Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Olivier Giroud taler de homofiles sak

Giroud: - Umulig å stå fram som homofil

Olivier Giroud mener fotballen fremdeles har en lang vei å gå.

VISER STØTTE: Olivier Giroud forstår hvorfor få står fram som homofile i fotballen. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
VISER STØTTE: Olivier Giroud forstår hvorfor få står fram som homofile i fotballen. Foto: REUTERS/Benoit Tessier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chelsea-spiss og VM-vinner for Frankrike, Olivier Giroud, mener det er «umulig» for en mannlig fotballspiller å stå fram som homofil.

Der store deler av samfunnet har blitt mer åpen overfor ulike seksuelle legninger, framstår homofili fremdeles som et tabubelagt tema i fotballen. Antallet åpent homofile spillere på verdensbasis er minimalt, og Giroud tror ikke det kommer til å endre seg med det første.

I et intervju med den franske avisa Le Figaro sier franskmannen at sporten ennå ikke er klar for å vise aksept overfor en åpent homofil spiller.

- Svært følelsesladd

Det er for øyeblikket bare to aktive spillere på verdensbasis som er åpent homofil. Det er Minnesota United-spiller Collin Martin og svenske Anton Hysen.

I 1990 ble Justin Fashanu den første fotballspilleren som sto fram med sin legning. Engelskmannen slet i lang tid etter og i 1998 tok han sitt eget liv.

Til dags dato er det den tidligere tyske landslagsspilleren, Thomas Hitzlsperger, som er den mest profilerte som har stått fram. Det skjedde riktignok etter at karrieren var over.

- Jeg ble svært følelsesladd da jeg så at Thomas Hitzlsperger kom ut i 2014. Det var da jeg ble overbevist om at det er umulig å være homoseksuell i fotballen, forteller Giroud til avisa.

- Forstår engstelsen

Chelsea-spissen har forståelse for at det er vanskelig å stå fram og sympatiserer med situasjonen homoseksuelle spillere blir satt i.

- I garderoben er det mye testosteron, erting og fellesdusjer, sier han og fortsetter.

- Det er en delikat sak, men det er sånn det er. Jeg kan forstå engstelsen og vanskelighetene med å komme ut. Det er en reell utfordring når man har jobbet med seg selv i flere år, mener Giroud.

Han har lenge jobbet for å øke bevisstheten rundt dette problemet i fotballen, og har vært involvert i flere kampanjer. Giroud har også posert på forsiden av det homofile magasinet Tetu. Seinere denne måneden skal engelske klubber ta del i en kampanje hvor spillernes skolisser, hjørneflaggene og kapteinsbindene skal ha regnbuens farger.

- Jeg er veldig tolerant. Da jeg var i Arsenal brukte jeg også regnbuelisser for å støtte det homofile miljøet. Det er ingen underdrivelse å si at det fremdeles er svært mye arbeid som må gjøres i fotballverden, forteller Giroud.

Ble hyllet

Mottakelsen amerikanske Collin Martin mottok etter han sto fram som homofil tidligere i år, viser kanskje at ting kan bli bedre.

- Fett! Jeg ønsker deg alt godt, skrev Orlando City-spilleren Sacha Kljestan.

- Du er søren meg best, Col! Stolt over å kunne kalle deg for lagkamerat og venn. Nå, la oss ta denne seieren, skriver Cristian Ramírez.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!