Giske åpner fortsatt for OL-boikott

Selv om Stoltenberg sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg sa tidligere i dag at det ikke har vært noe tema i regjeringen med norsk boikott av OL i Beijing.

Men kulturminister Trond Giske (Ap) gjentar i kveld det han har sagt tidligere - at Norge fortsatt må vurdere en boikott av åpningsseremonien.

Men Giske understreker at han ikke mener at de norske utøverne skal boikotte lekene.

- En idrettsboikott er uaktuell. Det gjelder også åpningsseremonien. Dette har ikke vært diskutert i regjeringen, og det er heller ikke noe vi politikerne bestemmer, men idretten selv, sier Giske til Dagbladet.no.- Det det har vært noe snakk om internasjonalt, blant annet av Frankrikes president Nicolas Sarkozy, er om politiske ledere skal utebli fra åpningsseremonien, sier kulturministeren.

- Regjeringen er på linje

Giske avviser overfor Dagbladet.no at regjeringen er uenige i denne saken.

- Når det gjelder disse tingene, er statsministeren, jeg og resten av regjeringen helt på linje. Dette er noe vi vil vurdere når det nærmer seg, sier Giske.

I kveldens Redaksjon 21 på NRK1, mente Giske man må skille mellom boikott og det han kaller en politisk demonstrasjon. Og en slik politisk markering, mener han statsministeren, han selv og resten av regjeringen er enig om å vurdere fortløpende fram mot OL i august.

BOIKOTT ELLER IKKE? Kulturminister Trond Giske vil vurdere boikott, statsminister Jens Stoltenberg sier det ikke har vært et tema for regjeringen. Foto: Scanpix
BOIKOTT ELLER IKKE? Kulturminister Trond Giske vil vurdere boikott, statsminister Jens Stoltenberg sier det ikke har vært et tema for regjeringen. Foto: Scanpix Vis mer

- Må vurdere utviklingen

Per i dag mener Giske en slik demonstrasjon også er lite aktuelt. Men han mener det ikke kan utelukkes.

- Her må vi se an hva resten av det internasjonale samfunnet gjør, for det vil ikke være rare markeringen om vi i Norge er de eneste som uteblir fra åpningsseremonien, sier han.

Men om det blir tatt et internasjonalt felles initiativ, mener han også norske politikere må vurdere å være med på det. Giske sier en boikott må vurderes helt fram til august, avhengig av om for eksempel situasjonen i Tibet forverres.

- Vi må se fram mot august om uteblivelse fra politisk hold er et egnet virkemiddel, sa Giske til NRK Dagsrevyen i kveld.

Giske mener det er viktig å se på konsekvensene av hvilken måte den norske regjeringen behandler dette spørsmålet på, ikke hva som føles mest bekvemt å gjøre.

- Hovedsaken er hva vi kan bidra med av menneskerettighets-utvikling i Kina, ikke om vi føler oss vel eller ikke, sier han.

- Regjeringen spriker

Giske åpner fortsatt for OL-boikott

Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen, savner en samlet stemme fra regjeringen i spørsmålet om boikott.

- Nå viser det seg jo at regjeringen spriker i alle retninger. Statsministeren er jo sjefen, så vi får tro på ham, sier Thomessen til NRK.

Thomessen liker ikke at statsministeren så klart utelukker en norsk boikott.

- Jeg kan ikke skjønne at Norge har noe behov for å ta stilling på denne måten. Her har Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Polen og EU gått ut og kritisert. Hvorfor skal da Norge klappe kinsererne på ryggen og si at fra oss trenger dere ikke frykte noe? spør han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer