SKYTER SEG INN? Hans Martin Gjedrem havnet utenfor landslaget før denne sesongen, men fikk en oppreisning på Simostranda i dag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SKYTER SEG INN? Hans Martin Gjedrem havnet utenfor landslaget før denne sesongen, men fikk en oppreisning på Simostranda i dag. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Gjedrem sikter mot landslagscomeback

Tok NM-gull i dag.

|||

NM-vinner Hans Martin Gjedrem (29) vil forsøke å kjempe seg inn i verdens beste skiskytterlandslag neste sesong.

Valldal-løperen skjøt seg ut av landslaget forrige sesong og ble satt ut av sykdom i den som er i ferd med å avsluttes. Likevel går han til verket med krum hals nok en gang - men først etter at en ryggskade er leget.

- Målet er å komme tilbake i landslaget. I fjor tullet jeg bort muligheten med elendig skyting i verdenscupen. I år fikk jeg bronkitt før sesongstart, og siden bare ballet det på seg, fortalte Hans Martin Gjedrem til NTB.

Overrasket

29-åringen overrasket med å gå til topps på normaldistansen i skiskytter-NM onsdag. Det var hans tredje individuelle norgesmesterskap etter gull på samme distanse i 2005 og nytt gull på fellesstart i 2007.

Etter militært VM-gull for to uker siden, ble Gjedrem liggende rett ut med ryggskade i påsken.

- Trolig dreier det seg om en prolaps som krever en del behandling og rehabilitering. Jeg visste på forhånd at formen var god nok til NM-gull, men ryggskaden gjorde meg litt usikker.

Han skjøt tre bom, men holdt veldig god fart i sporet og slo sensasjonsmannen Christian Georg Bache fra arrangørklubben med 50 sekunder.

- Jeg trodde det hele var kjørt da jeg bommet to ganger på siste stående skyting, men sto på videre og gjennomførte godt. I mål ante jeg ikke at det ville holde til gull, beskrev Gjedrem.

I skyggen

Bache har aldri gått et eneste verdenscupløp i skiskyting. Han kommer fra en tilværelse som nesten helt ukjent til å sikre seg en topplass i NM.

23-åringen gikk et solid løp i sporet og klarte seg med tre bom. Dermed stilte han kjente løpere som Alexander Os (bronse), regjerende OL-mester Emil Hegle Svendsen (6.-plass) og langrennsesset Lars Berger (14.-plass) i skyggen.

Helt uten NM-meritter som senior er riktignok ikke unggutten, for han var med på Buskeruds lag i NM-stafetten i fjor, der han gikk første etappe og vant gull sammen med Vetle Sjåstad Christiansen, Frode Andresen og Ole Einar Bjørndalen.

Med fire bomskudd ble Alexander Os slått av Gjedrem med 1.12 minutt. OL- og verdenscupvinner Emil Hegle Svensen endte 1.36 minutt bak gullvinneren etter hele fem bomskudd.

Verken Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold eller regjerende mester Tarjei Bø stilte til start på grunn av sykdom.

Berger tok jentegullet

På kvinnesiden forsvarte Tora Berger fjorårets NM-gull på normaldistanse. Det var hennes sjette individuelle norgesmesterskap i karrieren og det tredje i normaldistanse (første i 2007).

Seks individuelle gull er like mange som Linda Grubben. Kun Liv Grete Poiree (15), Gro Marit Istad Kristiansen (7) og Mette Menstad (7) har flere blant de kvinnelige skiskytterne.

48 dager er gått siden lesjingen ble første norske kvinnelige OL-mester i skiskyting — også det på 20-kilometeren.

— OL-gullet er nok størst, ja. Men det er godt å vinne NM også. Målet er å vinne kongepokalen (fellesstart) også, sa Tora Berger til NTB.

(NTB)


MESTER PÅ NYTT: Tora Berger tok sitt sjette NM-gull i dag. Her under et renn i Kollen i mars. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
MESTER PÅ NYTT: Tora Berger tok sitt sjette NM-gull i dag. Her under et renn i Kollen i mars. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer