- Give me five

SYDNEY (Dagbladet): - Uansett hva folk sier, kommer jeg ikke til å kutte ut å gå for fem gull. Jeg er ikke her for å fortelle at jeg er selve Superkvinnen. Men det er det jeg ønsker å oppnå, sier Marion Jones.

- Jeg er sjølsikker, jeg er 24, jeg er på toppen, sier Marion Jones. I går stilte hun i sin nye moteriktige, lange drakt - klar for tidenes gullfest.

100-meterfinalen i dag blir Marion Jones' enkleste øvelse.

- Om jeg gjennomfører løpet slik jeg kan, så tror jeg ikke noen kan slå meg. Det kommer til å skje vidunderlige ting når jeg går ut for å løpe 100 meter, sier hun.

Jones er ydmyk i forhold til målsettingen om gull på 100 meter, 200 meter, 4 x 100 meter, 4 x 400 meter og lengde.

- Forhåpentligvis klarer jeg fire gullmedaljer. Så får jeg gå for den femte. Det kan avhenge av adrenalin, sier hun.

Ville være med

Marion Jones (24) har trent sammen med gutter siden hun ni år gammel ble med storebror Albert (29) på lek og treningsøkter hjemme i Palmdale nord for Los Angeles.

- Albert fikk fram konkurranseinstinktet mitt. Det har jeg fortsatt i dag. Jeg måtte alltid stå på mye hardere enn gutta for å komme med på laget når vi lekte gjemsel. De valgte ikke nødvendigvis meg, sier Marion Jones.

Siden Evelyn Ashford vant OL-gull på 100 meter i Marions hjemby Los Angeles i 1984, har Marion Jones vært urokkelig.

- Jeg visste fra det øyeblikket jeg så henne passere mållinja, at jeg ville være med på dette sjøl, sier hun.

Marion gikk opp på rommet sitt, og skrev på krittavla si:

«Jeg skal bli olympisk mester.»

Nå er tida inne.

Blir historisk?

Fem gull er Marions mål. På 100 meter, 200 meter, lengde, 4 x 100 meter og 4 x 400 meter skal seier gjøre henne til tidenes olympier på friidrettsbanen. Bare løperfantomet Paavo Nurmi fra Finland har løpt hjem fem gull i samme OL - i 1924 på flere øvelser for lengst gjemt vekk i historiebøkene. Jesse Owens hentet fire gull i nazilekene i Berlin i 1936, Carl Lewis klarte det samme i 1984. Fanny Blankers-Koen fra Nederland er - til nå - beste kvinne med fire gull i 1948.

- Alle har hørt at jeg går for fem gull. Og jeg er sikker på at alle er lei av å høre om det også, sier Marion Jones.

Både Carl Lewis og Evelyn Ashford har allerede kritisert henne for den voldsomme målsettingen:

- Det er en annen generasjon i dag. De tenker stort, og de tenker høyt. Men - jeg mener at Marion har lagt for stort press på seg sjøl.

- Nå kommer hun til å bli sett på som mislykket - om hun bare vinner fire gull, sier Ashford, som til sammen vant fem OL-gull.

Inspirert av Jesse

Marion bryr seg ikke. Hun sammenlikner femgullsjakten med Jesse Owens tre verdensrekorder på to timer under et stevne i Ohio i 1935.

- Det er det første jeg kommer på, sier hun.

Sjøl har Marion ingen verdensrekorder. Florence Griffith Joyners 14,9 på 100 meter og 21,34 på 200 meter synes fortsatt et stykke unna.

Men hun har likevel litt å slå i bordet med før gullrushet starter:

  • På 100 meter har Marion de fem raskeste løpene i år (10,78, 10,78, 10,83, 10,83, 10,84) og sju av de åtte raskeste. Dessuten er den hardeste konkurrenten Inger Miller skadd. Og Jones jakter fortsatt på Florence Griffith Joyners verdensrekord på 10,49.
  • På 200 meter har Marion årsbeste i verden med 21,94. Kanskje blir fjorårets verdensmester Inger Miller friskmeldt i tide.
  • I lengde er Marion nummer tre på verdensstatistikken med 7.02. Bare 16 centimeter skiller de ni beste jentene.
  • På 4 x 100 meter er USA uslåelige - så sant pinnen kommer rundt.
  • På 4 x 400 meter er det jevnere. Men USA kan toppe laget med fire løpere inne blant de beste 11 på distansen i år. Marion er nummer to med 49,48 - 11 hundredeler bak hjemmehelten Cathy Freeman.

- Jeg har det fantastisk. Føler meg helt topp. Nå er det en fest.

Sa Marion Jones i går etter to greie seirer i forsøksheat og mellomheat.

I dag er det alvor.

GULL I BLIKKET: Marion Jones har drømt om gull siden hun var en jentunge. Nå vil hun gjerne ha fem stykker på en gang.