mandagens etappe.

Flere tatt

Men Stefabo Garzellis positive test er bare en liten del av det nye dopingsjokket som har rammet sykkelsporten.

I tillegg har to ryttere testet positivt for det forbudet stoffet NESP - det samme middelet som Johan Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova ble tatt for i OL - etter prologen i Groningen. Den ene er Marco Pantanis hjelperytter, Roberto Sgambelluri (Mercatone Uno), og han er fortsatt med i løpet. Han avventer derimot analysen av B-prøven.

Faat Zakirov i Panaria-laget er den andre som har avlagt positiv dopingprøve, og han har trukket seg fra videre sykling i Giro d`Italia. Zakirovs stallkamerat Nicola Chesini ble fredag kveld arrestert av italiensk politi på sitt hotell, mistenkt for å være innblandet i dopinghandel.

Romkameraten Antonio Varriales som ikke deltar i rittet på grunn av en skade, ble mandag fengslet mistenkt for dopinghandel. Før Giro d`Italia startet ble lagets største stjerne, Giuliano Figueras utestengt på grunn av doping. Den siste Panaria-rytteren er Filippo Perfetto, som forsvant ut av løpet før lørdagens etappe. Meldingene går ut på at også han skal være involvert i dopingskandalen.

DOPINGTATT: Girolederen Stefano Garzelli klarte ikke dopingtesten i Italia.